Доведоха ли протестите в САЩ до ръст на заразените с коронавирус?

Учудващо отговорът е... не!
25 юни 2020 19:02, Нели Христова
31
Доведоха ли протестите в САЩ до ръст на заразените с коронавирус?
Снимка: БГНЕС

Преди три седмици протестите в САЩ срещу полицейското насилие започнаха. Още тогава се появи въпросът - ще се увеличат ли болните от коронавирус в страната?

Все пак масовите прояви са един от факторите за плъзване на COVID-19 сред голям брой хора. И наистина, броят на заболелите в САЩ отново се увеличи, но протестите не са в основата на това. Всъщност щатите, в които бяха организирани най-големите прояви, въобще не отбелязват скок на заразените.

Това кара някои експерти да започнат да твърдят, че правилата за социална дистанция може би не са толкова нужни, ако хората са навън и носят маски. Някои отидоха и по-далеч, предлагайки спортните събития, плажовете, басейните, площадките да бъдат напълно отворени по-рано от предвиденото. Но според други учени, да се стига до такова заключение може да е много опасно.

"Новината, че нямаме повишаване на заболелите по време на протестите е добра. Но всичко, което сме научили за този вирус сочи, че хората, които с в близост да заразен, са в потенциална опасност", казва доктор Кейт Грабовски, епидемиолог в Университета Джон Хопкинс, пред BuzzFeed.

Но какво ни показват данните? Според информацията от телефонните клетки, в градовете, в които протестите са по-мащабни, по-голямата част от населението всъщност е у дома по време на демонстрациите. Това означава, че всеки клъстер на заразата от протестите ще бъде неутрализиран от спазването на социална дистанция от останалата част на населението.

Носенето на маски и фактът, че протестите бяха на открито, също е допринесло за липсата на увеличение в случаите, смятат експертите. Но те излагат и други факти - по-голямата част от активистите са млади хора, което значи, че дори и да са се заразили, шанса да развият симптоми и да бъдат тествани за COVID-19 за да влязат в статистиката е малък. И дори и стотици хиляди да са били част от демонстрациите, техният брой е сравнително малък, сравнен с цялата популация на един град. Така че най-вероятно ще бъде трудно да се засече предаване на COVID-19 по време на протестите.

"Факт е, че ние никога няма да разберем със сигурност, защото има твърде много променливи в ситуацията“, казва Андрей Ноймер, епидемиолог от Калифорнийския университет "Ървайн". Според данните от мобилните устройства на Safegraph, протестите всъщност са допринесли за по-голяма социална дистанция. Хората в по-големите градове като Тексас, Колорадо и Ървайн, където протестите не бяха толкова многолюдни, са се движели повече из града си. В градовете, където протестите са били по-мащабни изглежда хората са предпочели да останат вкъщи, за да избегнат сблъсъците между полицията и активистите.

В някои градове пък бяха организирани места, където хората от протестите можеха да се тестват. Данните и от тях показват, че предаването на COVID-19 по време на шествията е било минимално. В Сиатъл по-малко от 1% от тестваните се оказват заразени, в Бостън протестиращите с COVID-19 са 2,5%, а в Минеаполис, където започна всичко - 1,8% от пробите са положителни.

И все пак експертите предупреждават, че събирането на големи групи от хора на едно място е опасно, заради така наречените "супер разпространители", които могат да заразят огромно количество хора наведнъж. Те стоят и в основата на завръщането на вируса в Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Starija hush преди 3 години
Сигурно болните са умрели или излекувани вече добра новина.
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотКъде се пукнаха ? По шевовете на гащите ли? Иска им се на някои. Ще порипат ЛГБТ-тата и черните, ще изядат пердаха и ще свърши всичко.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ с черен рекорд по заразени с коронавирус за 24 часа" - статия в днес.бг която прекрасно отговаря на глупавото заглавие на ***. И отговора е ДА, ест., че влияе с увеличаване. Само вижте дегенератите на снимката - все бели дето скандират, че живота на чернушките е по важен от техния напр. Лицемерие и двуличие на кг., либерастка жалкарска работа.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много ясно че е НЕ.5Г се пуска есента, досега беше само теста.
22
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Корона вируса Не е по важен от лъжливата " демокрация" там! Докато не престанат Американците да се делят на бели и " други"! И с тази властваща полицейщина.Не са никаква " демокрация"! Жалко че излъгаха Изтока! РЕФОРМИ ДО ДУПКА СА НУЖНИ ТАМ!
21
1
 
4
 
! Отговори
GFR преди 3 години
СЛЕД ЧЕРНИЯ ОБАМА АИМЕРИКА ИМА ИЗВЪНЗЕМЕН ЗА ПРЕЗИДЕН !.....КОИ НЕ ВЕРВА ?.....СЛУЧКАТА С ФЛОИД Е РЕЖИСИРАНА......*** ДРУГА ПЛАНЕТА !........КОИ НЕ ВЕРВА ?.....
20
3
 
7
 
! Отговори
GFR преди 3 години
АИМЕРИКА УМРЕ МНО ПРЕДИ ТРУМПЕ А СРЕШНЕ МЕЛАНИЯ !
19
3
 
6
 
! Отговори
GFR преди 3 години
АИМЕРИКА ИЗ**РДЕ ПУСЛЕДНИО ДОЛЛАР.....КИТАИ ВЕЧИ ЗАЕМИ НЕ ДАВА !.....
18
4
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Боли ме за една империя,която ни експлоатира от 30 години! Ако искат да си правят братчета и сестричета-не ме осеменява това.Тук ме интересува! В България!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ни за краварите и печките.
16
6
 
21
 
! Отговори
До 10: преди 3 години
Пандемията е "измама" в главите на такива като теб, които са бягали от часовете по биология и химия, и които са бачкали нещо не-повече от интелектуалното ниво на стругар.А, за САЩ е рано да се каже - новозаразените ще заразят нови и така след 2-3 седмици ще почнат отново да пълнят болниците на Ню Йорк.А който мисли, че пандемия няма нека да отиде сега на екскурзия в Индия, Бразилия или САЩ.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой му пука за американските ..дни...
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плакатите трябва да бъдат - "всеки човешки живот има значение", а не "живота на черните има значение",защото плакатите с надпис "живота на черните има значение", звучи доста расистко,а уж се "борят" срещу расизма и ксенофобията.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същото време имаме заглавие "САЩ с черен рекорд по брой заразени за 24 часа". Ха сега де!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако голяма част от протестиращите не са от града, а дошли отвън, също обяснява факта, ако въобще е верен.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъ вий не знайте ли, бе?Който коленичи пред аФру-мириканцити-))) и им целуне подметките Корона-вируса не го фаща!!!!Пък ако им пуснат и "гювеч" (сига е многу модерну) направу съ кът Ваксинирани!Затуй не съ раболяват!
10
9
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Учудващо не ,също и в Великобритания и Франция и навсякъде където се пукат по шевовете от протести и бунтове!Което какво означава ........че пандемията е едина ОГРОМНА ИЗМАМА!!!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръстът в САЩ най големият ръст в света
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, туй нищо не е!Не мой си представите кво шъ стане у САЩ ако Тромпета бъде преизбран на призиденските избори!"Демократите" шъ спретнат Втора гражданска война!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците правят милиони направени тестове.