Съветник на Байдън призна: Талибаните ни изненадаха

Джейк Съливан: Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо
16 авг 2021 20:30, Красимир Ангелов
60
Съветник на Байдън призна: Талибаните ни изненадаха
Снимка: БГНЕС

Американската администрация не е очаквала, че талибаните толкова бързо ще превземат афганистанската столица Кабул, призна в интервю за телевизия CBS съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан.

"Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо", отбеляза той, говорейки за превземането на Кабул.

"Но имахме планове в случай на извънредни ситуации, включително бързото превземане на Кабул", добави Съливан, посочвайки присъствието на американските военни на столичното летище.

Още по темата
Той обясни, че президентът Джо Байдън „не е бил готов да започне трето десетилетие на война и да изложи американските войски на опасност, сражения и смърт, за да се опита да удържи Афганистан, когато неговите собствени въоръжени сили не се сражават, за да го запазят“.

"Надявахме се, че те ще се бият. Надявахме се, че ще дадат отпор. Но постепенно с падането на един град след друг ставаше ясно, че афганистанската армия фактически не беше готова, въпреки милиардите долари и годините на обучение и всички модерни възможности, които ѝ бяхме предоставили. Това поставя въпроса дали още една година, две или пет престой в Афганистан можеха да имат някакво значение", каза Съливан, цитиран от БГНЕС.

Той разказа, че в момента американските военни осигуряват безопасността на летището в Кабул, за да могат самолетите да летят спокойно. Американската администрация иска да евакуира хиляди от Афганистан, включително голям брой американци.

Съливан призна, че се работи за установяването на общия брой на американците в страната.

Както е известно, преди ден талибаните без бой влязоха в Кабул и в течение на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че подава оставка и напусна страната.

Западните държави пък евакуират своите граждани и служителите на посолствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не са изгубили САЩ, от 2 години се приготвят да напускат защото видяха, че тия са тотални дивaци и няма смисъл да се трошат пари за тях. Въоръжиха ги, тренираха ги и накрая се предадоха на талибаните без бой. Дали американците ще си тръгнат сега или след 5 години е все тая. Дивaкът си е дивaк. Затова сключиха някаква споразуменае с талибаните вероятно за дрогата и лития и казаха bye bye.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДЕМОГРАФИЯТА НА БГ..---------------------------------------------------------------------------------- нови езици, нови граници, а в резултат - един нов Европейски Халифат.
27
4
 
23
 
! Отговори
SS преди 2 години
САЩ с цялата си военна ,индустриална и технологична мощ ,изгубиха ! А навремето бяха защитници на муджехидините и ги въоръжаваха и обучаваха срещу СССР. НА РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ИМ ТРЯБВАШЕ 11 ГОД ЗА ДА ПРОУМЕЯТ ,ЧЕ СРЕЩУ ПАРТИЗАНИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОБЕДА.НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ИМ ТРЯБВАШЕ 20 ГОД.Лошо е когато получиш шут в г,за !
26
3
 
7
 
! Отговори
ДЕМОГРАФИЯТА НА БГ.. преди 2 години
Е СПАСЕНА............... СЪЩО И НА ЦЕЛИЯ ЕС.......... НОВИ ПОРОДИ, НОВИ СОРТОВЕ....
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че от Афганистан няма никакви ковид-19 новини. Явно талибаните са намерили лекарство!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно за САЩ!!!Няма да дават повече пари на ***, няма да се бият за свободата на другите я.Да се оправят там ..самият народ не иска да се бие а иска свобода, ми САЩ ти даде пари, оръжие и формация.Какво още да води и войната на тяхното място!!!Ама неее по лесно е в Европа на помощи,без да работиш и само деца да правиш и да клякаш на килима!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ккво ли е имал предвид под "изненадаха"?
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предстои драстично увеличение на европейските граждани. Бежанците ваксинирани ли ще пристигат или ще ги ваксинирате на границата?
21
3
 
9
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Горе доле, така и назе ни изостави и продаде като д'обитък, преди 30 години Горбачов... ...и то най-верния си съюзник ! Не пропусна само да ни остави най-високите цени на горива и ресурси в Европа...
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичовете контролират полетата и летищата. Сега ще им сипят доволно оръжия да се трепят, докато те си вършат далаверата. Както в Либия и Ирак.
19
2
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Истината за която никой не говори е че америкнаците бяха там не заради опиму толкова ,колкото заради редките метали и минерали от които се правят чиповете и на които стои цялата съвременна технология ,металите и елементите за чиповете са по-ценни и от петрола или дрогата вече !Който владее тези ресурси може да доминира света защото всичко е компютри и матрица без тва ,релната реалност превзе реалната това е истината!
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите нямат случай да не са предали и изоставили наивниците които са им повярвали.
17
4
 
18
 
! Отговори
Виетнам 2 ... преди 2 години
До Анонимен...Най-развитата и напреднала нация изненадана от хора занимаващи се с кози и живеещи в пещери? ХАХАХА. А дали ни напомня за същата тази велика нация как беше изненадана от хора дето живееха в джунглата и хрупаха ориз . Пак така отидоха да помагат на слугите си от Южен Виетнам и да насаждат демокрация .... на бегом се изнесоха точно както бягат и сега ... развели гордо американския флаг. ... Пак Рамбо ша пращат да им "печели войната".
16
0
 
16
 
! Отговори
комитата преди 2 години
абе я не се правете на луди изнендвали ви ами кой им даваше оръжие и позволи да влязат
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пакистански журналист каза, че по улиците на Кабул било пълно с обезглавени трyпове, мирно предаване на властта по ТАЛИБАНСКИ.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е умишлено - "създаваме хаос в останалия свят и гледаме сеира".
13
2
 
14
 
! Отговори
Съветника преди 2 години
Ами Джо пак беше задрямал и като най-после успяхме да го събудим за него беше огромна изненада, че се оттегляме, а пък нашите приятели талибаните стигнаха Кабул. Всъщност пак брше за равил за договорката ни с тях.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията в Афганистан е оглушително фиаско за Пиндостан и за нато.
11
3
 
4
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
Всичко е по план.Европа трябва да се спасява сценария е такъв две световни войни но за третата се оказа че ще се води в Северна Америка и сега план Б. Всичките им компании са на загуба преди втората световна но тя вече отшумява сега остава да видим кога окупационните войски ще си тръгнат от Германия.
10
0
 
15
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
С две думи.НЯМАШЕ СМИСЪЛ... в тия 20 години окупация/"демокрация" на Афганистан.Както ви посрещнаха така и ви изпращат.По талибански.Изненадани били... ами как иначе? Според докладите на военните ви след две десетилетия военни действия и бомбандиране на талибани би трябвало да не е останал дори и един... пък те цяла армия. Миналата седмица владееха 85%... сега на 100%.Президента-марионетка избягал с 4 коли тъпкани с пари.И това му е било само джобните за из път . Колко ли са в сметките му?