Ким Чен Ун е готов както на диалог, така и на конфронтация със САЩ

Той за първи път коментира администрацията на Джо Байдън
18 юни 2021 20:58, Нели Христова
63
Ким Чен Ун е готов както на диалог, така и на конфронтация със САЩ
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му трябва да се подготви както за "диалог, така и за конфронтация" със САЩ и "най-вече напълно да се подготви за конфронтация".

Месеци след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на Америка, Северна Корея за първи път директно коментира администрацията му. Досега КНДР спираше всякакви усилия на президента на САЩ за установяване на дипломатическа комуникация.

Ким Чен Ун говори на среща на висши ръководители в Пхенян.

На заседанието на централния комитет на управляващата работническа партия, което започна тази седмица в столицата Пхенян, лидерът на Северна Корея също призна, че страната е изправена пред недостиг на храна.

Ким заяви, че им е необходимо "най-вече да се подготвят за конфронтация, за да защитят достойнството на държавата и нейните интереси за независимо развитие", както и да гарантират спокойна среда и сигурност на Северна Корея, според държавната медия KCNA.

Той също така е заявил, че Северна Корея ще "реагира остро и незабавно" на всяко събитие и "ще концентрира усилията си върху поемането на стабилен контрол върху ситуацията на Корейския полуостров".

Трудна връзка

Досега отношенията на Ким Чен Ун с администрацията на Джо Байдън бяха изпълнени с напрежение.

Преди изборите в САЩ Байдън нарече Ким "главорез", а дни преди встъпването в длъжност на Байдън Северна Корея организира демонстрация на сила с масивен военен парад, на който показа нова ракета.

През април Байдън посочи Северна Корея като "сериозна заплаха" за глобалната сигурност, което предизвика гневен отговор на Северна Корея, която заяви, че изявлението отразява намерението на  Байдън да "продължи да прилага враждебната политика" към страната.

Също така Вашингтон наскоро завърши прегледа на своята политика спрямо КНДР и заяви, че САЩ ще продължат да се стремят към евентуална пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.

Байдън обеща подход, белязан от дипломация и "строго възпиране".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че "политиката на президента няма да се фокусира върху постигане на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение".

Вместо това САЩ ще следват "калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията със" Северна Корея, обясни тя и добави, че ще се съсредоточи върху постигането на "практически напредък".

Преди това Ким се е срещал три пъти с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, но преговорите за денуклеаризацията в крайна сметка не постигнаха успех.

"Администрацията на Байдън заяви, че топката е в двора на Северна Корея, но режимът на Ким поднася само малко собствено стратегическо търпение“, казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета „Ewha Womans“ в Сеул, пред BBC. "Той остава фокусиран върху вътрешните проблеми и иска да види много по-големи стимули от Вашингтон. Пхенян може да се върне към преговорите само след като демонстрира сила с икономическо възстановяване след пандемия и провокативни военни тестове."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
13
 
9
 
! Отговори
ООН преди 2 години
Северна Корея - около 8 години по висока средна продължителност на живота спрямо България. Северна Корея - устойчив демографски прираст. Нямам какво повече да кажа уважаеми съдебни заседатели.
26
7
 
9
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Този е едно дебело протеже,на босовете от Китай. Вързали са го в една бедна колиба ,да лае,ръмжи и плаши богатите страни от югоизточна Азия,конкуренти на Китай. Ако не е Пекин зад този дебеланко, досега морските пехотинци,да да са го издърпали за косата от някоя яма ,като Садам Хюсеин.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Северна Корея имате повече статии отколкото за съседни държави като Румъния и Сърбия. Жалки сте!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е Ким Чен Ун-а на Шрьодингер. *** го разбери. Или обикновена шизофрения, естествено.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световна военна и икономическ сила, произвеждат спътници, балистични ракети, атомни реактори и централи, собсвени автомобили и дори собсвена марка смартфони и таблети. А България какво произвежда - единствено черноработници и пpocтитутки за западните си "партньори".
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя щом спря да се репчи, значи го е закъсал яко - обикновено спира, когато е на червено с парите. Толкова контрабанда, ама всичко само за ракети и за партийците. И сега ковидът за една година разказа играта на "икономиката" му. Само че и Китай в момента започват голямото падане от наготово изкаченото високо с чужда помощ и крадене (затова и го прикриват изстрелване на космонавти и правене уж на станции в космоса) и не може да му помогне вече.
21
6
 
7
 
! Отговори
Бащицата махно преди 2 години
Северна Корея ще пребъде.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20 живееш в измислен свят. Ако ск мислиш, че в СК живеят охолно и благо.. вечерят кято тебе сега... явно си зле с главата. Тука в България сме 7мил и сте мрели от глад и то в плодородна земя . А там да 50 милиона в неплодорона земя. Трябва да си много умопомрачен да не можеш да мислиш елементарни неща.
19
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Най-силното оръжие на малкия Мунк е че има ядрено оръжие и сателити, друго всичко в държавата е грамофон свири , майка плачи!!!Агент Сара Роганес!ЦРУ!!!
18
6
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
В топ 10 на световните износители на плодове са. Колко ли да гладуват, а ?
17
6
 
7
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Никога не съм бил в северна Корея. Бил съм в Сеул и имам впечатления. Работа по 12 часа , седем дни в седмицата, безумни цени на живот. Без здравна застраховка си аут. На обучение бях, водиха ни местните един път на заведение и си казаха, че ако фирмата не го плати те не могат да си го позволят. И за северните корейци май нещата не са такива каквито ни ги представят. Имат някакъв курорт с казина в които половината Азия си оставя парите.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некви пинковци си говорят лапешките истории и си вярват. Президентите са само лица на цяла една структура. Знаеш ли, колко им дреме на САЩ, какво мислиш ти или някой си Ким по сер ? Имат най силната армията на планетата. Ще дойдат ще ти се изплюят и ще си заминат, а ти пак ще си само един изостанал бек :)) айде ходи пиии една евтина водка и не се пренадъхваййй
15
4
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
ВИЖДАТЕ ЛИ БЪДЕШТЕТО ?
14
2
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
НАИ ГУУЛЕМИЯ МАИТАП Е ЧЕ СЕВЕРНА КОРЕА Е РЕЗЕРВА НА КИТАИ !НАЧИ ?
13
1
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
КИТАИ ШЕ ВИ ОПРАИ И НАТО И УРСУЛКА !А ТОЯ ШЕ Е ГЕРОИ И ШЕ МУ КУПАТ МАКДОНАЛС !ТВА САМО СЛЕД 2 ГОДИНИ !
12
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До КНДР/ САМО В ПРАЗНАТА ТИ ГЛАВА Е ВЕЛИК ЛИДЕР СЪС СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ ОТ 40 ДОЛАРА!
11
6
 
6
 
! Отговори
КНДР преди 2 години
Маршал Ким е Велик Лидер !!! Жив и Здрав !!Още дълго време да страхува плъховете !
10
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РЕЖИМИТЕ ВИДЯХА, ЧЕ БИТДЪН Е ПОСМЕШИЩЕ И МУ СЕ ПОДИГРАВАТ С ПЪЛНА СИЛА!
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за глад. Никой в света не го вълнува тоя плужак. Света си върви напред вече 80г седят сами и гладни. Нищо не са показали, като държава. Провалена идеология и хунта. Нищо особено. Няма никакви ходове, няма никакви приятели, няма пари, няма акъл, няма наука, няма бизнес... просто няма нищо.Освен 30мил гладни и пресирани хора. Но пак ... свобода или смърт. Средното е полуживот.
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа му от глад омира , той щял да се конфронтира с щатите.на гол тумбак чифте пищови:)))