Мрежите блокираха Тръмп - цензура или необходимост?

Коментар на PR експерта и дипломат Максим Бехар
14 яну 2021 12:30, Петя Славова
31

След щурма в Капитолия редица социални мрежи блокираха президента Доналд Тръмп. Германският канцлер Ангела Меркел определи като "проблемно" отстраняването на Тръмп от Twitter. Руският опозиционер Алексей Навални описа решението като "неприемлива цензура". Правилен ли беше този ход на големите социални медии?
Още по темата

"Проблематично е. Може би цялата тази история по значимост се равнява на това, което видяхме около Капитолия. Големият прецедент е да отрежеш все още действащ президент от социални медии. 4 години той постваше какви ли не истории, дори hate speech, а в един момент се оказа супер опасен", каза PR експертът и дипломат Максим Бехар в ефира на "България сутрин".

И добави, че липсват ясни и точни критерии защо това се е случило точно на Тръмп.

"Не защитавам Тръмп и цялата му реакция на човек, който не иска да загуби. От друга страна, това е голям казус, който е на границата на това дали да се толерират подобни акаунти, или да има ясни и точни правила кое е позволено и кое - не. Социалните медии можеха да предотвратят най-малко обмена на информация, това е голяма драма", коментира специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

PR експертът отбеляза, че Зукърбърг и Джак Дорси (бел.ред. - създателят на Twitter) не са точно олигарси, но са хора с много голяма мощ.

"В първите десетина години всички приемахме Facebook, Twitter, Instagram като средство за удоволствие. Социалните медии преобърнаха света с краката нагоре. Това е едно опасно оръжие, което не съм сигурен, че трябва да се контролира по начина, по който беше направено с Тръмп, но трябва да има ясни и точни правила за ползване. Въпросът е да има ясни правила", смята Максим Бехар.

Според него, когато има монопол, особено върху медия, трябва да има някакви държавни регулации кога този монопол може да вземе решение еднолично и кога трябва да се посъветва с други органи.

"Финансирането на кампаниите на политиците в САЩ е доста прозрачно. Видима е връзката между кампанията на Байдън и големите технологични компании. Това, което се случи с Тръмп, и това, което се случи в Капитолия, са един сериозен прецедент, върху който трябва да се замислим", подчерта Бехар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
пери преди 3 години
До ПитащСпоред уикито, почетен консул на република Сейшели в България. Това ще да е дипломатическата позиция на М. Бехар.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо същите тези леви либерали и контролираните от тях медии и соц мрежине блокирана акаунтите и не написаха една лоша дума за Барак Хюсейн Обама и Килъри Клинтън когато "демократично" финансираха и подкрепя а наречената от тях с нежно име- умерена опозиция в Сирия свързана с най-зловещата терористична организация-Ислямска Държава. Кажете бе "демократични" боклу*ци.
19
2
 
1
 
! Отговори
A3 преди 3 години
absoljutna cemzura.
18
1
 
8
 
! Отговори
Вие наистина ли? преди 3 години
цензура в условия на демокрация и свобода на словото?бах тая толера стия!
17
2
 
9
 
! Отговори
А ЗАЩО? преди 3 години
Защо трябва да сме толерантни към потъпкването на основата на демокрацията - свободата на словото?Независимо от афишираните намерения - това си е престъпление!
16
0
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО ПЪК НЕ? преди 3 години
На следващия етап Прозореца продължава своето движение и прехвърля темата за канибализма от радикалната област в областта на възможното.На този стадий продължаваме да цитираме учените. Нали не трябва да бягаме от знанията? За канибализма. Всеки, който се откаже да обсъжда това, трябва да бъде заклеймен като двуличник и лицемер.
15
0
 
4
 
! Отговори
По технологията преди 3 години
На "учените" по принцип им е разрешено да говорят за всичко подред за учените няма забранени теми, тяхната работа е да изучават всичко. А щом е така, нека направим етнологически симпозиум на тема Екзотичните обичаи на племената в Полинезия. На него ще обсъдим историята на предмета, ще го въведем в научните среди и ще получим като факт авторитетно изказване за канибализма.
14
0
 
5
 
! Отговори
КОЛКО СМЕЛО! преди 3 години
Темата за канибализма все още е отвратителна и съвършено неприемлива в обществото. Тази тема не е прието да се обсъжда нито в пресата, нито още повече в прилична компания. Засега това е немислимо, абсурдно, забранено. Съответно първото движение на Прозореца на Овертон темата за канибализма да се премести от областта на немислимото в областта на радикалното.
13
3
 
11
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Президент Д Тръмп беше най-дейния и успешен американски президент! За съжаление направи и много решаващи грешки...Кризата в американското общество ще се задълбочи,защото тая "демокрация" не се търпи повече...
12
0
 
3
 
! Отговори
Технологията Овертон преди 3 години
Прозореца се мести, изменяйки по този начин ветрилото от възможности, от стадий немислимо, тоест съвършено чуждо за обществения морал, напълно неприемливо, до стадий актуална политика, тоест вече широко обсъждано, прието от масовото съзнание и описано в закон.
11
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Бе аз като пиша глупости в коментарите и ме трият, защо никой не скача да защити правото ми да бъда ***?
10
0
 
4
 
! Отговори
Айде пак ни работят преди 3 години
"Джоузеф Овертон описва как съвършено чужди за обществото идеи се изваждат от помийната яма на общественото презрение, измиват се и, в края на краищата законодателно се приемат."
9
3
 
15
 
! Отговори
Новото име преди 3 години
Новото име на Америка е "ИНФОРМАЦИОННИЯ ГУЛАГ":):)
8
2
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
това име Бехар - Юдеиско ли е?!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права на човека , свободно изразяване на мнение , свободно придвижване и още и още.Къде отиде всичко това ? - всеки има право на мнение , даже и тези които вярват , че Земята е плоска.А Тръмп така може да ги осъди , че ще му плащат докато съществуват а и след това.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯНКИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ПЪРВАТА НАЦИСТКА ИМПЕРИЯ.
5
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Макси ... хитро эврейче...
4
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Демокрация,а???!!! Хихихихихихииии...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Бехар ги разбира тия работи и между другото никога не е бил дипломат.
2
1
 
16
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Какъв "дипломат" е М. Бехар? Явявал ли се е на конкурс за работа в МВнР? Почнал ли е като "аташе" или "стажант-аташе"? Защо разни писачи, които не разбират, пишат заблуждаващи неща? Защо им ги публикуват, преди да проверят фактите?