Какви фалшиви твърдения разпространи Тръмп за изборите и каква е истината?

Той подаде няколко съдебни иска, които не бяха основателни
6 ное 2020 22:00, Нели Христова
292
Какви фалшиви твърдения разпространи Тръмп за изборите и каква е истината?
Снимка: БГНЕС

От екраните на телевизорите и от социалните мрежи, президентът Доналд Тръмп и неговите съюзници бомбардират американците с неверни твърдения за президентските избори. Вече втори ден те твърдят, че Демократите мамят и се опитват да откраднат изборите от Тръмп.

Още по темата
Още в ранните часове в сряда президентът започна деня с хаотична реч, а по-късно продължи да публикува и гневни туитове. В четвъртък тази серия продължи, а Twitter се принуди да постави предупреждение към част от публикациите му, че съдържат невярна информация. От сряда до днес 9 поста на Тръмп са маркирани като неверни.

Съюзниците на Тръмп също заляха медиите с толкова много дезинформация, че беше трудно да се разбере откъде трябва да започне проверката на фактите. За това CNN се захваща да провери всяко твърдение от щаба на Тръмп за подправяне на изборите.

Бюлетините, които се приемат след изборния ден

Тръмп написа в Twitter : "ВСЯКО ГЛАСУВАНЕ, КОЕТО ДОЙДЕ СЛЕД ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ, НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕБРОЕНО!"

Какви са фактите: Това е невярно. 22 щата, както и окръг Колумбия, приемат бюлетини, които пристигат след изборния ден - стига да пристигнат до определена дата след изборния ден и са били маркирани с пощенско клеймо до изборния ден (или, в някои случаи, до определена дата преди изборния ден).

Щатите, които приемат тези бюлетини, включват Мисисипи, Северна Дакота, Тексас, Юта, Охайо и Западна Вирджиния - всички те се управляват от републиканци и всички са спечелени от Тръмп както през 2016 г., така и през 2020 г

Бюлетините, подадени от военни, са сред тези, които ще бъдат преброени, дори ако пристигнат след изборния ден.

Може би Тръмп се е опитвал да направи прогноза - да речем, републиканците ще спечелят правни оспорвания на държавните правила за приемане на бюлетини - но изявлението му звучеше като официална прокламация.

Легитимността на гласовете

Тръмп заяви, че неговата кампания е изпратила имейл до всички репортери, само с главни букви: "АКО БРОИТЕ ЗАКОННИТЕ ГЛАСОВЕ, ПЕЧЕЛИМ ИЗБОРИТЕ! АКО БРОИТЕ НЕЗАКОННИ И ЗАКЪСНЕЛИ ГЛАСОВЕ, ТЕ КРАДАТ ИЗБОРИТЕ ОТ НАС!"

Какви са фактите: Това е, отново, невярно. Никой не се опитва да "открадне" изборите. Гласовете просто се броят бавно.

Тук Тръмп не даде яснота за това какво има предвид под "късно", но единствените гласове, които се преброяват, са гласовете, подадени от гласоподавателите, които са спазили крайните срокове за изпращане на бюлетините си - което във всеки случай е денят на изборите или по време на предварителното гласуване.

Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания

Нют Гингрич, бивш оратор на републиканската партия и съюзник на Тръмп, написа в Twitter: "Все по-ясно е, че Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания са откраднати от демократите и със сигурност в крайните резултати ще има много повече откраднати гласове.

Какви са фактите: Подобно на твърдението на Тръмп за кражба на изборите, твърдението на Гингрич е напълно невярно. Няма основание да се вярва, че демократите крадат изборите във всеки щат.

Поведението на щатите като цяло

Тръмп написа в Twitter: "Резултатите във всички щати, в които е победил Байдън, ще бъдат оспорени в съда от нас за измами. Има много доказателства - просто проверете в медиите."

Какви са фактите: Няма доказателства за широко разпространена измама на в щатите, в които Байдън е спечелил. И няма доказателства, че някой щат е извършил каквато и да било изборна измама изобщо.

Със сигурност е възможно в крайна сметка да се появят някои случаи на измама на избиратели - след президентските избори често има няколко такива случаи. Но всички доказателства от предишни президентски избори показват, че измамите с гласоподаватели са изключително редки, което представлява минимален процент гласове.

Бюлетините в Пенсилвания

Пам Бонди, бивш главен прокурор на Флорида, който беше едно от публичните юредически лица защитаващо твърденията на Тръмп, заяви в предаването Fox News "Fox & Friends" в четвъртък сутринта, че в Пенсилвания има "фалшиви бюлетини" които "идват късно", след изборния ден.

Когато водещият Стив Дуси попита Бонди дали има предвид "фалшиви бюлетини", Бонди отговори: "Може да има, това е проблемът“. Когато Дуси поиска конкретни данни, тя не предостави никакви.

Какви са фактите: В Пенсилвания няма доказателства за "фалшиви бюлетини". Няма нищо фалшиво в бюлетините, които пристигат след изборния ден. Върховният съд на Пенсилвания реши през септември, че бюлетините могат да се приемат, ако пристигнат до най-късно в петък - три дни след изборния ден, стига да са с пощенско клеймо до изборния ден. Върховният съд на САЩ също подкрепи решението през октомври, но то е валидно само временно.

По време на преброяването на гласовете в щата служителите на Пенсилвания отделят бюлетини, получени след изборния ден, от всички останали бюлетини, в случай че по-късно съдилищата решат да ги обезсилят.

Броят на гласовете

Хоган Гидли, прес-секретарят на кампанията на Тръмп, написа в Twitter: "Забелязали ли сте как никой никога ... ... изведнъж ... ... от нищото ... ... точно в момента, в който трябват ... бюлетини не "намира" ЗА републиканци? "

Какви са фактите: Тази твърдание е неоснователно. По това време демократите набираха позиции в някои ключови щати, като Пенсилвания и Джорджия, тъй като някои гласове по пощата бяха преброени последни, а повече демократи, отколкото републиканците, гласуваха по пощата.

В този начин на преброяване няма нищо лошо - и заслужава да се отбележи, че гласовете по пощата в Пенсилвания биха могли да бъдат преброени по-рано, ако законодателите на републиканските щати не бяха отхвърлили предложението за започване на процеса по-рано.

Освен това републиканците са постигнали победа в някои щати с течение на времето, където процесът на преброяване е различен. Във Флорида, където бе позволено да се преброяват гласовете веднага щом бъдат получат по пощата, Джо Байдън водеше в началото, но по-късно, след като бяха преброени гтласовете, подадени лично, Тръмп го изпревари.

Когато Гидли пише публикацията си в Twitter, Тръмп бе спечелил в Аризона - свивайки първоначалния марж на Байдън, точно както бившият вицепрезидент свиваше маржа на Тръмп другаде.

Броене след изборния ден

Също така си струва да се обърне внимание на две от твърденията на прес-секретаря на Белия дом Кейли МакЕнани, отправени по Fox News в сряда вечер. Едно от тях беше поредната жалба относно преброяването на гласовете в Пенсилвания. "Имаме изборни дни в тази страна с причина, защото гласовете се броят в изборния ден", каза Макинани.

Какви са фактите: Това твърдение в най-добрия случай е подвеждащо. Докато много гласове се броят в изборния ден, някои гласове винаги се броят след това. Докато медиите понякога проектират победител в изборния ден, тези медийни прогнози  не са официални.

Изборите през 2012 г. и Филаделфия

Макенани повтори конспиративна теория, която Тръмп също подкрепя, за гласуването във Филаделфия на изборите през 2012 г. между президента Барак Обама и Мит Ромни. Тя твърди, че има "59 различни участъка, където Мит Ромни е получил точно нула гласа, което е много малко вероятно и любопитно наистина".

Какви са фактите: Няма основание за предположението, че представянето на Ромни във Филаделфия е подозрително. Ромни получи 96 467 гласа във Филаделфия, около 14% от общия брой. Той наистина е получил нула гласа в 50 от 1687-те гласуващи "дивизии" на града, според Philadelphia Inquirer - първоначалните доклади са използвали цифрата "59", цитирана от Макинани, - но тези квартали са били с преобладаващо чернокожо население, а Ромни се бори срещу мъжа, който щеше да стане първия цветнокож президент на САЩ. Дори републиканските лидери в града заявиха, че няма основание да се твърди, че резултатите в 50-те дивизии са доказателство за измама.

Идентификация на избирателите

Гренел предположи, че демократичното противопоставяне на определени практики за идентифициране на избиратели е начин, по който се опитват да получат незаконно гласове в тяхна полза.

В туит, споделян повече от 16 000 пъти, включително от Доналд Тръмп-младши, Гренел пише: "Демократите винаги са били против да се показва личната карта, за да се гласува. Сега знаем защо. Те искат да броят незаконни гласове. Искайте да броим само ЗАКОННИТЕ гласове. "

Какви са фактите: Публикацията на Гренел е подвеждаща по няколко начина. Демократите не винаги са били "против" да показват идентификация, за да гласуват, и няма доказателства, че "искат да преброят незаконни гласове".

Има няколко ситуации, при които гласуването без да се показва лична карта би било законно, особено в 15-те щата (плюс Вашингтон, окръг Колумбия), които разчитат на други форми на проверка на самоличността на избирателите. В останалите щати избирателите трябва да потвърдят самоличността си преди гласуване.

В Мичиган избирателите трябва да представят лични документи със снимки. Въпреки това, в случай че избирателят не е в състояние да представи такъв, той може да подпише клетвена декларация, че не притежава документ за самоличност със снимка, и може да гласува при редовно.

Вярно е, че в миналото повечето демократи са били против по-строги закони за идентификация на избирателите, но на основание, че тези закони могат да обезправят избирателите, които може да нямат достъп до необходимата идентификация, а не с цел незаконно получаване на гласове.

Републиканците се възползваха от тази демократична позиция по отношение на законите за лични данни на избирателите, за да представят демократите като съучастници в измамите с избори, въпреки факта, че измамите с гласоподаватели са изключително редки - и че дори щатите, които не се нуждаят от идентификация, имат други методи за предотвратяване на измами, като проверки на подписите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е коментар изтрит вчера от днес.бг:хахаха, Тръмп разпространявал фалшиви трърдения :))) Байден сам си признава, цитат: "Мисля, че сме създали най-голямата и инклузивна организация за фалшифициране на избори в историята на американската политика."Тук е видеото: https://youtu.be/WGRnhBmHYN0 До днес.бг: Защо изтрихте коментара??? Не искате хората да са информирани по въпроса??? Вие сайт за новини или за пропаганда и дезинформация сте???Това признание на Байден е сензационно за първа стр.
219
0
 
8
 
! Отговори
Изборен туризъм преди 3 години
Това е толкоз познато. Ами без идентификация могат да пуснат колкото си искат бюлетини. Сега димократите вземат ли тези избори, този метод ще бъде рафиниран така че да печелят следващите 50 години. Ха-Ха-Ха. Квинтесенцията на Демокрацията
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано се стигне до кръвопролитна гражданска там ...
217
5
 
3
 
! Отговори
Тръмпарди преди 3 години
Най-обичам да гледам тръмптардите да хленчат и да се оплакват като лидера си. Създайте си собствен култ и го издигнете в култ. С времето бройката ви ще намалее още, защото заблудените ще се усетят и ще останат само пълните ретарди.
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НСР ще ви приседне!
215
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЪМП поне обичаше славяните!
214
1
 
15
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ! преди 3 години
Тръмп просто каза: ЦАРЯТ Е ГОЛ. Какви ще са поледствията..ще видим.
213
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пихте ли си белината днес?
212
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какво повтаряше Тръмп от сутрин до вечер много преди изборите... че ще има масови манипулации с гласовете по пощата, ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА!! Как се обръщат няколко ключови щата в рамките на има-няма 48ч.?? Как за 24ч. от 900.000 гласа преднина на Тръмп в Пенсилвания, буквално за 24ч. онзи излиза с 10.000 преднина?? Някои секции си правят каквото си искат и броят каквото искат, броят бюлотини на умрели или хора от друг щат... срам и позор за "най-добрата" демокрация в света!!
211
5
 
4
 
! Отговори
чичо сам преди 3 години
За пореден път-trumphas an empty heath and a big mouth.
210
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЪМП ИМА 2 МЕСЕЦА ДА ИМ РАЗКАЖЕ ИГРАТА ....
209
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗБОРЪТ БЕШЕКЛОУН ИЛИ ПЕДОФИЛПРЕДПОЧИТАМ ДА СЕ СМЕЯ
208
4
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
Neli Hrisova....s vsichki sili raboti za da bade naselenieto dezinformirano i manipulirano !!! Izkliuchitelno tendenciozna statia !!! Tia i Hilari do posledno tvardeshe ,che pecheli i mediite ia podkrepiaha na 100% ,no istinata se okaza druga ....ta i Baidan taka !!!
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, да няма либерални сълзи пак след делата? XD
206
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИТЕ ПО ЧЕСТЕН НАЧИН ИЗБОРИ НЕ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ.
205
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен хайде от Нова година ЛОКДАУН и в АМЕРИКА ще има...
204
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки че сме на огромно разстояние от тази страна нашите медии лобираха за демократите което до сега не можах да си го обясня, но сега го разбрах че те са едни от тях независимо че някои от тях се наричат медии с национално покритие но то не е национално ами либерално, да не кажа либераско защото ще ми сложат трите звездички и ще ме произведат в полковник но няма лошо те са достойни хора а днес е архангелова задушница, бог да прости и да благослови загиналите в битките. Палят се две свещи.
203
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви!Търмо е светлина! Тръмп е живот! Ахааххаха
202
1
 
2
 
! Отговори
това е положението преди 3 години
До Анонимен 266Лудите нямат свършване!
201
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Светът е лошо място ...Но би бил добро или поне поносимо ако не доминираше либералната демокрация и ковито деветнайсе, което е нейно свидно отроче.