САЩ възстановили милиони от откупа, взет от хакери за тръбопровода

Действат специални части в отговор на „епидемията“ от кибератаки
8 юни 2021 21:30, Елка Василева
36
САЩ възстановили милиони от откупа, взет от хакери за тръбопровода
Снимка: архив, БГНЕС

Властите в Съединените щати са възстановили по-голямата част от милионите долари в криптовалута, платени като откуп на хакери, стоящи зад атаката на тръбопровод "Колониъл пайплайн" миналия месец, съобщават американски медии.

Това може да се приеме като повратен момент в борбата срещу киберпрестъпността. На пресконференция Лиса Монако – заместник- министър на правосъдие, обяви, че парите са били възстановени от започналите неотдавна работа специални части в отговор на „епидемията“ от кибернападения с искания за откуп. Това е била първата подобна операция на специалната структура, предаде БНР.

Още по темата

По информация на „Вашингтон пост“ възстановената сума е над 2 милиона долара. Изданието пояснява, че миналия месец „Колониъл пайплайн“ са платили над 4 милиона долара откуп.

На пресконференцията Монако обяви, че разследващите са открили, че през по-голямата част на миналата година криминалната група „ДаркСайд“ е следяла американски компании и умишлено се е целила по „ключови играчи в инфраструктурата от критично значение“ в страната. За Белия дом групата „ДаркСайд“ се намира в Русия.

Експерти, цитирани от Си Би Ес, казват, че органите са успели да възстановят част от парите, защото „Колониъл пайплайн“ са се свързали с властите, преди да платят откупа.

Чуждестранната хакерската атака срещу компанията, която доставя почти половината от горивото по източното крайбрежие, доведе до временно спиране на доставките, паническо зареждане и скок в цените на горивото.

Миналия месец главният изпълнителен директор на "Колониъл пайплайн" Джоузеф Блаунт заяви, че компанията е платила биткойни на стойност 4,4 милиона долара на криминалната кибергрупа, известна като "ДаркСайд", която чрез хакерска атака принуди затварянето за пет дни на важния американски тръбопровод за рафинирани горива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
млък бе хейтаци преди 2 години
Хич не ги разбирате крипто-валутите, просто измежду пачките с битконьове са сложили GPS-тракер и така са проследили и възстановили голяма част от откупа.
7
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Платили Откуп, ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСАШ е Умрял,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалкия Джо плаща на руските хакери,да му пуснат петролопровода.С парите на американските данъкоплатци,които също са платили с данъците си за сигурност!Да не забравяме и,че след това отмени санкциите срещу Путин и Северен Порок 2!
5
2
 
4
 
! Отговори
любознателен преди 2 години
Възстановили са - грънци. Най-голямото падение на Байдъновата администражия и САЩ да плащат на изнудвания от терористи, опитват да замажат медиите, дето и за *** не стават вече.
4
8
 
14
 
! Отговори
Лъжат преди 2 години
Да ама Не... Лъжат защото им се смее целият свят, свъх сила а плаща..
3
7
 
13
 
! Отговори
Биткойн Безрукий преди 2 години
Много наивни тия американски бензинджии , бе ! Ние в Русия си правим гаргара с такива "велики" американски компании! Ако решим и Джо Байдън ще го свалим за далавери! Ако решим и Путин ще сложим за президент на САЩ ! Стига да поискаме! Бил Гейтс може само да ни носи кафе !
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХаххахххххаахДа не са спали на мокри вестници?Няма такова нещо като "връщане" на Биткойн. Кого лъжат....
1
0
 
16
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Браво! Така се работиА тук Спасов от Лозенец обжалва уволнението си- егати и корумпирания наглецЗа ареста е веднага!!