Използва ли ЦРУ социалните мрежи, за да изгради позитивен образ?

Чрез забавни постове агенцията прикрива ужасяващата си същност
Обновена: 17 апр 2021 21:32 | 17 апр 2021 21:10, Нели Христова
98
Използва ли ЦРУ социалните мрежи, за да изгради позитивен образ?
Снимка: БГНЕС

ЦРУ публикува първия си пост в Twitter на 6 януари 2014 г. "Не можем нито да потвърдим, нито да отречем, че това е първият ни туит", се казва в него. Към момента на написването, той е получил 277 000 ретуита и 227 000 харесвания. Присъствието на ЦРУ в Twitter е странно, но именно в това се крие смисълът, според ново проучване - ЦРУ публикува в Twitter, защото иска хората да гледат на агенцията като законна и процъфтяваща част от американския живот.

ЦРУ винаги е била обсебена от имиджа си. Агенцията помогна за изработването на разказа в Zero Dark Thirty и поддържа вътрешен бюлетин, където пише рецензии за филми, критикуващи присъствието му във филмите. Това винаги е било свързано с връзките с обществеността, но - според проучването "Не, ние не знаем къде е Тупак: критични разузнавателни изследвания и ЦРУ в социалните медии", публикувано в "Разузнаване и национална сигурност", присъствието на Агенцията в социалните медии е отвъд прост PR.

"Използването от страна на ЦРУ на социалните медии е продължение на намесата на ЦРУ в популярната култура, което е жизненоважно за легитимирането на действията на Агенцията“, се казва в изследването.

"Използването на социални медии от разузнавателните агенции не трябва да се разбира просто като инструмент за целите на PR и набирането на персонал."

Според проучването ЦРУ използва социалните медии, за да изглежда легитимно. Чрез тях ЦРУ се вписва в обществения живот. То се превръща в друга марка, туитваща странни неща в средата на деня.

"Когато разузнавателните агенции използват социални медии, те участват в практики за изграждане на идентичност, чрез които разказват за себе си и действията си по позитивен начин, представяйки себе си и действията си като легитимни“, се казва в документа.

Изследването е дело на Рис Крили, професор и научен сътрудник от Университета в Глазгоу, който се фокусира върху това как разказите фокусират политиката, и Луиз Пиърс, преподавател в Университета на Лийдс, специализирана в сигурността и тероризма. Според Crilley and Pears, "по-належащите въпроси са за това как резултатите от социалните медии на разузнавателните агенции влияят на общественото разбиране за това какво представляват тези агенции, какво правят и как тези разбирания от своя страна оказват влияние върху обхвата на това, което могат да направят в практика. "

Присъствието на ЦРУ в социалните медии променя ли начина, по който мислим за агенцията? По-вероятно ли е да отхвърлим добре документираните злоупотреби на ЦРУ, ако го помним като субект, който публикува забавни неща?

"Присъствието на ЦРУ в Twitter буквално хуманизира агенцията, тъй като пише в множествено число от първо лице, предполагайки, че не е безлична правителствена агенция, а екип от хора с чувство за хумор, с разбиране на популярната култура и котка", се казва в изследването

ЦРУ предимно публикува статии за своята история, ретуитва други правителствени организации и - от време на време - публикува забавни туитове, които хващат хората неподготвени. Шегува се с публикуване на снимки на котки, шегува се с това, че не знае къде е Тупак, шегува се със състоянието на наблюдението. "Най-популярните туитове на ЦРУ са шеги, а не заплахи", се казва в изследването. "Те са котки, а не политически документи. Те са за рапъри и телевизионни предавания, а не за директори на ЦРУ. "

ЦРУ се преструва на изключително забавен онлайн субект. "Тази стратегия не просто осветява противоречия като широкообхватно наблюдение, тя служи за нейното олекотяване - за да я премести от сферата на сериозната политическа ангажираност в иронична комедия", се казва в изследването. "Хуморът е дискурсивна стратегия, която позволява на ЦРУ да установи привлекателна, хуманизирана идентичност, а хуморът работи за установяване на приятелски социални отношения, които служат за легитимиране на дейностите на политическите участници. Тази "търгуема обикновеност" има определена цел и това привличане към ежедневието е дискурсивна стратегия. “

Според проучването ЦРУ е пионер в изкуството да използва забавни туитове, за да не говори за своята дълга история на насилие. "Това създава у публиката впечатлението, че ЦРУ е институция, която не само е наясно със своите недостатъци, но е в състояние да рефлектира върху тях - без да се налага действително да демонстрира такова отражение, освен да се шегува в социалните медии", се казва в изследването."„Хуморът е нова комуникативна тактика, която функционира, за да поддържа властта и да се противопоставя на демократичния контрол."

Дори шегите да не са смешни, няма значение. С всеки туит ЦРУ изгражда идентичност. "Тя служи за нормализиране, опитомяване и легитимиране на определени разузнавателни дейности, като в същото време прикрива други - като насилствени действия, извънредни предавания, безсрочно задържане и програми за безпилотни летателни апарати", гласи документът.

Най-добрият пример за тази стратегия е, когато ЦРУ реши да "пуска на живо" нападението на Осама Бин Ладен на петата си годишнина. Някои бяха ужасени, други подкрепиха ЦРУ, а журналисти пишат статии, разказващи за сюрреалистичния ужас на нишката.

Без значение какво мислеха хората за ЦРУ, те бяха ангажирани с него. Дори неговите недоброжелатели помогнаха за изграждането на марката. Поддържането на присъствие в социалните медии помага на организации като ЦРУ да говорят за себе си от разстояние. Това им позволява да туитват за работата, която върши, без да поемат отговорност за ужасните последици от тази работа.

"Самореферентната шега за наблюдението работи буквално за "присмех" над противоречията от разкритията на Сноудън, без да е необходимо да се разглеждат някакви конкретни промени в дейностите или поведението", се казва в изследването. "Отбелязването на нападението в Abbottabad подчертава успеха на антитерористичните дейности и засенчва противоречията при безсрочни задържания, изтезания и удари с безпилотни летателни апарати. Снимките на котки на бюрата са далеч от снимките на затворници в залива Гуантанамо и те се противопоставят на толкова широко разпространени изображения на това, което е и прави ЦРУ, като подчертават приятелското, забавното и човешкото."


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЦРУ води даже и статистика и за Фекалите ни и дали демократично се отнасяме към Тоалетната Хартия !!!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ВирусСъгласен съм с теб че са вирус цру.
46
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Естественокой не ги използва нали за това са създадени.
45
0
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 месеца
Не задавайте глупави въпроси...ЦРУ използва всичко което може и което не може да се използва...затова е ЦРУ...досущ като КГБ и Моссад...
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КочинатаФАЩТи по-добре пиши за курника Русия, там ти е силата. Не се занимавай с ФАЩ щото си бос по въпроса.
43
2
 
6
 
! Отговори
КочинатаФАЩ преди 2 месеца
Както и да използва СеРеУ-то социалните мрежи, истината за имиджа му, както и за имиджа на целия Краварник(ФАЩ) е изразен в следната сентенция: "Там,където краваринът(сиреч СеРеУ-то;ФАЩ) насе ре,даже и с "Ариел" не може да се изпере".
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се поровите в американската преса ще видите, че при листването акциите на Фейсбук на борсата един от най-големите им купувачи е ЦРУ. Според някои данни ЦРУ владее над 10% от акциите на т.н. "Социални мрежи" в САЩ с оглед създаване и разпространяване за ЦРУ само на положителни новини.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то американските социални мрежи са собственост на ЦРУ. Това и децата го знаят вече
40
8
 
1
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 2 месеца
До Анонименвие сте под влиянието на русия от края на руско-турската война. също както армения и грузия. и това няма да се промени. всички инакомислещи от ботев през стамболов до луканката, са изкоренени.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 48 Много ингересно! Как ли съм го пропуснал това тогава? Като лъжеш, си заври една тапа отзад за да не мирише.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки студент през соца получаваше БЕЗВЪЗМЕЗДНО сума ,равняваща се на една минимална заплата всеки месец,плюс стая в общежитие с вода,ток и всичко това за по 5 лева месечно,отделно образованието беше напълно безплатно и беше качествено и имаше къде да се реализират хората
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки студент през соца получаваше сума ,равняваща се на една минимална заплата всеки месец,плюс стая в общежитие с вода,ток и всичко това за по 5 лева месечно,отделно образованието беше напълно безплатно и беше качествено и имаше къде да се реализират хората
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ББНие сме били над 40 години под влиянието на Русия през социализма и никога руснаците не са се месили в държавата ни и управлението на държавата ни,хората имаха безплатно здравеопазване и образование,даже плащаха кеш,за да учат децата средно или висше образование,да не говрим,че тогава хората бяха много по-свободни и имаше правов ред и нямаше корупция,престъпност,нарковици тогава,даже не си заключвахме вратите на къщите!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
цру е терористична организация и няма как да изгради позитивен образ
34
6
 
3
 
! Отговори
не ни хареса преди 2 месеца
Видяхме я и не ни харесва. Аман от рускини които искат да се пласират на пазара.
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За ЦРУ не знам, но ФСБ яко плаща на разни порусначени шматароци да ни обясняват по социалните мрежи колко велика е Русия.
32
2
 
9
 
! Отговори
Сникерс преди 2 месеца
По добре напишете какви ги вършат от ДАНС с Българите от както сме влезли в НАТО , няма да ви хареса гаранция !
31
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
ЦРУ е най-мощната пропагандна машина.
30
10
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 2 месеца
Говори се, че ЦРУ искало да убие Фидел Кастро - руска пропаганда ! Фидел идваше много често в Ню Йорк Сити и плямпаше пред амиговците в Сентръл Парк, но медиите мълчаха. Така както радиостанциите в САЩ свалиха вси песни на педофила Михаил Джаксън.ЦРУ искаха да убият терориста Че Гевара, който трепеше наред деца и бременни жени, разнасяше ерзац революции и накрая го отстреляха, както щафетникът му "командос" бин Ладен и още много други.ЦРУ ни отърва от руския терор. СЛАВА на ЦРУ !!!
29
8
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
хаха ЦРУ...големият манипулатор...само преди месеци в Конгреса на САЩ нахлуха група расисти,престъпници и мафиоти с оръжия...убиха невинни служители...насърчени от тръмп,назначеният от путин,представете си да влязат в кремъл...КГБ,ФСБ,наемни убийци с танкове ще убиват,всеки може да напсува Президента на САЩ...путин ще ви прати в лагери...русия е замръзнала от векове шепа хора ограбват Народа на Русия,сочейки "врагове"...вкарвайки ги във войни...престъпници управляват Руският Народ