Има ли изтичане на радиация от китайска електроцентрала?

Framatome е предупредила за "непосредствена радиологична опасност"
14 юни 2021 19:57, Нели Христова
22
Има ли изтичане на радиация от китайска електроцентрала?
Снимка: БГНЕС

Френският енергиен конгломерат EDF, част от чиято група е компания за ядрени технологии Framatome, съобщи днес, че е била информирана за натрупване на инертни газове в китайска АЕЦ "Тайшан" (Taishan Nuclear Power Plant) в провинция Гуангдонг (близо до Хонг Конг), предаде Ройтерс.

EDF е поискала среща с китайския си партньор за преглед на данните от централата.

CNN съобщи по-рано, че американските власти правят оценка на доклад за теч в атомната централа, след като Framatome е предупредила за "непосредствена радиологична опасност" в съоръжението, разположено в провинция Гуандун и управлявано от съвместно дружество на EDF и China General Nuclear Power Group.

Според медията Framatome, подразделението на EDF, което е разработило реактора на централата и продължава да участва в експлоатацията му, е предупредило за "непосредствена радиологична опасност".

Френската група смята, че натрупването на инертни газове е "познат феномен, проучен и предвиден в оперативните процедури на реактора".

Китайската държавна компания, партньор в съвместното дружество, посочи, че дейностите в атомната централа отговарят на правилата за безопасност и няма опасност за заобикалящата среда.

Смесената компания оператор на централата съобщи в понеделник, 14 юни, че решава "производствен проблем", но в момента работи в границите на безопасността, след доклад за потенциален радиоактивен теч, предаде Асошиейтед прес.

CNN съобщи, че американското правителство е прекарало изминалата седмица в оценка на доклад за теч в китайска атомна електроцентрала, след като френска компания, която притежава и подпомага експлоатацията на централата, предупреди за "непосредствена радиологична заплаха". Това разкриват американски служители и документи, до които  CNN получила достъп.

Предупреждението включва и обвинение, че китайският орган за безопасност повишава допустимите граници за радиация извън атомната електроцентрала "Тайшан", за да не се налага да я спира, се казва в писмо от френската компания до Aмериканската енергийна служба. Въпреки тревожното известие от Framatome администрацията на президента Байдън вярва, че съоръжението все още не е на "кризисно ниво", каза един от източниците, предаде CNN.

Загрижеността обаче доведе до там, че Съветът за национална сигурност е провел няколко заседания миналата седмица, докато наблюдава ситуацията.

Администрацията на Байдън е обсъждала ситуацията с френското правителство и техните експерти от Министерството на енергетиката, съобщиха източници на CNN. САЩ също така са били в контакт с китайското правителство, според американски служители, въпреки че нивото на този контакт не е известно.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядрената енергетика е опасна щом германците се отказват от нея.
20
0
 
1
 
! Отговори
Да не спорим преди 1 месец
С отговора на въпроса давате отговор и на питането "" а дали са " изтървали" корона_вирус по ония краища???""
19
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До франкоффон/15Подкрепих твърдението си с факти за французите.За немците - една смрадлива каруца без подкуп няма да могат да продадат.
18
0
 
0
 
! Отговори
Ваксина преди 1 месец
Таман ще утрепе вируса!
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХемусТи го гали Моя - разбирам, че ти харесва и от малък се забавляваш така. В родата ти е от поколения! Честито! И на Гей - парада си бил, разбирам !
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, заразиха света, сега са на път да го довършат.
15
3
 
3
 
! Отговори
франкоффон преди 1 месец
Французитте били слаби ахаха а немците направо несъществуват в атомните технологии
14
1
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Г-н Анонимен гол да го галиш!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо ново от жълтите? Аферата с вируса ми стига, даже е в повече на целият свят, сега и радиация. Няма нормална соц страна, не е имало и нвма и да има
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хемус Че кой те кара да се занимаваш с радиация и вируси, като нищо не разбираш от такива работи? На мен ми е през Големия в какво вярваш...
11
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Отделно, французите може да си знаят техните техники, но като цяло са слаби в ядрените технологии.Справка: 2003та, центалата в Пак, Унгария.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
v sveti vlas ima li razpilian jivak i uran? ili gadovete lajat?
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайците трябва да се научат да се държат отговорно, за да почнат да бъдат възприемани и сериозно като партньори. Например, никой по света не възприема сащ, гервания или франция като сериозен партньор.
8
2
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
ПОвече вярвам в радиацията,отколкото в коронавируса
7
3
 
6
 
! Отговори
Олеле преди 1 месец
Тия малко им беше, че изтровиха света с вируси, ами сега и с радиация !
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изтича и да не изтича. Китайцте от качество не се интересуват. При тях проблема е да имат не две деца а три
5
1
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 месец
И какво? Всеки натрупва инертни газове, когато успее да се наяде.
4
2
 
9
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 месец
Когато става дума за Китай, нашите ежедневни понятия не работят. Китай е толкова огромен, че значението на думите придобива съвсем различни измерения. Ние тук се плашим от изтичане на радиация от АЕЦ, защото това може да убие, да речем, 1 милион души. За мащабите на Китай обаче 1 милион души не са абсолютно нищо. Това е по-малко от 0,05% от населението им! Абсолютно нищо!
3
3
 
3
 
! Отговори
До Пърдиот преди 1 месец
Даже не си си направил труда да прочетеш малко под диагонал текста. Става въпрос за френски реактор начинаещ пишман-манипулаторе.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплаха и свършена работа са малко различни работи, но вестниците обичат да изпреварват действителността.