Защо Тръмп се страхува толкова да не му осветлят данъчните декларации?

Те могат да са последната стъпка към фалита му
28 фев 2021 21:34, Нели Христова
164
Защо Тръмп се страхува толкова да не му осветлят данъчните декларации?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Върховния съд на САЩ отклони опита на Доналд Тръмп да попречи на окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс да види данъчните му декларации (и други финансови документи). Този развой на събитията бе основателно определен като голям законов неуспех за бившия президент.

Но в това заключение е погребан този мъчителен въпрос: От какво толкова се страхува Тръмп? Защо се бори със зъби и нокти през последните пет или повече години, за да попречи на органите на реда и обществото да надникнат в данъците му?

Разбиранията  на Тръмп за освобождаване на данъчните декларации не винаги е било това, което е днес. "Ако реша да се кандидатирам, ще представя моите данъчни декларации", заявява той през 2014 г. А на следващата година той заяви пред консервативния водещ  Хю Хюит: "Със сигурност ще покажа данъчни декларации, ако е необходимо".

До началото на 2016 г. бившият президент поддържаше тезата, че ще направи данъчните си декларации публични. Но след това нещо се промени. Само два месеца след началото на годината, през февруари 2016 г., Тръмп, който започваше все повече се приближаваше към номинацията за президент на GOP, започна да отхвърля предишните си обещания. "Ще вземем решение през следващите няколко месеца", каза той пред Андерсън Купър от CNN в интервю, излъчено на 24 февруари 2016 г. "Това е много сложно."

На следващия ден Тръмп беше измислил оправдание защо не е освободил данъчните си декларации: "Получавам одит. И очевидно, ако ме одитират, няма да пусна декларация", каза той. Това, разбира се, бе крехко оправдание - тъй като няма закон срещу лице, което освобождава данъчните си декларации, докато е под ревизия. Ричард Никсън го направи, докато беше в Белия дом.

"Одитът",  който очевидно все още продължава, бе просто удобно прикритие за решение, взето от Тръмп някъде в края на януари или началото на февруари 2016 г. - освобождаването на данъчните му декларации би било много по-политически вредно, отколкото негативната реклама, която ще получи, ако не ги освободи.

Тръмп стана единственият главен кандидат за президент на партията в ерата след Уотъргейт, който никога не публикува нито една от данъчните си декларации.

Навярно, когато Тръмп обещава, че ще освободи данъчните си декларации в ранните дни на кампанията, това е просто едно от многото празни обещания, които той дава - предполагайки, че никога няма да бъде сериозен кандидат и/или никой няма да обърне внимание различните му обещания.

И така, ако текущият одит не беше - и не е - истинската причина Тръмп да се бори толкова силно, за да запази данъците си в тайна, какво е? Благодарение на The New York Times, който получи голям брой минали данъчни регистри на Тръмп, сега имаме отговорите - или поне да можем да направим образовано предположение - за отговора.

Най-вероятната причина за нежеланието на Тръмп да освободи данъците си е, че те ще разкрият два факта:
1) Той не плаща данъци години и години
2) Той има огромни дългове

Ето какво съобщава Times за данъците на Тръмп:

"Тръмп не плаща федерални данъци върху доходите за 11 от 18 години, които The Times изследва. През 2017 г., след като стана президент, данъците му са само 750 долара."

Как данъците му са толкова малко? До голяма степен, претендирайки за над 900 милиона долара загуби от данъчната си декларация от 1995 г., това би могло да му позволи да избягва плащането на данъци в продължение на десетилетия.

Тръмп също така се стреми агресивно да намали облагаемия си доход, включително да поиска възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона щатски долара, което продължава да бъде разследвано от IRS. Както пише Дейвид Леонхард от Times, "През последните две десетилетия Тръмп е платил около 400 милиона долара по-малко комбинирани федерални данъци върху доходите от много богат човек, който плаща средно за тази група всяка година"

Сега към дълговете на Тръмп.

"През 2012 г. той изтегля ипотека за 100 милиона долара върху търговското пространство в Trump Tower. Той също така е продал акции и облигации на стойност стотици милиони. Но финансовите му данни сочат, че може да му останат само 873 000 долара за продажба."

"Скоро ще се сблъска с няколко големи законопроекта, които биха могли да окажат допълнителен натиск върху финансите му."

"Изглежда, че не е изплатил нито една от главницата на ипотеката на Trump Tower, а пълните 100 милиона долара идват през 2022 г. И ако загуби спора си с IRS за възстановяването през 2010 г., той може да дължи на правителството над 100 милиона долара (включително лихва върху първоначалната сума)."

Отказът на Тръмп да освободи данъците си по време на кампанията през 2016 г. вероятно се обяснява с първата точка. Не би било приятно за избирателите, когато заможен човек плаща някъде между много малко и нищо в данъци в продължение на години. Неговите значителни дългове - и въпросите дали той ще може да ги плати или не - вероятно са движещата сила, поради която Тръмп продължава да прави опити да задържи декларациите си в тайна.

Ако Всички знаят, че е в дълг и с малко възможности да се измъкне от него, той губи всеки лост, който може да му помогне да отиде до финансовите институции, на които дължи пари, и да предоговори условията по заемите.

Тръмп винаги действа от личен интерес. И той е чисто транзакционен във всички свои сделки. Неговата променяща се позиция по отношение на освобождаването на данъците му - и продължаващата му битка да ги запази лични - отразява и двете точки. Тръмп знае, че подробностите около данъците о карат да изглежда зле и потенциално ще унищоживсички останали лостове, които трябва да му помогнат да излезе от финансовата дупка, в която се намира в момента.

И така, той се бори със зъби и нокти, за да ги запази в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
2
 
! Отговори
MIKE преди 3 години
Статиата показва доста слабо познаване на данъчното законодателство на Америка.Реално Тръмп може да има приходи от 900млн. долара за годината и в същото време напълно законно да плати само 750.00$ данъци.До каква степен е етично- това е съвсем различен вапрос, които дава реален отговор на въпроса: Защо Тръмп не показва данъчната си декларация публично ?
47
0
 
0
 
! Отговори
Имайки предвид, че преди 3 години
Някой си е играл на Брус Уейн в единия Батман съм сигурен, че ще получат съобщението както и прикачения към него труп с етикет че на палеца!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Реално може да си плещиш всичко, но дали е истина или лъжа зависи как ще те представят и кой ще ти повярва (може и кеш) :))) Далече сме от американската действителност, въпреки че постоянно доброволно се облъчваме с техните филми за един ден :))) Това е положението, тука от комплекси хората се изкарват по богати от Бил Гейтс, нищо че сме най бедната държава в ЕС :)))
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не нося мартеници. Каквото е писано на глава, на камък не ходи.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато огромните мегакомпании започнат да плащат милиарди долари данъци в САЩ , може и Тръмп да го направи , кой знае
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
42
4
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Цензурата в Китайски Комунистически Стил е Срашно нещо - сега гледам речта на Тръмп (още не е почнала, но дават клипове) в канала на Фокс Нюз в Ютуб и Комифорнийските Корпоративни Терористи в реално време всеки път каже ли се "Президент Тръмп" заглушават Аудиото - това е отвъд пренаписване на Историята и Културна Революцита в Стил Генерал-Секретар Мао Дзедън - страшно е!!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази работа не ни интересува, но в щатите НЯМА закон, който да задължава хората да плащат данъци и затова Аарон Русо направи филма "Америка от свобода към фашизъм" и доказа,че няма такъв закон - https://youtube/watch?v=AkQVMMIGp74Моето лично мнение е,че данъци трябва да има,особено за богатите, ако искате едно добре развиващо се, солидарно общество, на основата на взаимопомощ, в което всички да са задоволени и щастливи.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикНяма как да стане, Никсън го хванаха по бели ***, записаха го как отправя заплахи и т.н...нищо не стана :)) Бил Клинтън му направиха сви*ка, мисля че се казваше Моника момичето (станаха извесни и други работи) пак нищо :)) Просто американски президент в затвора.....това дори в африканските държави го няма :))))
39
2
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Аз може много неща да съм, обаче не съм подивял, но ти нямаш право да ми даваш такива определения още един в списъка
38
1
 
1
 
! Отговори
Гледай съвпадения 5 преди 3 години
Човек дето едно говори, а друго прави е най-малкото двуличник. Мен си ме знаете, че си ви мразя едно говоря и едно правя!
37
4
 
0
 
! Отговори
Гледай съвпадение 4 преди 3 години
Бих казал, че след 30 години през които решихте и изпълнихте всичко в ущърб на коренното население и се изгаврихте грубо с "последният от Третия райх" да се върне като "цар на българите" и то църквата на Христос да го нарича такъв - бих казал, че сте си спечелили карма и врагове до края на времето с нежеланието един път да се оттеглите пред безчовечността която сте съучаствали да се случи и сте спечелили от нейното геноцитно изпълнение. Америка велика, когато оправи тая с в.и.н.щ.и.н.а, ама ....
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото ще влезе в панделата.
35
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
САЩ не е Джуджистан и този вече е пътник :))) Ще има белина за пиене във Федералния
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, вие само от CNN ли преписвате ?
33
0
 
3
 
! Отговори
Гледай съвпадение 3 преди 3 години
Как така бившия неоколониален вицекрал на България, последния от Третия райх поставен тук от Западните "Велики сили", потомствена западно-европейска аристокрация за чието семейство се знае, че грубо погазват конституцията и мразят българското изкуство и модернизъм до степен на двойни разстрели и крематориуми се върна триумфално на бял влак и неговото идване бе подготвено от кафяви медии като "ШОК" с нацисткостокхолмски публикации и неговият МС разпродаде на безценица построеното за 45 години.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са клоака
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпи не могат да го пипнат, зет му е богат евреин, подкрепя Израел докато беше президент, ще му се размине :)) Навремето оправдаха Никсън, щото не можело да се злепоставя американски президент, че камо ли кокошкарския фалирал бизнесмен да не се отърве :)))
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен И откъде знаете ,че Тръмп ,,се страхува ,,? От спуснатите опорните точки ли ,свободни и независими ? Нещастници !
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алеко Пак на,, баба ти фърчилото ,,Вземай хапчетата !