Младите американци се завръщат в "Хотел Мама" заради пандемията

52% от младежите от 18 до 29 г. отново живеят при родителите си
14 сеп 2020 21:00, Елка Василева
40
Младите американци се завръщат в "Хотел Мама" заради пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Коронакризата засегна тежко и младите хора в Америка. Много от тях са се завърнали в дома на родителите си. Там, в "Хотел Мама", им е по-лесно в ненормалната ситуация около пандемията от COVID-19, пише Дойче веле.

Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по икономика имал временен договор със Световната банка, който обаче изтекъл. Тогава той решил да завърши магистърска степен в Джорджтаунския университет, но лекциите в момента навсякъде се водят само онлайн. Затова решил, че няма смисъл да плаща повече скъпия наем, събрал си вещите и се върнал обратно в дома на родителите си в Пенсилвания.

Всеки втори живее с отново родителите си

Сходна е съдбата на мнозина негови връстници. Повече от половината от младите пълнолетни американци междувременно отново живеят при родителите си. По-точно казано, става дума за 52% от младежите на възраст между 18 и 29 години.

Подобно висок е бил делът им само през Голямата депресия 1929 година, сочи едно проучване на Института Пю. А сред младежите между 18 и 24 години процентът на живеещите в дома на родителите дори е над 70 на сто.

Пандемията с коронавируса засегна младите хора в САЩ особено силно. Повечето от тях току-що са завършили университет или са започнали някъде работа, а ето че кризата с коронавируса преобърна всичките им планове надолу с главата. От февруари досега общо 2,6 милиона души са напуснали досегашните си квартири, за да се върнат обратно в бащиния си дом.

Още по темата

Една от тях е Тарика, която казва: „Живеех сама, а ако трябва да си под карантина и си сам, е твърде тежко“. Тя все още има работа, но въпреки това се е върнала обратно при родителите си.

Някои родители вече се питат дали изобщо ще могат да се отърват вече от порасналите си деца: “Аз готвя за всички, а пералната машина постоянно е в действие“, казва една отчаяна майка.

Защото е по-евтино

Още от 1960-те години насам се забелязва тенденция все повече млади хора да остават до късно в дома на родителите си.  Броят на несемейните сред тях расте, квартирите под наем в градовете станаха  изключително скъпи, също както и общежитията на университетите. За много младежи се оказва по-евтино да живеят при мама и татко и да пътуват до университета или до работата си.

В момента американската икономика бавно започва да се съживява след пандемията. В много университети от зимния семестър вече ще има нормални присъствени лекции. Затова пък голяма част от студентските общежития все още са затворени, а мнозина продължават да изчакват, преди да решат дали да се върнат обратно. Пък и защо да бързат? При мама и при татко си е най-удобно.


 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
8
 
! Отговори
голата истина преди 1 месец
Тука се търси под вола теле. Миналата година нямаше ковид а бе почти същата работа. Тук отговоработа е ИНФАНТИЛИЗЪМ . С март фините и соц. мрежи спряха развитието на днешните млади някъде в 2010. Днес 20 г. са поголовно девствени, нищо не работят чешат телефони и чакат някоя от телефона да изскочи че да направят сефтето. Дискотеките са основно 30+ Даже по кафетата ги няма. Къде са. Крият се при Мама да не ги видят на живо , щото в профила са уау а в действителност кръгла нула.
34
0
 
30
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Какво чудно има - когато е трудно, семействата се обединяват! Така успяват да издрапат някак си. Шокиращо за настоящата политика - заличаване на семейството като единица.
33
3
 
24
 
! Отговори
Ей комунист преди 1 месец
И да питам също защо хиляди от Лос Анджели и Ню Йорк бягат от управлявани от демократи щати в републикански щати.
32
6
 
27
 
! Отговори
ей комунист преди 1 месец
До ти луд ли си бе

Затова ли ЛА е заприличал на кo//нa с тонове бo/лyк, плъхове по улиците, 60 000 бездомника в центъра. Лос Анджелис, Детройт, Ню Йорк все градове които вървят надоу откакто демократите-комунисти ги управляват. Питам пак. Защо 30-те най-бедни градове са все управлявани от демократи? Защо само разруха носят? Защо за демократи гласуват само черни, латиноси, разлигавени богаташи, които си мислят че е модерно и готино да си ляв или потомствени комунисти като теб. Отговаряй!
31
21
 
8
 
! Отговори
ти луд ли си бе преди 1 месец
До Тръмп 2020

най-богатите щати и градове са на демократите
ако се раздели сащ на републиканска и демократска нация тексас ще трябва да харни селяндурските щати на републиканците
всички демократски градове и щати са супер ботаги
сан франциско, сиатъл ню йорк, ЛА, кой ли не още
само в сиатъл живеят най-богатите хора в света
а средния доход на семехство е 300 000 долара
републиканските щати са мизерни в сравнение с тях
за спражка най-богатия тексас средния доход на семехство едва стига 100 000
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я кажи как е думата "мутра" на английски?
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До филолог
И колко езици знаеш, филолог?
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До филолог
Някои се изнесоха поради закриването на предприятия, корупция и нарасналата престъпност. Та ти ще кажеш кой бил ненужен и кой бил нужен. Искаш да кажеш, че мутрите са били крайно необходими за възхода на страната?
27
25
 
9
 
! Отговори
филолог преди 1 месец
#22. - Глобализацията пречисти България. Тези които се изнесоха явно не са били нужни на България. Да , България изобщо не е идеална , но е в пъти по добра от 89 % от страните по света. "Неграмотните" пишат така нарочно за заблуда на ИИ. Всеки си има съдба - едни са скитници, други са домошари. Нищо ново от Соломон бен Давид насам.
26
15
 
24
 
! Отговори
Млад българин на 59 преди 1 месец
От това да живееш при мами няма нищо по-хубаво. Вижте ме мен. На 59, млад, облечен, винаги напапкан. Мами никога няма да ме остави гладен, неизпран или жаден. Я ще ми купи биричка от супера, я панталонче от втората употреба. Язе не работим от 20 годин.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25
О, аз имам повече примери :)
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22

Още по ужасно е да четеш “месно” като синоним на “местно” или “чесно” вместо “честно”!

Да така беше и при мен филологията беше или за отпаднали или истински фреакс!

И аз чета тук защото съм все още тъмен балкански субект (поздрави от райхстага), но се ужасявам от актуалното образователно ниво!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би е грешка да кажа "платени" журналисти, извинявам се на журалистите, а по-скоро хора без образователен ценз, но готови да пишат и да заемат каквито и да са становища срещу скромно (много вероятно) заплащане, така наречените тролове.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това, радвам се, че не се опитах да стана журналист-ами по мое време българска филология беше за хора, които не се класираха никъде другаде. А освен това, виж и нивото на някои "платени" журналисти.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Под нивото ми!=Прав си, брат, но аз идвам тука, за да прочета нещо за България. Очебийна е тоталната негамотност. Който можа, се изнесе от страната.Дразнещи са постовете на шльокавица-като нямаш кирилица, стой си настрана. От друга страна, тези, които пишат на латиница са скарани с правилата за транслитерация.Освен това, има сайтове, като translit.cc. Потресаващо е да видиш, че буквата "я" се замества с буквата "q" .
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До student
Сложих ти минус без да чета поста, защото пишеш на шльокавица.
19
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
д живееш под наем е най-голямата глупост.По-добре да изплащаш апартамент който щенстяне твой отколкотонда пълнишнгушата нанхазяйна и кто дойде време д те изфърли на улицата.
18
4
 
23
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 1 месец
Искам да попитам защо 30-те най-бедни градове в САЩ са управлявани от демократи. Защо там където управляват демократи има комунизъм и разруха?
17
4
 
30
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Що тъй бе? Нали беше много изгодно и модерно да живееш цял живот под наем. И супер демоде да имаш собственост?...
16
4
 
4
 
! Отговори
мисъл преди 1 месец
Зависи - моите деца имат договори за наем до другото лято и трябва да плащат, така че си живеят отделно въпреки че учат онлайн.