Байдън обяви: Америка се връща, дипломацията се връща

Правата на ЛГБТ хората ще са приоритет на дипломацията на САЩ
5 фев 2021 13:36, Елка Василева
109
Байдън обяви: Америка се връща, дипломацията се връща
Снимка: БГНЕС

Обявявайки мащабен рестарт на външната политика на САЩ, при първата си визита в Държавния департамент като президент Джо Байдън заяви, че ще спре изтеглянето на американските войски, разположени в Германия, ще прекрати подкрепата за военната офанзива на Саудитска Арабия в Йемен и ще превърне правата на ЛГБТ хората в приоритет на американската дипломация, предаде Асошиейтед прес.

"Америка се връща. Дипломацията се връща", заяви Байдън в стремежа си да повдигне духа на дипломатическия корпус, където мнозина са обезкуражени от политиката и тона на бившия президент Доналд Тръмп.

"Вие сте центърът на всичко, което възнамерявам да направя. Вие сте сърцето на това начинание. Ние ще изградим отново нашите съюзи", каза Байдън в краткото си обръщение към персонала в Държавния департамент, преди да произнесе външнополитическата си реч.

Още по темата

Според представители на Белия дом той цели да изпрати недвусмислен сигнал към света, че САЩ са готови да се върнат към ролята си на глобален лидер след четири години, през които Тръмп провеждаше политиката "Америка на първо място".

Изборът на момента за визитата на Тръмп толкова рано в мандата му е умишлен, отбелязва АП. Тръмп бе изчакал повече от година, преди да се появи в Държавния департамент чак за полагането на клетва от държавния секретар Майк Помпео през 2018 г. и често атакуваше Департамента като част от "дълбока държава", която саботира неговата администрация. За разлика от него Байдън се опита да мотивира дипломатическия корпус, оредял и деморализиран по времето на Тръмп.

Байдън предложи списък от теми, по които ще отмени подхода на Тръмп или ще постави различни приоритети, включително отмяна на плана на бившия президент да изтегли около 9500 от американските военни, разположени в Германия.

Байдън съобщи че ще издаде президентски меморандум за защитата на правата на ЛГБТ хората по света, изпълнявайки предизборното си обещание да приложи "пълния набор от дипломатически инструменти на Америка" в подкрепа на равенството.

Той отправи и най-острото си порицание към президента на Русия Владимир Путин, като призова за незабавното освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални. Новият американски президент се стремеше също да покаже ясно на целия свят, че прави рязък завой, дистанцирайки се от Путин, след президентството на Тръмп, който избягваше директната конфронтация и често се опитваше да омаловажи злонамерените действия на руския лидер, отбелязва АП.

"Навални като всички руски граждани има права, гарантирани от руската конституция. Той бе взет на прицел заради разобличаване на корупция.Трябва да бъде освободен незабавно и без условия", заяви президентът на САЩ.

По думите му Вашингтон се сблъсква с "надигащ се авторитаризъм", включително с нарастващите амбиции на Китай, с неговия стремеж да съперничи на САЩ, както и с решимостта на Русия да навреди на американската демокрация. Засилващите се глобални предизвикателства - от пандемията до климатичните промени и разпространението на ядреното оръжие, могат да бъдат решени само с общите усилия на страните, работещи заедно. Ние не можем да постигнем това решение сами", подчерта той.

"Алиансите с други страни са велико постижение на САЩ. Дипломацията означава да стоим рамо до рамо с нашите ключови съюзници и партньори. Възнамеряваме да възстановим нашата надеждност и морален авторитет, които до голяма степен бяха изгубени", подчерта Байдън.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Брио преди 3 години
Тоя па не мога да го гледам. Психаря Тръмп ми беше по симпатичен. Абе САЩ с тяхната псевдодемокрация ръководена от евреи да ходят и да умират. А пък да не говориме, че където мине американски войник, трева там повече не никне. Това е положението
76
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До АнонименБорци за Свобода и Справедливост...са Президента Обама и Байдън...не се страхуват да накажат престъпници и диктатори...Тръмп се молеше на С.Кория...въпрос на ценности...САЩ са Справедлив,Смел и Сводолюбив Народ...Бог да пази САЩ!!!..щяхте да живеете и умирате в 3-ят Райх бедни духом без саможертвата на децата на САЩ!!!Бог да пази САЩ!!!само факти...
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън и Обама за 8 години-7 войни!Доналд Тръмп за 4 години-0 войни!
74
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Джо Робинет Байдън...по Божията и Народа на САЩ воля е Справедлив...предадени от ЕСССР зависими политици от Русия...но сме го виждали в исторически план...Бог да пази Кралицата!!!Справедливост и Свобода!!!
73
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Бог да пази Народа на САЩ!!!Справедлив свят или да му видим сметката...Северна Корея и приятелите им от Китай и Русиля ли ще ни рекетират и определят ценностите...само те ли имат ядрени бомби...ядрени бомби ли искате за децата ви и Народите ви г-н Путин???Президента на САЩ е разумен и справедлив човек...елате на масата на преговорите...честно и откровенно...дайте шанс за Живот на Човечеството!!!
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вай Аллах смили се над нас християните и ни избави от дупедавците американски.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Края на този свят наближава с бясна скорост. Дегенерастията е завладяла църкви, правителства, организации и обществото като цяло. Педофилия, сатанизъм, богохулство са в основата на всяко правителство в момента. Знам, че "прозорливите" ще скочат и ще кажат че това са глупости и конспирации. Помните ли как острова на Епстийн и него наричаха конспирация преди десетина години. Сега излезе наяве, че чак и със снимков материал. Който иска да научи повече да потърси онайн професор Walter Veith
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са готови да се върнат към ролята си на глобален лидер след четири години, през които Тръмп провеждаше политиката "Америка на първо място"Като гледам ще си върнат лидерството в сексуалните отклонения и извръщения.
69
1
 
9
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До Анонимен 67-Абе, да не тръгне да освобождава Крим, че е близо.=--------------------------------------Ха? Че нали той и Обамата подариха Крим на Путин? Ти гледай как ако изкара мадата си как ще проспи още нещо което Путин ще чопне.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сащ е Тумора на Света .....има само един Доктор да отстрани Тумора - РОССИЯ !!!!!
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като преспи и ще забрави.
66
11
 
3
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Само глад за въшливите мужици !
65
4
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Хей ще си дойдете на думата радикални кратунисти, че фанатизираните ислямисти са ваши братя по възгледи, манталитет и безпросветност. С джихадистите сте си лика-прилика.
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, да не тръгне да освобождава Крим, че е близо.
63
4
 
7
 
! Отговори
Притеснително преди 3 години
Обикновено прибалтика и другите граничещи със Русия държави плащат с кръв тези американски "завръщания".Да се готвят!
62
5
 
13
 
! Отговори
Доста лицемерно преди 3 години
"Навални като всички руски граждани има права, гарантирани от руската конституция. Той бе взет на прицел заради разобличаване на корупция.Трябва да бъде освободен незабавно и без условия", заяви президентът на САЩ.А Асанж?А Сноудън?
61
1
 
16
 
! Отговори
Врели некипели преди 3 години
"решимостта на Русия да навреди на американската демокрация."Това пък как?Как може да навредиш на нещо, което го няма в природата?
60
3
 
10
 
! Отговори
Разбрахте ли играта преди 3 години
"Вълкът козината си мени, но нрава - не!"
59
5
 
7
 
! Отговори
Вай вай вай преди 3 години
Аллах, спаси ни от туй чудо!
58
1
 
9
 
! Отговори
Педритос преди 3 години
Си плащат да се промъкват навсякъде...полека лека и в детските креватчета... гнус... и старчето им проправя пътечка...