Финансови проблеми застигат Доналд Тръмп, ще успее ли да се измъкне?

Той дължи много пари, а приходите му спадат драстично
17 фев 2021 21:02, Нели Христова
69
Финансови проблеми застигат Доналд Тръмп, ще успее ли да се измъкне?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп официално напусна Белия дом през януари 2021 година, но веднага се сблъска с множество финансови проблеми.

Не толкова отдавна Тръмп има много приятели и кредитори. Много от тях са заемали мощни позиции в света на бизнеса и политиката. Най-важният му кредитор беше Deutsche Bank, която през последното десетилетие се противопостави на вътрешните разногласия и му отпусна стотици милиони долари заеми. Освен тези безценни връзки, Тръмп имаше близо деветдесет милиона последователи в Twitter, огромна аудитория, която изглежда предоставяше доходоносни възможности за печалба, след като напусна поста.

Но само часове, след като Тръмп се качи на Air Force One за последен път и отпътува към Мар-а-Лаго, бяха публикувани документи, които описват финансовата му ситуация. Според тях бизнесът на бившия президент е в колапс още преди бунтът в Капитолия да накърни безвъзвратно имиджа му.

Всички бизнеси на Тръмп са донесли с 40% по-малко приходи през 2020 г. Той е спечелил с 30 млн. долара по-малко от своя голф клуб Trump National Doral в Маями, а приходите от Trump International Hotel във Вашингтон и Trump Turnberry в Шотландия са спаднали с 60%.

Някои от финансовите нещастия на Доналд Тръмп могат да бъдат обяснени с пандемията от COVID-19 и мерките, свързани с нея. Но в бъдеще загубите ще продължават, тъй като хотелите и курортите на Тръмп, като Trump National Doral в Маями, зависят от големите бизнес, за да запълнят своите бални зали и функционални пространства. Те също така разчитат на богати хора да резервират маси за кафе, хотелски стаи, да организират сватби, които осигуряват ежедневни приходи. Неговите жилищни сгради обслужват богати купувачи. Други начинания на Тръмп, особено неговите лицензионни сделки по света, са още по-зависими от трайната привлекателност на марката Trump, която сега е под въпрос. Трудно е да се повярва, че този проблем с репутацията не е изиграл поне някаква роля в решението му да публикува видеоклип в сряда, часове след като Камарата на представителите гласува за втори импийчмънт, в който той каза: "Насилието и вандализъмът нямат абсолютно никакво място в страната ни и място в нашето движение."

Но дори и преди това, президентът се изправя пред множество финансови предизвикателства, които са породени от взимането на заеми за милиарди долари. Според New York Times Тръмп е "отговорен за заеми на стойност 421 млн. долара, повечето от които са взети през последните 4 години. Ако той бъде преизбран, неговите заемодатели ще са изправени пред безпрецедентното решение дали да наложат възбрана на действащ президент. Незамисимо дали спечели или загуби, Тръмп ще трябва да намери нови начини да използва марката си - и популярността си сред десетки милиони американци, за да печели повече пари."

Но Тръмп не спечели изборите. А в последните си дни той разпространи редица лъжи за избирателния процес. Според Washington Post един от най-близките му бизнес партньори, инвеститорът в недвижими имоти Том Барак, се обадил на Тръмп и го посъветвал да се откаже от усилията си да отмени резултата от изборите и вместо това да предпочете "елегантен" изход.  Барак е казал на Тръмп, че ако се съгласи да напусне тихо офиса си, той може да "предотврати онова, което може да бъде болезнено бъдеще: милиони долари за съдебни разходи, необуздани разследвания и още бойкоти на бизнеса му". Съветите на Барак се оказаха разумни. Тръмп обаче ги игнорира.

Неговите фалшиви обвинения доведоха до бунта в Капитолия и второто дело за импийчмънт срещу него. От този ден, нататък, все повече компании се дистанцират от Тръмп. Сред тях са Facebook, Twitter, Stripe, PGA Tour и Deutsche Bank.

Прекратяването на отношенията между Тръмп и Deutsche Bank е най-сериозното последствие. Според CNN бившият президент дължи много пари именно на тази банка. Той трябва да върне 340 млн. долара. Много банки са отказвали на Тръмп заеми заради ситуацията в която се намира. Deutsche Bank е последната, която се съгласява да му заеме пари.

Но какво означава да прекъсне връзки с Тръмп?

"Банката стигна до заключението, че освен да опрости дълга, тя няма начин да се измъкне от отношенията с Тръмп, преди заемите да бъдат изплатени", пише Times. Тръмп лично е гарантирал тези заеми, според по-ранно разследване на Times, което означава, че Deutsche Bank може да запорира другите му активи в случай на неплащане. За да предотврати такава възможност, Тръмп трябва да намери достатъчно пари, за да изплати заемите или да намери друг кредитор, който ще ги рефинансира.

Загубата на изборите също така ощети и мотото на Тръмп, което е "винаги да побеждава".

Някои от членовете на Мар-а-Лаго са решили да напуснат луксозния клуб, след като Тръмп претърпя загубата. CNN описа атмосферата като "тъжна". А това не само ощетява егото на бившия президент, но също така и джоба му. Докато той е в Белия дом, членовете на клуба плащат по 200 хил. долара на година.

Излизането на Тръмп от Белия дом му попречи да печели пари и да изплаща заемите си. Въпреки спекулациите, че той ще се кандидатира отново за президент през 2024 година, повечето експерти вярват, че засега той ще се фокусира върху финансовото си състояние. Това, което може да му помогне, е неговото позитивно, но може би заблудено отношение към заемите. В интервю през 2016 година той казва: "Обичам заемите. Аз съм кралят на заемите. Никой не познава взимането на заеми по-добре от мен. Направих състояние от това. А ако нещата не се случат по план - преговарям. Имам предвид - това е умно нещо, а не глупаво."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
разбира се,че е пътник,фалиралият 6 пъти "бизнесмен" с приятели мафиоти,рекетиращият 130 милионното население на Мексико да плати стена която била панацея...призоваващият последователите му да пият дезифектанти,платилият на фашистки,расистки и престъпни организации нападението срещу Конгреса на САЩ...защитниците му или сте платени от него или сте последователи на Хитлер...Дойче Банк...Путин с хакерите си...и очаквате да превземете САЩ ли???убийствата в Конгреса на САЩ ще ви търсим отговорност!!
55
5
 
3
 
! Отговори
xmmm преди 3 години
поредната поръчкова манипулативна статия. По-добре пишете кой пречи на бизнеса му, защо банките не му дават кредит, под чия заръка и заплаха са и прочие.Сещам се Льо Пен искаше заем от френските банки и те разбира се като марионетки на правителството отказаха и тя се принуди да вземе от Руска банка, което пък трябваше да я дискредитира и прочие ченгесарски номера на кукловодите.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То си е изкуство да убедиш банките да ти дадат $400 милиона. После банките да имат да вземат. Това да не е длъжник на 5 000 лв. с имот за 100 000. Тук е обратното.Честито на печелившите.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ami kat ne ee kradec kat BIDONQ i moschennik
52
0
 
1
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 3 години
Не му "мисли" за "финансовите проблеми на Донълд Тръмп" , а мисли за "арктическия студ и снеговалет " в Тексас и Иванка.. Що ли прави в тоя студ?? Бъди състрадателен (като нашите "политкоректни новинари" !! Дерзай, от сърце!!
51
5
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
МЕЛАНИЯ СИ БРОЙ СТОТИНКИТЕ ПРЕДИ ДА СИ КУПИ ХОП ДОПС ТЪПИЗМИ НИ ОБЛЪЧВАТ
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди месец Дойче банк даде иформация за заема на Тръмп.240 мил с руски гаранции.И че смятат да си ги вземат обратно. Дали от Путин или от Дончо... за тях е без значение.И със сигурност ще успеят,еврейте мразят да губят пари.Преди си мислех че китайците помогнаха на дърртия Байдън да победи Тръмп но след като толкова влиятелни и богати евреи го изоставиха и факта че Тръмп използва президентския си статут за да не си плаща заема.Това обяснява защо Путин толкова иска Тръмп за президент на САЩ.
49
5
 
4
 
! Отговори
McDonald преди 3 години
е подвижен политически труп и жалко човешко подобие!
48
8
 
8
 
! Отговори
Бедняка Милиардер преди 3 години
Тръмп е изключително некадърен бизнесмен с високо самочувствие.Тоя палляк е започнал да губи пари веднага след като баща му с измами и незаконни сделки му прехвърля няколко милиарда избягвайки американските закони за данъчно облагане.ОБЯВЯВАЛ Е ФАЛИТ 6 ПЪТИ, и то преди да стане президент. Милиардер който взема заеми... ха .Всъщност, според Форбс Тръмпи е далеееч в списъците.Под N.499 е някакъв с мексиканско име и 5.7 млрд. Тръмп има 2.1 млрд... и намаляват. Основно имоти + 160 мил кеш.ГОЛЯМ
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте доходите във Видинско и тогава пишете кой ще обеднее!
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп загуби пари като стана президент. Дори се беше отказал от парите, които му се полагат. Вие вижте нашите как се натискат за да станат милионери за един мандат.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп губи кинти като стана президент богат,а разни други правят кинти от политиката когато влизат в нея бедни.
44
0
 
8
 
! Отговори
Това, в случай, преди 3 години
че някой се е колебаел дали Тръмп е извънсистемен играч и искрен към избирателите си и народа си.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МногоЗелените е шотландския парламент са внесли законопроект за национализирането на двата му гол клуба в Шотландия, който най вероятно ще бъде приет след изборите през май.Това май само червен каске или неолиберален псевдодемократ може да го измисли. Как мислиш, че се национализира нещо. Боже ела си ги виж. То бива простотии, ама вие ми идва в повече. И потърсих за такъв заканапроект, но никъде не намерих нищо. Дай някакъв линк. И стега вече с този Тръмп. От днес се престаравате в угодията
42
7
 
12
 
! Отговори
Гладен Журналист преди 3 години
Поздравления! Прекрасна, откровена и професионално журналистически написана статия. Затуй всички трябва да обичате медиите и им вярвате безрезервно. Защото не можете да се мерите по честност, неподкупност и интелект с нас журналистите.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не му ерете грижата, не му е за пръв път и пак ще се оправи, а и пича хич не е глупав както се опитвате да го представите през тези години докато беше президент
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показателно е, че Тръмп е загубил пари докато е президент, а либералните *** за спечелили. Смятайте кой е работил в полза на народа и кой за да краде
39
8
 
15
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ!!! преди 3 години
Единствената "вина"на Тръмп е, че не желае война с Русия.Той мисли за обикновения американец.Щото става страшно после за САЩ, ако се противопоставят на Путин.Руснакът воюва за Родината си, за майка си, баща си и за децата си.Американският войник-за пари и нови заеми,които НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВЪРНЕ.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА ти си в Карлуково.
37
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е милиардер.И Президент на САЩ