Кенеди към шведската си любовница: Прекрасна си и ми липсваш!

Писмата му ще бъдат продадени на търг
7 май 2021 19:55, Нели Христова
34
Кенеди към шведската си любовница: Прекрасна си и ми липсваш!
Снимка: Getty

Поредица от любовни писма, написани на ръка от президента Джон Ф. Кенеди до шведската му любовница, ще бъдат продадени в аукционна къща в Бостън.

Интимните писма - адресирани до Гунила фон Пост, аристократка, с която Кенеди се запознава седмици преди брака си с Жаклин Бувие през 1953 г., разкриват как бившият президент описва съвместното им време като "светъл спомен от живота ми".

Колекцията от осем страници, която включва едно пълно писмо и две кратки съобщения, идва от личната колекция на Гунила фон Пост и се очаква да се продаде за над 30 000 долара. Фон Пост почина през 2011 г. и преди смъртта си написа мемоари за връзката си с бившия президент, озаглавен "С любов, Джак", която излезе на пазара през 1997 година.

Написани между 1955 и 1956 г., любовните писма предхождат президентството на Кенеди. По това време той служи като сенатор в Масачузетс, а бележките са написани на бланката на Сената на САЩ.

В тях Кенеди говори за романтичното пътуване на двойката до Швеция и коментира новината, че Фон Пост  ще се омъжва. Бъдещият президент й казва, че е "нетърпелив" да я види, наричайки я "прекрасна" в едно писмо. В друг той се подписа просто като "Джак".

Фон Пост и Кенеди се срещат за първи път през лятото на 1953 г. в Кан, само седмици преди сватбата на Кенеди и Бувие на 12 септември. Според RR Auction, по-късно те "прекарават една много блажена и интимна седмица, консумирайки отношенията си" в Швеция през август 1955 г. - почти две години след брака му.

Освен това аукционната къща заяви, че е имало "усилия от името на Кенеди да сложи край на брака си и да я доведе в Съединените щати", но те са били осуетени от баща му, неговите политически амбиции и взаимната чувствителност на Кенеди и Фон Пост към спонтанния аборт, претърпян от Жаклин през 1955 г.

В писмо от февруари 1956 г. Кенеди изглежда отговаря на новината за брака на Фон Пост със собственика на земята Андерс Екман. Той пише: "Трябва да кажа, че ми беше мъчно да науча, че в края на краищата няма да идваш в САЩ и ще се жениш за фермер."

Позовавайки се на пътуването на двойката до Швеция, той продължава: "Планирах да се върна отново през следващото лято, за да се видим ... но сега какво ще се случи? Във всеки случай ми кажи какво ще правиш. Ако не се ожениш, ела в Америка. Прекарах прекрасно миналото лято с теб. Това е светъл спомен от живота ми - прекрасна си и ми липсваш."

Двамата се видждат само още веднъж, през 1958 г. на гала в Waldorf Astoria, съобщават от аукционната къща. И двамата присъстват със своите партньори, а Фон Пост е бременна по това време.

Понастоящем се провежда онлайн наддаване за писмата, което ще приключи на 12 май. Те са част от по-голямата продажба на президентски сувенири, която включва и снимки с автографи и лични писма, написани от Ейбрахам Линкълн.

Не за първи път RR Auction предлага кореспонденция между Кенеди и любовница. Друго любовно писмо от четири страници, написано от Кенеди до друг любовен интерес - за който се смята, че е Мери Майер - също се било търгувано там през 2016 г. Писмото е от октомври 1963 г., месец преди убийството му, и никога не е изпратено.

 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЗАЩО ФЕДКенеди го убиха по две причини: искаше да закрие федералния резерв и искаше да спреа израелската ядрена програма.
26
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
Колкото до Кенеди, цяло чудо е, че същия разгонен нерез е успял въобще да "управлява"- освен всичките си други похождения, е прекарвал всичките си си секретарки почти всекидневно, като за целта е имал малко "офисче" в близост до Овалния кабинет... Единственото му голямо постижение е антирасизмът и даването на права на черните, но българските му фенове, ако разберат това, ще се откажат от него одма
25
1
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До ЛешаЕдин много елементарен въпрос: Как се казва американският президент, преместил посолството на САЩ в Йерусалим в пълен разрез с международното право и в услуга на ционисткото лоби? Втори въпрос, дъщерята на кой президент прие юдаизма, за да се омъжи за евреин, мотал се из Беля Дом 4 години без да е напълно ясна функцията му и който успя да увеличи състоянието си с няколкостотин милиона, докато работеше тази неясна работа...... А, да не те мъча - Тръмп и Доналд... Пък вие си байте Qстотии
24
0
 
1
 
! Отговори
Нейко преди 1 месец
Едгар Хувар е шеф на ФВА.мисля че Линдън Джонсън и Е.Х.са организатори
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Класически начин за вдигани на цената на някякви писма на някакъв търг ! Честито на "печелившите" и на съчинителите на "достоверната" история!
22
2
 
1
 
! Отговори
нормални преди 1 месец
зависи как гледаш на хората на неудачници и грозници лоша енергия и никакъв напредък и тази енергия се връща към теб кофти нито сме грозни,нито неудачници нормални оф
21
1
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Лий Харви Осуалд през 1959 г. отива в СССР, завръща се в щатите през 1963 г. .....
20
3
 
5
 
! Отговори
мафията го избра преди 1 месец
До ПРОЧЕТЕТЕ за КЕНЕДИОтначало служеше на мафията а после се бореше срещу нея и беше убит!
19
1
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО ФЕД преди 1 месец
УБИ ПРЕЗИДЕНТА КЕНЕДИ ?
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименПоследният истински президент на щатите е Доналд Тръмп.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво трябва да ни вълнува от това. Ние тук сме България, а не Америка.
16
3
 
13
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
След 50 години ще пишат и такива неща за Тръмп. Ционистите много се озлобяват когато някой ги уцели в кратера. Както каза Чарли Харпър - всякак седмица е нацистката седмица.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво е писал на любовницата си Кенеди.Но има архивни кадри как манлихера му отнесе половината мозък до като го возеха с открита кола.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E, и? Какво ни интересува какво бил писал някой, на някоя си???? Тока ли ще плати на българина, храна ли ще му даде, дрехи ли, бензин ли? Каква е ползата от това да ни кажете че на някой си писмата, до неква к******ия, щели да ги продават на търг? Нали не се надявате някой да дава пари на този търг? Говоря за човек който ви чете всекидневните шитове.
13
3
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Евреите от Федералния резерв най- подло и показно убиха 35-я президент на САЩ - J.F. Kennedy. Дори пратиха евреин да заснеме убийството на Кенеди на място - Запрудер. След това евреите наградиха с почетен медал тогавашния шеф на ЦРУ Едгар Хувър, задето замете следите от тях, отклони погледа на службите и обществото, и хвърли цялата вина в/у Кубиннците и Мафията. Евреите дори са се подготвяли с кандидатура за Президент евреин и обявяване на САЩ за Новият Цион, но работата се разсъхнала...
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой луд ще даде пари за чужди емоции, трябва да е някой супер ***.
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудя се коя статия ми е по-безинтересна- тази или другата за стомашното разстройството на Деми Ловато.
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последния истински прзидент на Щатите, убиха го после убиха и брат му Робърт :))
9
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6ГЕРБ ще са първа политическа сила на изборите в Централния софийски затвор...
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов към Мата Хари "Прекрасна си и ми липсваш, заедно с една липсваща пачка от шкафчето".