Младите американци се завръщат в "Хотел Мама" заради пандемията

52% от младежите от 18 до 29 г. отново живеят при родителите си
14 сеп 2020 21:00, Елка Василева
40
Младите американци се завръщат в "Хотел Мама" заради пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Коронакризата засегна тежко и младите хора в Америка. Много от тях са се завърнали в дома на родителите си. Там, в "Хотел Мама", им е по-лесно в ненормалната ситуация около пандемията от COVID-19, пише Дойче веле.

Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по икономика имал временен договор със Световната банка, който обаче изтекъл. Тогава той решил да завърши магистърска степен в Джорджтаунския университет, но лекциите в момента навсякъде се водят само онлайн. Затова решил, че няма смисъл да плаща повече скъпия наем, събрал си вещите и се върнал обратно в дома на родителите си в Пенсилвания.

Всеки втори живее с отново родителите си

Сходна е съдбата на мнозина негови връстници. Повече от половината от младите пълнолетни американци междувременно отново живеят при родителите си. По-точно казано, става дума за 52% от младежите на възраст между 18 и 29 години.

Подобно висок е бил делът им само през Голямата депресия 1929 година, сочи едно проучване на Института Пю. А сред младежите между 18 и 24 години процентът на живеещите в дома на родителите дори е над 70 на сто.

Пандемията с коронавируса засегна младите хора в САЩ особено силно. Повечето от тях току-що са завършили университет или са започнали някъде работа, а ето че кризата с коронавируса преобърна всичките им планове надолу с главата. От февруари досега общо 2,6 милиона души са напуснали досегашните си квартири, за да се върнат обратно в бащиния си дом.

Още по темата

Една от тях е Тарика, която казва: „Живеех сама, а ако трябва да си под карантина и си сам, е твърде тежко“. Тя все още има работа, но въпреки това се е върнала обратно при родителите си.

Някои родители вече се питат дали изобщо ще могат да се отърват вече от порасналите си деца: “Аз готвя за всички, а пералната машина постоянно е в действие“, казва една отчаяна майка.

Защото е по-евтино

Още от 1960-те години насам се забелязва тенденция все повече млади хора да остават до късно в дома на родителите си.  Броят на несемейните сред тях расте, квартирите под наем в градовете станаха  изключително скъпи, също както и общежитията на университетите. За много младежи се оказва по-евтино да живеят при мама и татко и да пътуват до университета или до работата си.

В момента американската икономика бавно започва да се съживява след пандемията. В много университети от зимния семестър вече ще има нормални присъствени лекции. Затова пък голяма част от студентските общежития все още са затворени, а мнозина продължават да изчакват, преди да решат дали да се върнат обратно. Пък и защо да бързат? При мама и при татко си е най-удобно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
Big belly and bag of преди 3 години
BILLA!!!Напълно си прав why? Is the question!
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те`я пък да не видят нещо от българите? XD
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мизерията е световен процес след падането на социалистическия блок.Първо, младите у нас останаха да живеят при мама и тате, след това в Европа - в Италия даже процентно са повече от нас и сега в САЩ.Следва световна комунистическа революция както беше написано от Маркс.
9
1
 
6
 
! Отговори
ШКЕМБЕ ВОВОДА преди 3 години
Защо има място в политиката?
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а в българия 50 % живеят при родителите си,а останалите 50 % живеят отделно,но всяка седмица гостуват при мама и тате,за да им искат пари за ипотеката,телефона,тока,водата,интернета и малко джобни...
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв икономист е този, да вземе пример от заврения ни зет - отива в чуждата къща, хранят го, поят го и даже има бонус вечерта
6
0
 
16
 
! Отговори
полиран мозък преди 3 години
До Под нивото ми!ама ти не се засягай на другите коментари...то 99.99% в този сайт коментарите са на ***!!!а сега и тази статия драскачите от къде я преписаха от къде и направиха копи пейст?!?....или родните драскачи са се осмелили да направят статии и да анализират със собствени статии дали???...едва ли!!!!...:)))))един *** съвет в този сайт от любопитство четете само заглавията и смело излизайте,всичко е пропаганда и поръчкови статии!!!....трийте коментара и ще ви ви блокирам от гугъл!
5
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквато и криза да ги удари, никога няма да са лигльовци, като наш мамин ***. Цял живот мама му принася, после защо бачкал в склада за 2000лв..
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златото е за онзи, който смее да го вземе.Не този, който го 'изработи' с пот и кръв.
3
7
 
16
 
! Отговори
Под нивото ми! преди 3 години
Повече няма да пиша коментари ,защото е безмислено а и освен това хората по коментарите са много под интелектуалното ми ниво.Това ,което се забелязва също е ширещата се неграмотност по подобни коментарни форумчета.Потресаващо и отблъскващо е!9876543210!!!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понякога сънувам как хващам демокрацията (унищожителката на всичко славно и мъжествено) за врата и го прекършвам.Някой друг?
1
8
 
8
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
така е, това е живота в условията на Китайски Комунизъм!