САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие

"Ще използваме пълния набор от своите възможности"
17 апр 2021 07:45,
99
САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

САЩ потвърдиха решимостта си да защитават Япония съгласно съществуващия Договор за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност от 1960 г., използвайки всички налични средства, включително ядрени оръжия.

Това се казва в заявление, публикувано от Белия дом след проведените във Вашингтон разговори между президента Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, пише БГНЕС.

"Съединените щати потвърждават своята непоклатима подкрепа за сигурността на Япония в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и гарантиране на сигурността, използвайки пълния набор от своите възможности, включително ядрени (оръжия)", се казва в документа. Лидерите на двете държави също потвърдиха, че петият член от двустранния договор за сигурност е в сила и за островите Сенкаку (Диаою), които са под японски контрол, но са обект на териториален спор с Китай.

"Заедно ние се противопоставяме на всякакви едностранни действия, целящи да подкопаят управлението на Япония на островите Сенкаку", заявиха страните в съвместно изявление. Според чл. 5 на договора всяка страна разглежда военна агресия срещу съюзник като заплаха за националната си сигурност и има право да действа в това отношение в съответствие с разпоредбите на собствената си конституция.

Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери се обявиха също за мир и стабилност в Тайванския пролив, както и за мирно разрешаване на всякакви конфликти в този регион.

Те категорично осъдиха обстановката в Мианмар и призоваха мианмарските военни незабавно да спрат насилието и да освободят задържаните.

Джо Байдън изрази подкрепата на САЩ за решимостта на японските власти да бъдат домакини на сигурни олимпийски и параолимпийски игри това лято, които бяха отложени за една година заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
18
 
! Отговори
ЕгаСиНаглостта преди 3 години
Скотовъдците веднъж ги "защитиха" с две ядрени бомби.
37
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ЧебурашкаАДА, ДА СИ ТЕ ПРИБИРА И ТО СКОРО!!!
36
5
 
24
 
! Отговори
Как бе кравари, преди 3 години
както над Хирошима ли!? Що за лицемерие е това, вчера ги трепаха с атомни бомби, днес щели да ги защитават!? От кого, от краварите по голяма опасност няма, те джуркат света!
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще напада Япония? Сигурно Путин?
34
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ЧебурашкаТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЗВАШ КАКВО ИМАТ ПОДПИСАНО С УКРАЙНА!!ЛЪЖЛО ГЕРБЕРУНГЕЛСКА!!!ТИ СИ ПРИЯТЕЛ САМО СЪС САТАНАТА!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат добър опит и са го правили неведнъж.
32
2
 
13
 
! Отговори
пецата преди 3 години
От както има ютуб който до някаква степен е свободна медия вече можем да видим истинското лице на всяка държава а не упаковката която ни я показваха дълги години по ТВто , гледайте за бездомниците в япония, имат сто пъти повече клошари от нас , в япония се бият за това кой ще рови в казаните , иначе е много добре , имат хубави паркове ,НО там също има зони за бездомниците ,цели села има в парковете където лагеруват бездомните там живеят и умират, всичко се управлява от якудза което е СИК или ВИС
31
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малоумнитр американци Русия и Китай ще ги върнат в каменната ера. Фалшива нация.
30
3
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
ама сега сме пак с ЕС, САЩ и НАТОЗа кратко :)
29
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До пецатаПеца, много си зле. Толкова си пр0ст, че даже няма никакъв смисъл да ти се отговаря и да ти се обяснява какво е Япония, какъв е стандарта и защо са си дружки със САЩ. И ние бяхме ВСВ с Хитлер, бомбардираха ни, после СССР ни пороби, ама сега сме пак с ЕС, САЩ и НАТО.
28
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА ФАЩ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!!!СЪЩИЯ ДОГОВОР ГО ИМАТ И С УКРАЙНА !!!
27
7
 
18
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Ами те веднъж я защитха с ядрени оръжия. Защо да не повторят?
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе дъртия...кой ще напада Япония че се изтръшка с това ядрено оръжие бе. Тоя рептил хептен изперква.
25
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде няма нуждаПрез август 1945г., с такава ядрена "защита", САЩ избиха стотици хиляди цивилни японци само за броени минути!
24
6
 
21
 
! Отговори
пецата преди 3 години
докато сащ съществува япония ще са в робство, там живота е непоносим , работят по 14 ч на ден и това е минимума , имат ергенски данък, имотите им са непосилно скъпи, пълен ад, но по телевизията и медиите показват само техонологиите и какви небостъргачи и автомобили имали но на цената на робски труд , всичко това се случва защото американците никога няма да им простят пърл харбър и затова бяха и бомбите и още 5 века ще робуват
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
юнаци .след тези бомби.Да беше баба ти жива.
22
3
 
20
 
! Отговори
факт преди 3 години
Жалка картинка. Ние знаем са Хирошима и Нагасаки.
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те САЩ Иран не успяват да контролират за ядрената им програма,тръгнали Китай да разоръжават?!Къде ко чу каш къде се пука?!
20
5
 
4
 
! Отговори
много мелези преди 3 години
твърдят, че са слаФяни....и то православни.........
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.''Хаахахах!Смешници!Китай с вирус превзе света,те тръгнали ядрено да ги разоръжават.Ти да видиш?!И как ще стане това?Хахахахах!