Талибаните скоро щели да обявят "ислямско емирство" в Афганистан

Дипломатите на кои страни напускат Кабул?
Обновена: 15 авг 2021 21:07 | 15 авг 2021 21:06, Веселина Йорданова
159
Талибаните скоро щели да обявят "ислямско емирство" в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Представител на талибаните каза, че скоро те ще обяват от президентския дворец в Кабул създаването на Ислямско емирство Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 г. Източникът на АП е пожелал да остане анонимен.

Още по темата
Бойци на талибанското движение влязоха тази вечер в Кабул и според телевизия "Ал Арабия" са започнали да заемат правителствени сгради. Талибаните заявиха, че са заели и президентския дворец, но тази информация не е потвърдена.

Президентът Ашраф Гани напусна страната. Предполага се, че се намира в Таджикистан.
 
Френското министерство съобщи, че Франция е решила да премести посолството си в Афганистан близо до летището, предаде Ройтерс. Мисията ще продължи да работи по евакуацията на френските граждани от Афганистан. В следващите часове в Обединените арабски емирства ще бъдат прехвърлени френски военни и техника, за да може да започнат първите евакуации в Абу Даби.

Съобщено бе и за прехвърляне на и.д. американския посланик в Кабул от посолството на летището. Американското посолство предупреди обаче, че ситуацията със сигурността в столицата се променя много бързо, включително на летището, откъдето се съобщава за стрелба, докато там върви евакуация на по-голямата част от американския персонал в Кабул. Американските граждани са посъветвани да потърсят къде да се укрият.

Германия затвори посолството си в Кабул и готви извеждане на дипломатите си от Кабул. Германските граждани са приканени да напуснат Афганистан заради влошаването на обстановката, предаде ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: Афганистанталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво доживях, да сочат за пример Афганистан. Планината раждала хора... Вярата ги запазила... Ами слагай чалмата тогава, хващай килимчето и бегай по ония чукари да гледаш опиум, да не мислиш, че ония висят в нета и се занимават с термоядрена физика?
30
19
 
7
 
! Отговори
до доктора преди 2 години
Общото е, че в Афганистан управляват талибаните на исляма, а в България сега са на власт талибаните- атеисти на руския резидент
29
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От времето на Сашо Македонски, през Ченгис хан, Английски завоеватели, Руската империя, Съветската червена армия та до днес Американските кравари и бездушния западен свят, Афганите си останаха непобедими. Дядо ми казваше: Планината ражда мъже, а полето тикви...Вярата е запазила този народ, а ние се прекланяме пред комунистите и соороосоидите-***
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУССКИЙ ДИЛЕТАНТ, бургерите го ползваха Афганистан 20 години като опитен полигон за оръжията си и талибаните като живи мишени. Отделно, с производството на дрога сигурно не само са си минимизирали разходите, ами са и на плюс. Те не нахлуват някъде като СССР, без идея дали ще си избият парите. Затова и спечелиха Студената война.
27
8
 
7
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Разстоянието от София до Кабул е над 5000 километра - над пет хиляди километра. Кво се разтреперихте като свински опашки ? И кво е общото на Афганистан със България ? Точно нищо общо няма.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа като го има Афганистан, ходи да видиш как живеят :) Ако въобще се върнеш жив, ще разкажеш още ли си им фен на системата и начина на живот.
25
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Опиумният мака нема да умре...
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните бяха необходимият враг на САЩ, за да успяват 20 години да поддържат производството на наркотици в тази държава, която е основен производител на опиумен мак. Всяка една година американско присъствие е водиша до все по-висок добив. А защо на американците им е нужно да поддържат производството на наркотици в световен мащаб?! Това е въпрос за 1 милиард долара!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко данни за Афганистан: Население: 32 млн. през 2007, а през 2020 е 39 млн. Атеизма е забранен и е наказуем от закона. 80 % сунити, 20 % шиити.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам български офицер, служил в щаба на американците в Кабул. Истинска история от първо лице - американски конвой с цистерни с гориво и няколко чисто нови хъмвита тръгва към съседната база. След малко американския генерал получава обаждане Талибаните ни атакуваха и се наложи да отстъпим и изоставим техниката . Генералъв вика ОК, звъни в Пентагона, докладва за инцидента и иска 20 милиона допълнително финансиране за икрепване на позициите. Получава ги веднага.такива ми ти истории!
21
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички освен руснаците бягат като мишки,само руснаците имат тoпki и са истински мъже!
20
15
 
1
 
! Отговори
що бе преди 2 години
До Анонимен 35Аман от расисти!
19
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистанците са като ***. Още Александър Македонски не е успял да ги прегази. След него се е пробвал кой ли не, успех йок. Тези ще оцелеят и след масиран ядрен удар.Бай дъ уей, в днешно време единствената им ценност се корени в това, че 90 процента от хероина в света се произвежда там. Иначе отдавна щяха да ги оставят да се оправят сами.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво прави хамериканско оръжие в талибанин. Какво правиха 20 години хамериканците германците и другата пас.мина в Афганистан. Дрога продаваха бира пиха и чикииии си правиха. Накрая се изнизаха като к.у.чк.а от .у....й. Същото се случи и във Виетнам. Хамериканците се изнизаха като биени пееераси. Сега Талибаните ще нападнат евро..гейците и ще им турат *** а на меките китки ре..заните палама.рки. Много ще им се зарадват и леворезбовите на паламарките. Егати света егати управницте леворе.збови
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 - Когато имаш радикаличирани с автомати, "хората" не са особено наежени, да им кажат каквото и да е ...
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са и чували за ковид там и май не ги и лови талибаните.
15
2
 
16
 
! Отговори
Алах акбар преди 2 години
Скоро и в ЕС Халифата,меркел сдава власта на Талибаните!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на бежанец прилича, но къде му в маската?
13
1
 
5
 
! Отговори
Владимир Илич преди 2 години
По-скоро Крачка напред, две назад.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са хора,това са неуки изостанали феодално-туземски ***.