Премахнаха смъртното наказание в южния щат Вирджиния

То било фундаментална грешка, упражнявана на расова основа
25 мар 2021 08:10, Елка Василева
31
Премахнаха смъртното наказание в южния щат Вирджиния
Снимка: архив, БГНЕС

Вирджиния стана първият южен щат в САЩ, който премахна смъртното наказание.

При влизането в сила на мярката в сила губернаторът - демократ Ралф Нортъм заяви, че "моралът" изисква подобно действие. Нортъм описа смъртното наказание във Вирджиния като фундаментална грешка, упражнявана на расова основа, предаде БНР.

Няколко години наред демократите в щата водиха битка с твърдението, че това наказание е прилагано непропорционално спрямо цветнокожи, хора с психични проблеми и бедни слоеве от обществото.

Републиканците от своя страна застават зад тезата, че смъртното наказание трябва да е опция, за да има справедливост при особено тежки престъпления.

До историческата стъпка се стигна, след като миналия месец местните законодателни органи приеха промяната. Така Вирджиния стана 23-ият щат без смъртно наказание.

От създаването си като колония през 17-и век досега там са изпълнени около 1 400 смъртни присъди. В съвременната история щатът e на второ място по екзекуции след Тексас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
А престъпленията по раси как са спрямо населението от съответната раса? Щото в България статистиката е категорична 80 пр са *** силно непропорционално на общия им брой. Сащ затъват със страшна скорост, което ме радва, очакват ги неввриятни недемократични промени
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премахнатото смъртно наказание звучи абсурдно за място, където всеки може да те застреля на всякъде (на улицата, в магазин и т.н.) с автоматично оръжие регистрирано на негово име или роднина, само защото са му омешали дрогата, или са го изонили от училище или работа...
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не дава Господ да ти дойдат на власт либерали! Сега вече черните от гетата, латиноамериканските гангстери и всички престъпници във Вирджиния могат да дишат спокойно. Очакваме и затвора да премахнат за тях, защото е расистко да ги държат там. На белите работещи хора във Вирджиния - моите съболезнования! Така е, като не гласувахте за Тръмп, да ви е за урок за следващия път ... ако има следващ път!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няколко години наред демократите в щата водиха битка с твърдението, че това наказание е прилагано непропорционално спрямо цветнокожи, хора с психични проблеми и бедни слоеве от обществото."Това е нормално, това е стандартната популация в един затвор. Не съм чул скоро някой бял, умен и заможен да влезе в затвор.