Официалният победител Байдън: Време е да обърнем страницата

Предстои на 6 януари Конгресът да сертифицира победата му
15 дек 2020 11:07, Елка Василева
79
Официалният победител Байдън: Време е да обърнем страницата
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън критикува остро сегашния президент Доналд Тръмп за това, че не приел загубата си на изборите.

Байдън заяви, че провелите се избори са били „най-ясната демонстрация на истинската воля на американците“. Той също призова за „обръщане на страницата“ и обединение на нацията.

Байдън говори, след като електоралната колегия подаде официално гласовете си и потвърди - 302 гласа за него и 232 за сегашния президент Доналд Тръмп, предаде БНР.

През изминалите няколко седмици, докато течаха водени от кампанията на Тръмп дела за обръщане на резултата от изборите, Байдън избягваше критика. Но след потвърждението на победата му от електоралната колегия следващият президент на САЩ не спести остри думи спрямо Тръмп.

Байдън каза, че с отказа да приема загубата президентът е отказал да „уважи волята на хората, отказал да уважи закона и е отказал да почете конституцията“. Той също подчерта заслугите на онези, които са защитавали твърдо американската демокрация.

Още по темата

„Пламъкът на демокрацията бе запален в тази нация преди много време. Сега знаем, че нищо - нито пандемия, нито злоупотреба с власт, могат да угасят този пламък,” каза Байдън“.

Демократът вече се приема за официално спечелил изборите за президент на САЩ, след като миналия месец той бе обявен за победител.

Официалното подаване на гласовете на електорите се очаква да утеши тези, които се съмняват в победата му.

Процесът, който обикновено не се радва на медиен интерес, бе предаван подробно на фона на кампания на Тръмп да обърне резултата с недоказани обвинения за измами на изборите.

Кампанията до момента бележи неуспех, както на щатско, така и на федерално ниво, но Тръмп не дава индикации, че смята да се обяви за победен, въпреки че не е ясно как ще обърне резултата, след като вотът на електорите разчиства пътя на Конгреса да сертифицира победата на 6-ти януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
7
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Тръмп печели оранжев костюм във федералния.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смахнатият Тръмп най-после отива в историята.Путин да пие антидепресанти.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радостта на социалистите се оказа прибързана
4
12
 
11
 
! Отговори
Уф преди 3 години
най сетне си постигнаха своето - че то за да го махнат този Тръмп целия свят подлудиха с пандемии, мерки и ваксини. Сега дано да се мирнат. Много им беше бръкнал Тръмп на някои хора в здравето.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп печели, следва разследване на демократите.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ОТ ЧИЧО ДОНЧО. ВТОРИ МАНДАТ!
1
14
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
някой бъзо да каже "Нищо не се знае, Тръмп ще спечели!" :D