САЩ разреши извънредно ваксината на Пфайзер и Бионтех?

Очаква се да започне ваксинирането на лекари и възрастни
12 дек 2020 08:14,
11
САЩ разреши извънредно ваксината на Пфайзер и Бионтех?
Снимка: БГНЕС

Американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Пфайзер и германската Бионтех, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на осведомен източник, който е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да дискутира темата.

Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни хора в САЩ, пише БТА.

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на Модерна, САЩ очакват да ваксинират 20 милиона души до края на декември, като надеждите са да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.
Скорошно проучване обаче показва, че само половината от американците искат да се ваксинират, когато дойде техният ред.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Какво значи извънредно да разрешиш употреба на лекарствен препарат? Тоест, разрешават употребата на нещо, без да е минало тест поне че ползите са повече от вредите?
7
6
 
4
 
! Отговори
Абдул преди 3 години
Браво. Идва изцелението. Отива си вируса . Благодарим на Бил Гейтс за загриженоста!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само будалите биха се ваксинирали с тези ваксини
5
2
 
5
 
! Отговори
Карим преди 3 години
Какво означава ,,извънредно'' ? Наложително,или задължително?
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо опряха до руската ваксинаама защо мълчат като бити за.дници- нашите де
3
8
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 години
Големият мор започва...какво ли ни чака през следващата година...?!
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах големи надежди, че лошото ще остане в 2020, но като чета за ваксините ми се струва, че догодина ще е още по-голямо изпитание. Дано да греша!
1
7
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Те и бездруго са си мутанти, за тях може.