Конгресът на САЩ гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп

Вицепрезидентът няма да използва 25-ата поправка за отстраняването му
13 яну 2021 08:22, Елка Василева
57
Конгресът на САЩ гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, с която призовава вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост, съобщи Асошиейтед прес.

Камарата отправи това послание към Пенс и Тръмп близо седмица след като гневна тълпа привърженици на президента нахлу в Капитолия, докато Конгресът броеше гласовете на Избирателната колегия за утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Резолюцията на долната камара е символична, тъй като Пенс вече каза, че няма да се позове на поправката, даваща право на вицепрезидента и на мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да изпълнява функциите си.

Още по темата

По-рано Майк Пенс заяви в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че според него използването на  25-ата поправка в конституцията с цел отстраняване от власт на Тръмп не е в най-добрия интерес на страната, нито е в съгласие с основния закон. Вицепрезидентът смята още, че използването на законовата възможност "ще създаде ужасен прецедент."

Така Камарата на представителите ще гласува днес за импийчмънт на Тръмп само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Церемонията на 20 януари по встъпването в длъжност ще бъде охранявана от около 10 000 служители на Националната гвардия, част от които ще бъдат въоръжени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Излишен! преди 3 години
Този импийчмънт е абсолютно излишен, защото светът в 2024 година ще бъде в следвоенен период, когато изборите след ядрена война ще си излишни, още повече, че по това време враговете на Америка ще са в друг измерение...т излишни
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нам всьо равно.....
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако наистина при успешен импийчмънт, няма възможност за следващо кандидатиране, това би обяснило защо толкова бързат.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са велики и те управляват САЩ. Те избраха Тръмп, сега избраха Байдън, защото Тръмп е негоден за служба.Русия е най-великата страна.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10000 гвардейци щи охраняват бидона да не избяга , класс!!!!!!
42
2
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
ХА...ХА...ХА.....т.н. " ЖУРНАЛИСТИ "......селски платени клюкари !!!!! Не четете ли ...не гледате ли...само вие ли не знаете ??????????.....СЛЕДВА ......спец. прокурар назначен на УВОЛНЕНИЯТ гл. прокурор Барт ...ОБВИНЯВА във ПЕДОФИЛИЯ ...близо 100 конгресмени е сенатори ( от 450 конгр+ 100 сенатори ) + член на ВЪРХОВНИЯТ СЪД .....+ Обама + Клинтън ..трябва да подадат оставка ( има видедматеряли ) ..въвежда ВОЕННИ СЪДИЛИЩА и обвиняват в ДЪРЖ. ПРЕВРАТ - ДЖО...Пелоси..Барт..Клинтън..шефката на ЦРУ
41
2
 
6
 
! Отговори
Поздравления! преди 3 години
Ще го обявят че е пич!
40
3
 
4
 
! Отговори
клинтън преди 3 години
Нямал съм сексуални отношения с тази жена. Само ми изсвири химна на Съединените щати на саксофона.
39
7
 
6
 
! Отговори
ЧАО ТРОМПЕТЕ преди 3 години
чемодан аеропорт масква
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това наистина е много мъдро - да се задейства 25-тата поправка по отношение на Байдън
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25тата поправка е идеална за бастуна Байдън, могат да я задействат още на 20 Януари и да се приключва с този фарс. Камилата да я яздят черните, нали се обичкат.
36
7
 
4
 
! Отговори
Новият Президент преди 3 години
на САЩ и на Света се казва ЗиШипПин със Седалище в Пекин - Демократите в САЩ и Комунистите в Брюксел вече му целунаха ръка!
35
4
 
7
 
! Отговори
ЖиЗипПин преди 3 години
Заразих Цялата Планета с Уханска Чума, Убих Милиони - никой не ме пипа, хвалят ме! Това показва съвършенството на Китайският Комунизъм!!
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пелоси иска да обяви Тръмп за пич! Боже, ама нали тя мрази белите мъже. На черните им били по-големи!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за да се обяви импийчмънт, гласуване в конгреса не е достатъчно, то трябва да се одобри в Сената с две трети от гласовете на сенаторите - това няма да стане, а и няма технологично време за това.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите трябва да бъдат вкарани в гуантанамо, всички до 1! !
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разлика между процедура по 25 поправка, която е за неспособност на президента и тя се задейства само от вицето, друга е процедурата по импийчмант и тя се задейства от определен брой конгресмени и изисква определен брой гласуващи със за. Моля не бъркайте процедурите. Много по-лошо е ако се обяви импийчмант защото отнема доживот правото за кандидатиране, а поправка 25 не отнема това право.
30
1
 
7
 
! Отговори
Майк Пенс преди 3 години
Местя
29
6
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Големия въпрос е : деди Байди вменяем ли е ? Разбира ли какво се случвам около него и разбира ли нуждата , да си сменя редовно памперса ?
28
4
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ до Зозо преди 3 години
Зозо, чул-недочул, плещиш глупости. Не два, един имчийчмънт няма да има. Чуваш ли какво ти казвам? Това е комунистическа пушилка. Без Майк Пенс да задейства процедурата, не става. А той отказа. Кое не ти е ясно???