Moderna ще се опита да намали дозата от ваксината си наполовина?

Дали 50 микрограма обаче дават нужната защита?
6 яну 2021 09:55, Нели Христова
11
Moderna ще се опита да намали дозата от ваксината си наполовина?
Снимка: БГНЕС

Няколко седмици след началото на масовата ваксинация по света се усети и острата липса на достатъчно ваксини. В САЩ са одобрени два препарата - този на Pfizer и този на Moderna. За да се справят с недостига на ваксини за всички, учените от Националния здравен институт и компанията Moderna ще проведат проучване, което да покаже, дали могат да удвоят броят на ваксинираните, като намалят дозата от ваксината наполовина.

Изследването, което ще включва и учени от операцията Warp Speed, правителствената инициатива за ваксини, може да отнеме около два месеца, заяви д-р Джон Маскола, директор на Центъра за ваксини в Ню Йорк, в интервю във вторник, цитиран от New York Times.

По думите на д-р Маскола подобен анализ е бил планиран отдавна като част от усилията за изследване на ваксините, но сега е още по-необходим в борба за увеличаване на предлагането на ваксини. В края на миналия месец администрацията на Тръмп подписа споразумение с Pfizer за увеличаване на доставките на ваксината им със 100 милиона дози.

"Важно е да направим тези анализи и да имаме всички тези данни в джоба си, в случай че има нужда от тях", каза д-р Маскола.

Затруднение в разпространението на ваксината имаше от самото начало. Но в момента проблемът не е в недостига на доставки от препарата, а че Щатите и местните власти имат проблеми с разпределението на дозите ваксини, които вече имат.

От вторник най-малко 4,8 милиона души в САЩ са получили доза ваксина срещу COVID-19. Федералното правителство, което си бе поставило за цел да ваксинира поне 20 милиона души с първата доза до края на 2020 г.,  заяви във вторник, че е доставило над 17 милиона дози на щати, територии и федерални агенции.

Перспективата за удвояване на доставките на дози от Moderna беше издигната за първи път в неделя от д-р Монсеф Слауи, ръководител на операция Warp Speed, който заяви пред телевизия CBS, че данните от клиничните проучвания на Moderna показват, че хората на възраст между 18 и 55, които са получили две дози от 50 микрограма, показват "идентичен имунен отговор" с тези, получили двете дози от 100 микрограма. Тези данни бяха потвърдени и от д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, който включва центъра за изследване на ваксините.

Д-р Слауи също заяви, че федералните служители и Moderna обсъждат евентуално намаляване наполовина на всяка от двете дози на ваксината. Това предложение обаче предизвика отстъпление от Администрацията по храните и лекарствата, която ще трябва да одобри всяка промяна в режима на дозиране.

В изявление, публикувано на уебсайта им F.D.A. заявява, че предложението за полудози от ваксината на Moderna е "преждевременно и не се корени стабилно в наличната наука". "Констатацията, която д-р Слауи цитира, идва от ранно клинично изпитване във фаза II, в което участват стотици хора и е предназначено да покаже само какъв е имуненният отговор, а не дали по този начин ваксината е ефективна", каза д-р Фаучи.

По-голямото проучване от фаза III, което установи, че ваксината е ефективна, включва 30 000 души, половината от които получават дозата от 100 микрограма, а половината от тях получават плацебо.

За да даде F.D.A. разрешение да се намали дозата, ще са необходими солидни данни, като учените първо трябва да проучат кръвни проби от пациенти, участвали във фаза III, за да определят точно какво имунен отговор корелира със защитата срещу COVID-19.

Тогава, каза д-р Маскола, изследователите ще трябва или да погледнат назад към пациентите от проучването във фаза II, или да проведат ново изследване, за да покажат, че пациентите, получили дозата от 50 милиграма, са развили праговия имунен отговор. Ако резултатите изглеждат обещаващи, всичко това трябва да бъде обединено като пакет от данни за преглед и обсъждане с F.D.A.

Във вторник д-р Джером Адамс, генерален хирург на САЩ, призова щатите да не се придържат строго към указанията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за това кой да се ваксинира първо. Той каза, че трябва бързо да се "премине към други приоритетни групи", ако по-малко здравни работници се съгласят да бъдат ваксинирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Да си еве преди 3 години
майката Модерна. Да намушат ваксината в *** на кралицата-рептилка!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май нещо страничните ефекти ги стреснаха, та затова ще намаляват дозата. Или се преориентират към хомеопатията.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коментарите много специалисти нещо - да не повярва човек, че имало толкова много безработни медицински лица в България.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рецептата се уточнява в движение....
7
1
 
2
 
! Отговори
men преди 3 години
Много ме интересуваше как върви ваксинацията в САЩ ..... благодаря ви днес-утре.bg
6
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Екстра, така правеше и бай Генчо-Легенчо от винопродавница Бай Генчо навремето си. На буре вино - леген вода... ама от големите! Удри!
5
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВАКСИНАТА НА ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТСХ Е ЖИВ ВИРУС В СПРИНЦОВКА ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕН И КОЙ ЗНАЕ ОЩЕ КАКВО ИМА ВЪТРЕ, СЪС СПЕЦИАЛНАТА БЛАГОСЛОВИЯ НА ГЕЙТСХ ГЛАВЕН СПОНСОР НА БИОНГЕЙТСХ ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО И!МОДЕРНА ПЪК ДАВА ПЛАЦЕБО ИЛИ УМРЯЛ КОРОНА ВИРУС !! ПРИ ТАЯ ВАКСИНА ДАЛИ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ 5 ДОЗИ ИЛИ ПОЛОВИН ДОЗА ВСЕ ТАЯ ЕФЕКТА Е ЕДНАКЪВ :D-----------КИТАЙ, РУСИЯ И АСТРА ЗЕНЕКА ИМАТ НЯКАКЪВ ЕФЕКТ НО ЕС НАДАЛИ ЩЕ ГИ ОДОБРИ !МОДЕРНА Е У
4
2
 
8
 
! Отговори
Измамата на века преди 3 години
Все си мислех че става дума за точна наука!А тука: +/- 50% - няма проблем!Егати!
3
1
 
5
 
! Отговори
СПОКО! преди 3 години
ЦЕНАТА се дига двойно обаче!:)
2
2
 
6
 
! Отговори
Плацебо преди 3 години
Направо да го мешат с плацебо. Тука има тука нема - половината да са с плацебо. Все ще е тая. И без това на Зенеката е 70% ефективността, почти наполовина...
1
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МОДЕРНА ОБЯВИ, ЧЕ ВАКСИНАТА И Е ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА И, ЧЕ НЕ ВРЕДИ ,НО ПЪК И ПОЧТИ НЕ ПОМАГА!!!ВАКСИНАТА ИМ БИЛА УМРЯЛ КОРОНА ВИРУС :D СЪС СУПЕР МИНИМАЛЕН ШАНС ОРГАНИЗМА ДА ПОЛУЧИ ИМУНИТЕТ ОТ НЕГО!!!------------------ОДОБРЯВАМ ВАКСИНАТА НА МОДЕРНА !! НЯМА ДА ВИ ДАДЕ ИМУНИТЕТ ПО ПОНЕ ЩЕ ИМАТЕ ДОКУМЕНТ , ЧЕ СА ВИ ИНЖЕКТИРАЛИ ВАКСИНА!