Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?

По него минават 45% от доставките на гориво за източното крайбрежие
10 май 2021 14:26, Елка Василева
52
Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?
Снимка: архив, БГНЕС

Руска престъпна група може би е отговорна за кибератаката срещу най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ, който трябваше да спре работа, предаде БНР.

Предварителните резултати от разследването предполагат, че това е атака на така наречената криминална организация „Тъмната страна”, която действа в Източна Европа, но не смятат, че организацията е свързана с държавата.

Още по темата

Фактът, че трябваше да затвори най-големия бензинов газопровод в страната, подчертава колко уязвима е кибернетичната инфраструктура и колко лесно може да бъде атакувана както от хакери ,така и от национални противници, като Русия, Китай и Иран, казват федерални експерти.

Според запознати „Тъмната страна“ (Darkside) има свой собствен уебсайт в т.нар. тъмна мрежа, който твърди, че групата е направила милиони кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Тръбопроводът, пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси, транспортира 45% от доставките на гориво на източното крайбрежие.Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти, които преминават по 8 800 км тръбопроводи. В изявление в неделя от компанията  заявиха, че някои по-малки странични линии работят, но централната  остава затворена.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че Белият дом работи за подпомагане на компанията, базирана в Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На американите все русия им срала в гащите.
19
1
 
23
 
! Отговори
НИКОГА АМА НИКОГА преди 2 години
Никога не сме се съмнявали!Че то беше ясно че руски хакери са виновни - още преди да се е случило!:):)))))
18
8
 
4
 
! Отговори
Няма страшно преди 2 години
Американските банки ще покрият загубите с пари на заем. Както знаете САЩ могат да вземат заеми до безкрай. През това време ще си въври вноса на евтин руски петрол с пълна пара. Разбира се внос само чрез сертифицирани прекупвателни фирми. Така хем шистов петро ще си стои в кладенците като резерв, хем Путин ще изкара някой друг долар да има да плати за парада си по случай 9-ти май.
17
1
 
13
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Много лоши руснаци,искат да оставят изключителните янки без транспорт!?То Джоузев ще ги остави с неговата климатична политика,а и всички нас,като ни върне във времето на Исус Христос!!!С магарета ще движим!!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват, че Дарксайд не атакуват рускоговорящи. Да не би да е защото не говорят руски?
15
3
 
21
 
! Отговори
От Русия с любов преди 2 години
Ако наистина бяха черните руски хакери, въпросният тръбопровод вече щеше да е новата Международна космическа станция, паркиран в околоземна орбита!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Ай Ти одела на НАП са ги хакнали. От тях по добри няма.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** много ясно беееее, дори нямаше нужда и от разследване. Даже и за xeмopoидитe на Байдън са виновни тия долни руснаци.Апропо, те не бяха ли супер зле тия вaтeнки, от де интернет в пещерите?
12
1
 
7
 
! Отговори
заплес преди 2 години
Darkside обикновено си пишеха какво, колко са получили. Сега странно си мълчат. Цялата държава е срещу тях. Помним Осама:)
11
29
 
2
 
! Отговори
В Русия им трябват $ преди 2 години
До 9Путин държи цената на петрола ниско, защото му трябват долари и е готов да раздава петрол за да го кажем жълти стотинки. В Саудитска Арабия страшно много му се дразнят, в петролните магнати в САЩ също. От Русия държат дъмпинг цени за да покриват валутните си резерви, защото даже в Русия рублата им не струва нищо и всичко плащат в долари. Даже помежду си пак си плащат в долари.
10
1
 
31
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бе то вече няма други хакери - само руски са и се делят на бели руски хакери дет нагласят изборите и черни руски хакери дет пускат новичоци по бензиновите тръбопроводи.
9
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските олигарси искат да изнасят и продават техния петрол в САЩ. Америкаснската петролна индустрия им е конкурент.Както се казва по руски: Неть конкурент, неть проблем.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Види ми се феuk,за да може да се покачат цените на горивата.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били руски хакери ама нямали връзка с държавата.Ами тогава са международни хакери бре.Пък аз имам и други спомени ,за бандите,дето ограбват банки по света.
6
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
"Разпродажбата"...
5
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, тези винаги са били в калта и могат само диверсии и мизерии да правят на нормалния свят че да дърпат другите надолу.
4
0
 
26
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе на езика ми беше да го кажа че сигурно са руски хакерите, но щяха да ме обявят за "русофоб"!
3
2
 
39
 
! Отговори
селянин преди 2 години
естествено нещо друго нема да измислитеама руски туристи нана....й
2
4
 
39
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Как е възможно да не са руски хакерите, та то други на планетата няма! Нищо, че сайтове дето ни заливат с порно като замунда и други са регистрирани в САЩ. Тези са бели хакери!
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А когато Байдън се посере в гащите,пак ли Русия ще е виновна.