Здравословно ли? COVID-19 върна американците към пакетираната храна

Пандемията променя американските навици на пазаруване и хранене
16 авг 2020 07:25, Красимир Ангелов
22
Здравословно ли? COVID-19 върна американците към пакетираната храна
Снимка: Bloomberg

Американците не са във военно време, но покрай пандемията от COVID-19 се хранят с пакетирани храни все едно са, пише Адам Минтър в свой анализ за Bloomberg. 

Продажбите на консерви Spam се увеличават с над 70% за 15-те седмици, приключили на 13 юни. А нетните продажби на хранителни стоки на Hormel като фъстъчено масло Skippy и Hormel Chili отбелязват ръст от 8% през второто тримесечие на компанията.  

Голяма част от този ръст се дължи на паническото пазаруване по време на националната карантина. Но близо пет месеца след началото на пандемията динамиката се измества, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. "Това, което започваме да виждаме, е, че потребителите остават при нас", казва Луис Маркони, вицепрезидент на групата на Hormel за хранителни продукти.  

Това, че клиентите на Spam продължават да купуват от продукта, говори за начина, по който Covid-19 променя американските навици на пазаруване и хранене. В частност концепцията, свързана с прясна и здравословна храна, придобива по-разнообразни значения. 

Точно както бедността и недостигът по време на Голямата депресия и Втората световна война влияят на американските навици за поколения, така вероятно ще се задържи и промяната от ерата на пандемията. 

През последното десетилетие доминиращата американска хранителна тенденция е търсенето на по-здравословни, по-свежи и "автентични" храни вместо пакетирани храни, които доминират в американските килери през втората половина на 20 век. От 2010 г. до 2017 г. потребителските разходи за пресни плодове и зеленчуци нарастват с 2,3%.

С настъпването на Covid-19 обаче освен със загуба на работни места и намалени доходи, американците също внезапно се сблъскват с нарастващите цени на храните. 

Те също така се хранят предимно у дома заради ограниченията в ресторантите. В същото време неизвестен брой възрастни деца се завръщат у дома, за да живеят и да се хранят с родителите си.

Очаквано, обемът на закупените хранителни стоки се увеличава с цели 31%. Пакетираните снаксове представляват голяма част от това увеличение, тъй като стресираните американци търсят достъпни храни - модел, наблюдаван в минали рецесии. В същото време всеки пети американски родител с деца споделя, че се притеснява за осигуряването на храна. 

Неотдавнашно проучване на търговската асоциация Food Marketing Institute установи, че 22% от американците дават приоритет на свързването на двата края, когато готвят, а 37% дават приоритет на здравословната храна.

За производителите като Hormel тези промени са шанс да предложат отново своите продукти на потребителите, които може би са се отказали от тях през последните години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо трябва да ме интересува какво ядат американците? По-логично е да пишете какво се яде в България и в Европа.
17
0
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Споко и трива ши почнат.50 мильона гладни и безработни у ФАЩ и числото набъбва.
16
4
 
13
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе от глад няя умра.Мислете му гражданята.Още носите парцаля по устътъ.Ко ви каат и тапи в гза си сложите.У наше село никой не носи ни маски ни каски.И няаа вирусо От ридовно са дезинфекцираме с ракия.А хамериканците ко дъ ги мисла.Они са си добре.Секи сака в Америка.
15
0
 
25
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 3 години
Ядат като cвинe, ако ги гледаш само. Отварят кутии, картони и нагъват като за последно. Няма чинии, няма маси, няма салфетки, направо от кутията пред телевизора.
14
1
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
ми спама си е като нашето русенско варено, какво му е на русенското, консервирано свинско, може да го ядеш както искаш включително студено директно от консервата.
13
1
 
18
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
Тази новина ме накара да изпия двойна доза "Преместин форте" осем капки "Крачолекс акут" и четири таблетки "Презкурин макс".След това си го преместих с невиждана ярост и милиони сорросоидни ционисти яко измреха от яд.
12
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Купете си консерви,че почна да им се дига цената,а и септември- октомври ще затворят пак държавата.(така се говори).И не мислете какво става при другите,мислете за вас.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оооо много е здравословно, няма как, щом и в България имитират американците и слагат консерванти в консервите, значи се готвие за "големия глад през 2050та", горе долу до тогава ше са годни тия консерви! Тороват ни яко, но не индивидуално а стадно отровяне. Калиен нитрит, нитрат, и всичките Е-та деот пукат в храни дето нямат нужда от такива кенсерогенни отрови!
10
6
 
20
 
! Отговори
GOVNA S PRAZ преди 3 години
Името SPAM е много подходящо за съдържанието на тези консерви. Със същия успех можеше да ги кръстят LAЙNO или POMIA. Американски прелести...
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как тази нация е първа световна сила.Нещо си се объркал. Първа световна сила е Китай.
8
7
 
10
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Направо да се чудиш как тази нация е първа световна сила.
7
5
 
24
 
! Отговори
ПАЦИ ТЪПАЦЦИ преди 3 години
Най-тъппото население на света е това на САЩ. Доказан факт. Ще ядат това което им кажат по телевизията, ще боледуват по команда от измислени болести и т.н. С други думи - пълни, даже дебели тъппаци.
6
2
 
31
 
! Отговори
Срок на гадност преди 3 години
Срокът на годност на "хранителните" продукти в САЩ е по голям от този на хладилниците в които ги съхраняват.
5
3
 
17
 
! Отговори
Папи Ханс преди 3 години
"COVID-19 върна американците към пакетираната храна"А Йелоустоун-20 ще ги върне към пещерните жилища и кореноплодната храна изровена от замръзналата земя.Всичко е точно.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците са турбо глупави. Като няма какво да ядат да ми ядат...
3
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази т.н. пандемия съществува само в болните мозъци на юдо-масонските глобалистки психопати и слугите им като идола на бългаските простаци - Тикквун СИК-аджиски
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз ям само пакетирани храни, откакто се появи невижданата ярост.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ковиньосването беше една голяма лъжа и помия.