В САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

Деца са били насилствено отделяни от племената си
23 юни 2021 23:30, Елка Василева
29
В САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци
Снимка: архив, БГНЕС

Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че ръководеното от нея министерство ще извърши пълно разследване на мрачната история на училищата интернати за индианци и ще работи за установяване на местата, където са погребани починали в тях деца, предаде Ройтерс.

Холанд, която представляваше в Конгреса щата Ню Мексико и е първата индианка, станала американски министър, миналата година внесе законопроект, в който се предлага комисия да проучи условията в бившите пансиони за индианци.

Започвайки от 1819 г., в продължение на повече от 150 години деца от коренното население на Америка са били насилствено отделяни от племената им и изпращане в училища интернати.

Много от тези деца са били подлагани на различни форми на тормоз, а съдбата на десетки хиляди остава неясна, казват активисти и изследователи.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
21
 
! Отговори
хняхняхня преди 2 години
Всичко Мара фтасала... пробвайте се с 500 години турска власт в България или с 750 г турска власт в Армения. Или пък 200 години пълна липса на история в Персия при идването на исляма. Явно целта не е да откриете истината, а да мачкате белите хора с европейски произход.
1
2
 
14
 
! Отговори
Като тук преди 2 години
Реваншизъм и там значи.