Кенеди към шведската си любовница: Прекрасна си и ми липсваш!

Писмата му ще бъдат продадени на търг
7 май 2021 19:55, Нели Христова
34
Кенеди към шведската си любовница: Прекрасна си и ми липсваш!
Снимка: Getty

Поредица от любовни писма, написани на ръка от президента Джон Ф. Кенеди до шведската му любовница, ще бъдат продадени в аукционна къща в Бостън.

Интимните писма - адресирани до Гунила фон Пост, аристократка, с която Кенеди се запознава седмици преди брака си с Жаклин Бувие през 1953 г., разкриват как бившият президент описва съвместното им време като "светъл спомен от живота ми".

Колекцията от осем страници, която включва едно пълно писмо и две кратки съобщения, идва от личната колекция на Гунила фон Пост и се очаква да се продаде за над 30 000 долара. Фон Пост почина през 2011 г. и преди смъртта си написа мемоари за връзката си с бившия президент, озаглавен "С любов, Джак", която излезе на пазара през 1997 година.

Написани между 1955 и 1956 г., любовните писма предхождат президентството на Кенеди. По това време той служи като сенатор в Масачузетс, а бележките са написани на бланката на Сената на САЩ.

В тях Кенеди говори за романтичното пътуване на двойката до Швеция и коментира новината, че Фон Пост  ще се омъжва. Бъдещият президент й казва, че е "нетърпелив" да я види, наричайки я "прекрасна" в едно писмо. В друг той се подписа просто като "Джак".

Фон Пост и Кенеди се срещат за първи път през лятото на 1953 г. в Кан, само седмици преди сватбата на Кенеди и Бувие на 12 септември. Според RR Auction, по-късно те "прекарават една много блажена и интимна седмица, консумирайки отношенията си" в Швеция през август 1955 г. - почти две години след брака му.

Освен това аукционната къща заяви, че е имало "усилия от името на Кенеди да сложи край на брака си и да я доведе в Съединените щати", но те са били осуетени от баща му, неговите политически амбиции и взаимната чувствителност на Кенеди и Фон Пост към спонтанния аборт, претърпян от Жаклин през 1955 г.

В писмо от февруари 1956 г. Кенеди изглежда отговаря на новината за брака на Фон Пост със собственика на земята Андерс Екман. Той пише: "Трябва да кажа, че ми беше мъчно да науча, че в края на краищата няма да идваш в САЩ и ще се жениш за фермер."

Позовавайки се на пътуването на двойката до Швеция, той продължава: "Планирах да се върна отново през следващото лято, за да се видим ... но сега какво ще се случи? Във всеки случай ми кажи какво ще правиш. Ако не се ожениш, ела в Америка. Прекарах прекрасно миналото лято с теб. Това е светъл спомен от живота ми - прекрасна си и ми липсваш."

Двамата се видждат само още веднъж, през 1958 г. на гала в Waldorf Astoria, съобщават от аукционната къща. И двамата присъстват със своите партньори, а Фон Пост е бременна по това време.

Понастоящем се провежда онлайн наддаване за писмата, което ще приключи на 12 май. Те са част от по-голямата продажба на президентски сувенири, която включва и снимки с автографи и лични писма, написани от Ейбрахам Линкълн.

Не за първи път RR Auction предлага кореспонденция между Кенеди и любовница. Друго любовно писмо от четири страници, написано от Кенеди до друг любовен интерес - за който се смята, че е Мери Майер - също се било търгувано там през 2016 г. Писмото е от октомври 1963 г., месец преди убийството му, и никога не е изпратено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗАЩО ФЕДКенеди го убиха по две причини: искаше да закрие федералния резерв и искаше да спреа израелската ядрена програма.
21
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 2 години
Колкото до Кенеди, цяло чудо е, че същия разгонен нерез е успял въобще да "управлява"- освен всичките си други похождения, е прекарвал всичките си си секретарки почти всекидневно, като за целта е имал малко "офисче" в близост до Овалния кабинет... Единственото му голямо постижение е антирасизмът и даването на права на черните, но българските му фенове, ако разберат това, ще се откажат от него одма
20
1
 
3
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До ЛешаЕдин много елементарен въпрос: Как се казва американският президент, преместил посолството на САЩ в Йерусалим в пълен разрез с международното право и в услуга на ционисткото лоби? Втори въпрос, дъщерята на кой президент прие юдаизма, за да се омъжи за евреин, мотал се из Беля Дом 4 години без да е напълно ясна функцията му и който успя да увеличи състоянието си с няколкостотин милиона, докато работеше тази неясна работа...... А, да не те мъча - Тръмп и Доналд... Пък вие си байте Qстотии
19
0
 
1
 
! Отговори
Нейко преди 2 години
Едгар Хувар е шеф на ФВА.мисля че Линдън Джонсън и Е.Х.са организатори
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Класически начин за вдигани на цената на някякви писма на някакъв търг ! Честито на "печелившите" и на съчинителите на "достоверната" история!
17
1
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Лий Харви Осуалд през 1959 г. отива в СССР, завръща се в щатите през 1963 г. .....
16
3
 
5
 
! Отговори
мафията го избра преди 2 години
До ПРОЧЕТЕТЕ за КЕНЕДИОтначало служеше на мафията а после се бореше срещу нея и беше убит!
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво трябва да ни вълнува от това. Ние тук сме България, а не Америка.
14
3
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
След 50 години ще пишат и такива неща за Тръмп. Ционистите много се озлобяват когато някой ги уцели в кратера. Както каза Чарли Харпър - всякак седмица е нацистката седмица.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво е писал на любовницата си Кенеди.Но има архивни кадри как манлихера му отнесе половината мозък до като го возеха с открита кола.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, и? Какво ни интересува какво бил писал някой, на някоя си???? Тока ли ще плати на българина, храна ли ще му даде, дрехи ли, бензин ли? Каква е ползата от това да ни кажете че на някой си писмата, до неква к******ия, щели да ги продават на търг? Нали не се надявате някой да дава пари на този търг? Говоря за човек който ви чете всекидневните шитове.
11
3
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Евреите от Федералния резерв най- подло и показно убиха 35-я президент на САЩ - J.F. Kennedy. Дори пратиха евреин да заснеме убийството на Кенеди на място - Запрудер. След това евреите наградиха с почетен медал тогавашния шеф на ЦРУ Едгар Хувър, задето замете следите от тях, отклони погледа на службите и обществото, и хвърли цялата вина в/у Кубиннците и Мафията. Евреите дори са се подготвяли с кандидатура за Президент евреин и обявяване на САЩ за Новият Цион, но работата се разсъхнала...
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой луд ще даде пари за чужди емоции, трябва да е някой супер ***.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се коя статия ми е по-безинтересна- тази или другата за стомашното разстройството на Деми Ловато.
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последния истински прзидент на Щатите, убиха го после убиха и брат му Робърт :))
7
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6ГЕРБ ще са първа политическа сила на изборите в Централния софийски затвор...
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов към Мата Хари "Прекрасна си и ми липсваш, заедно с една липсваща пачка от шкафчето".
5
3
 
12
 
! Отговори
do До обективно преди 2 години
Супер е щастлива/щастлив този, който споделя живота си с такъв егоист и самовлюбен човек като теб. Няма никакъв смисъл от "успеха" ти ако нямаш елементарна лоялност и вярност към партньора, че даже смяташ тези, които имат за неудачници, защото никой нямало да им обърне внимание...Жалка картинка.
4
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А горкия боце клати някакви чалгарки до нощното шкафче...
3
21
 
8
 
! Отговори
До обективно преди 2 години
Обективно погледнато грозните и бедни хора нямат шанс в живота и поради тази причина, се хващат за първата/първият, която/който им пусне и стоят с него/нея до гроб. Обективно погледнато, такъв човек няма как да изневери, защото никой/никоя никога нямо да го/я погледне. Не е радостна новина, че ще прекараш цял живот с неудачник/неудачница.