Махат от Капитолия статуи на американци, свързани с робството

Камарата на представителите одобри законопроект
Обновена: 30 юни 2021 13:14 | 30 юни 2021 13:13, Елка Василева
95
Махат от Капитолия статуи на американци, свързани с робството
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петия председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.

285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за".

Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Построиха паметници на престъпника Джордж Флойдо му се кланят,като на Господ!Опашките за снимки пред статуята му са в пъти по-големи от пред Статуята на Свободата! Цял месец *** прайдове в големите градове.Има ли смисъл да коментираме деградацията и моралния срив на обществото по ловните територии?
50
0
 
21
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Следваща стъпка белите умрели в гражданската война са се били кой да вземе робите на другия????
49
0
 
21
 
! Отговори
офффффф преди 2 години
Готвят човечеството за дигитални роби, а те ни занимават с отклонявки!!!
48
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът деградира. Не остана нито едно нормално място за живеене, нито една нормална държавна, нито един адекватен държавник.
47
1
 
23
 
! Отговори
А ся де преди 2 години
Камала Сутра е наследник на били робовладелци.Нея кога ще премахват?
46
1
 
23
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До House M.D.Да, но по-късно. Прозорецът на Овертон е отворен. Когато белите американци преглътнат съдията, ще дойде ред и на основателите на цялото им общество. Не съм социолог, но предполагам, че тогава ще започне и истинския разпад на това общество.
45
2
 
32
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Джордж Вашингтон - робовладелец, Томас Джеферсън - робовладелец, Бенджамин Франклин - робовладелец. Техните статуи ще бъдат ли премахнати?
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че то кой американец от онази епоха не е свързан с робството? ще си изкоренят държавата ли? да платят на Африка за геноцид
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и капитолия ще слагат паметници на маймуни и други животни.
42
0
 
38
 
! Отговори
Cesko преди 2 години
Чернокожите дивaнета, научени да мразят белия човек и да го обвиняват за всичко, завладяват САЩ. След още някое десетилетие белите американци ще се спасяват и бягат в чужбина от дивaците, които ще превърнат Америка в Африка.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да закриват САЩ. Все пак това е държава, на която основите са робството и изтреблението на местните жители.
40
19
 
2
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Такива новини ме изпълват с щастие. Статуите на Джеферсън и Вашингтон също трябва да бъдат бутнати. Никой робовладелец не заслужава статуя. Не само, че трябва да бъдат бутнати, а натрошени на прах и изтрити от учебниците по история.
39
1
 
23
 
! Отговори
Професор Дрън преди 2 години
Първият робовладеец в САЩ е чернокож. Това е неуспоримо доказан, свеизвестен факт. Виждаме една държава, която е умишлено бутана към расова война. Интересно е какво мислят азиатците и латиносите по въпроса. Всички са наясно, че в бъдеще латиносите ще станат мнозинство в САЩ, а не чернокожите, които са на демограското дъно. Елитите знаят кои са най-лесните за манипулиране от групите и ще се възползват от този факт. А наклаждането на расизъм срещу бялата раса от елитите е абсолютен факт.
38
1
 
27
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Боже,краварите съвсем изкукуригаха,нали това е история!!!!???И после как може да сменяш на умрели исторически личности, расата във филмите!
37
1
 
20
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Да се разрушят ВСИЧКИ постройки от преди убийството на Джорд Флойд - светеца !НИЩО да не напомня за бялото и хетеросексуалното робството.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Културната революция в САЩ е факт. Другаря Мао би се гордял. Голямата крачка напред: или подкрепяш lgbt, blm, антифа и всяка подобна болшевишка *** или те дамгoсват за расист-тръмпист и те репресират цял живот. Уволняват те от работа, а е възможно и да те разстрелят на улицата
35
0
 
29
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Предлагам да бутнат сената и белия дом, защото са строени от робовладелци. После да си направят черния дом.Така де, и без това какви исторически сгради са това на няма и 300 години. Да взривяват всичко и да започват начисто.
34
2
 
30
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Първо,самите черни вождове от Африка водят войни със съседните племена,за да пленяват роби и продават на търговците. Второ-Имало е много собственици на роби в САЩ ,които са черни!!! Трето-всички големи тържища на роби в САЩ са били собственост на евреи,най-големите и богати търговци на роби-също,както и корабите с които ги превозват до Америка!И накрая белия човек го отнася!
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята не може да бъде променена. Каквато и да е била историята, премахването на паметници не е добра идея - те пазят спомена за историята. А както знаем, тези, които не помнят историята са обречени да я повторят.
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой докара черните в Америка? Белите робовладелци и плантатори. Всичките им статуи трябва да бъдат съборени.