Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна

Президентът твърди, че той се е опитал да заглуши уредите на полицията
Обновена: 10 юни 2020 20:13 | 10 юни 2020 20:00, Нели Христова
95
Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни едно видео показа точно как изглежда полицейското насилие в САЩ - уж защитници на реда блъснаха 75-годишен мъж. Той падна на земята, а от главата му започна да тече кръв. Никой от полицаите не му помогна. Напротив - дори арестуваха мъжа, който се опита да стигне до ранения възрастен мъж. След това двама офицери бяха наказани, а цял гарнизон подаде оставка в тяхна защита.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп също реши да изкаже експертното си мнение. В Twitter той написа, че мъжът най-вероятно е бил член на АНТИФА и се е опитал да "сканира полицията, за да заглуши екипировката им". Тръмп също така твърди, че мъжът е паднал по-тежко, отколкото е бил бутнат, за това най-вероятно той е инсценирал всичко.

Но вярно ли е това?

На видеото се вижда как 75-годишният Мартин Гуджино се приближава към полицаите. В ръката си той държи мобилен телефон. След като е блъснат от органите на реда, той е откаран в болницата, която напусна днес - около седмица по-късно, но все още не се чувства достатъчно добре, за да говори пред медиите. От клипа не става ясно дали с телефона си възрастният мъж се опитва да сканира полицейските устройства. Всъщност няма данни, че някой може да повлияе на устройствата по този начин.

В мрежата има множество приложения, за които се твърди, че могат да подслушват полицейските честоти. Но те не ти позволяват по никакъв начин да се намесиш в сигнала на устройството, особено да го "заглушиш", както се изразява президентът Тръмп. Също така полицията в Бъфало обяви, че каналите им не са кодирани и дори има радиостанции, които ги излъчват на живо. Ако искаш да прихванеш сигнала, то дори не трябва да си близо до офицер.

"Повечето секретни канали имат защита срещу прихващане. И ако все пак решиш да се опиташ да го направиш, едва ли ще използваш мобилен телефон, тъй като с него няма да успееш. Ще ти трябва много по-сложна екипировка. Ако искаш да се свържеш с полицейските честоти, няма как да използваш телефон, тъй като той просто не ги поддържа", обяснява експертът по кибер сигурност, проф. Алън Уодуорд, пред BBC.

Семейството на 75-годишният Мартин все пак отговори на обвиненията

В изявление, разпространено от Washington Post, адвокатът на семейството казва, че те "не разбират защо Тръмп би направил такива мрачни, опасни и неверни обвинения срещу него".

"Мартин винаги е бил мирен протестиращ, защото той се интересува от доброто бъдеще на сегашното общество", гласи съобщението. Няма и данни мъжът да е член на АНТИФА - антифашистка организация, която Тръмп вини, отново без доказателства, за размириците по време на протестите в САЩ.

Twitter, който цензурира предишни постове на Доналд Тръмп заради неверни факти, обяви, че твърденията срещу Мартин Гуджино не нарушават политиката на социалната медия, въпреки че са очевидна лъжа и разпространяват конспиративни теории. Тръмп разпространява теорията на руски репортер, който пише за руския държавен сайт "Спутник".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
15
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До ВасилевТо тука има разни "селяни прости", на които не им е ясно, че на Полицията това й е работата. Същите пропускат да "видят", че "невинния" старец игнорира обстановката, нарежданията и предупрежденията преди въобще да се стигне до инцидента. Пак същите селяни нарочно обясняват, че Дончо е вкарал армията за да се "бори" с протестиращите, когато той изрично заяви, че я вкарва заради мародерите. Но то е така, когато драпат за кокала явно няма скрупули. Особено пред селяните.:)
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви като френски петленца рипат да кълват гордия пуят Тръмп.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе май Тръмп не иска да е президент вече и прави всичко да не спечели.
19
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ВасилевДядото отиде да им върне ... шапка ...
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След убийството на JFK, краварите нямат президент. Всичко е корпоративен интерес. Тия ала бала демокрации са глупости. А за нас робите ще става само по зле. И така драги ми смехурковци. И когато се изрежете за Русия, помнете че това не е разбираемо. Дори за вас.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще спечели втори мандат, а след него за още два идва Майк Пенс с голямата метла.
16
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Полицията трябва да всява респект и по време на сблъсъци и когато щурмуват, всеки който се изправи , трябва да осъзнава, че застава срещу държавата и държавността в този момент!Няма значение дали е 75 годишен или 20 годишен, бял или черен, те ако застанат 30 човека до полицаите и искат нещо да ги питат, дезоорганизират полицейските сили!Това е истината, и не ми говорете за полицейско насилие ,защото полицията е репресивен орган в цял свят, но зависи каква държава и закони защитава!Бованоу!ЦРУ
15
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Всичко е Fake News освен неговите глупости, които са самата истина винаги :D
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма място сред такива безредици човек на 75 години както и да го погледнете.
13
0
 
10
 
! Отговори
Трудно можеш преди 3 години
да направиш цветна революция в САЩ,ако не срутиш реномето на знаменосецана бяла Америка-Тръмп.Както нашата "опозиция",готова на сговор и сдоказани престъпници в името на постигане на властолюбивите си амбициитака и демократите,*** и другите всякакви псевдодемократо-природозащитноекологичнофарисейски НПО-та,левите ултраси и прочее"революционери"са готови да влязат в сговор и с дявола за да недопуснатТръмп да следващ мандат.Но работливата бяла(разбира се,че и цветна)Америка си знае.
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намирам прилики между Тръмп и Борисов и двамата са честни,милеят за народите си, големи държавници са, но също така са подлагани на жестоки атаки от медиите и едрия капитал.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин му е платил, не го ли написа и това в туитър?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ганюТръмп никока не казва аз(I), а ние(We).
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От десет дерета вода ще донесат само и само да злепоставят Доналд пред обществеността.
8
8
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
бай тръмп се учи да говори от бай бокопърво лице единственно число и как всички други са виновни никога не забравя да накърти на лични успехи независимо дали са лични..и т.н..тръмп направи така че света да не заобича все повече самоизолирваща се ежедневно америка дори и пртниори и западни страни вече не изпитват симпатии към американската политика и се озорват да поддържат добри отношения
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво означава това - "и се е опитал да "сканира полицията, за да заглуши екипировката им" ?Искал е да заглуши радиосигнала на полицаите ли?
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрънкат празни приказки...тоя човек го правят на глупав неговите противници,човека все пак и милиардер и не е крал държавата си както тук нашите властимащи)
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давай дони! Организирай етническа гражданска война. Знам, че го можеш! Изпълни заданието и Путин ще те назначи отново. И дони пиеш си белината и в бункера.
4
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Ти си крейзи.Какъв друг "коментар" да очакваме от теб.
3
6
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Независимо какви глупости туитва Тръмп е факт, че това беше нещастен инцидент, а не полицейско насилие, също както е факт, че униформените помогнаха на мъжа.Такива приказки се тиражират от хора с явно пристрастие, защото това е видно дори в самия клип. Защо някой си позволява да очерня по този начин полицаите можем да предположим ...