Байдън: Не можеше да се разминем с хаоса в Афганистан

Модерните американски оръжия са попаднали в ръцете на талибаните
19 авг 2021 08:47, Елка Василева
61
Байдън: Не можеше да се разминем с хаоса в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Невъзможно беше изтеглянето на американски войски от Афганистан без някаква форма на хаос, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

„Не мисля, че това беше провал - беше прост избор! Нека го кажа така: когато има правителството в Афганистан, но лидерът му се качи на самолет, за да отлети към друга държава, което доведе до сериозен срив на афганистанските войски, 300 000 от които бяхме обучили, и когато те просто оставят оборудването си и избягат - това се случва!  Не мисля, че имаше начин да се разминем с хаоса. Или поне аз не знам как“, каза в интервю за Ей Би Си нюз американският президент.

Още по темата

Байдън обяви и готовност да остави американските военни сили в Кабул и след 31 август, ако до тогава не бъдат евакуирани всички американски граждани от страната. „Американците трябва да разберат, че ще се опитаме да го направим преди 31 август. Но ако останат граждани на Съединените щати, то ние ще останем, за да ги измъкнем до един“, каза Байдън, цитиран от БНР.

Междувременно бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че смята, че Русия и Китай ще започнат производството на "евтини копия" на американски хеликоптери и танкове, попаднали в ръцете на талибаните. Той разкритикува приемника си Джо Байдън, че не се е погрижил да вземе или унищожи модерните американски оръжия след изтеглянето на войските от Афганистан.

"Талибаните сега разполагат с хеликоптери Black Hawk и модерни танкове, които са най-добрите в света. Русия ще ги използва, за да ги анализира и за да могат да бъдат копирани", каза Тръмп в телевизионно интервю. "Гарантирам, че всички наши врагове ще бъдат снабдени с тях, така че те ще започнат да произвеждат евтини техни версии, това е срам”, добави той.

Американците признават, че талибаните са се сдобили с много оръжия и техника, които са били доставяни на афганистанските правителствени сили в продължение на две десетилетия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са Студентите на САЩ !!! Пораснаха Пилци и Проебаха Квачки !
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягството е срамно, но пък затова е сигурно !
49
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Добре му стои маската, почти като истинска
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оръжия за 90 милиарда им подари.Даже си имат и вертолети Блекхоук !Ти си позор за Америка,картофена главо!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм русофил нито американофил нито марсианофил и в това не е въпросът, но като си се нагърбил да пазиш един народ или там каквото и да е при тези о стоятелства е редно да качиш тези който искат да бягат и да ги приютиш а не те да хукнат на кадето им скимни естествено Европа и да гледаш ТЪПО и да къпеш с марна вода всички бежанци трябва да бъдат качени на самолети и да заминат за Америка държавата която ги омиротворява толкова години или Русия те също бяха там.
46
0
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
проссси ти друже, не е въпрос русофили и т.н глуписти, като си отишъл да правиш ред ,направи го, руснацитв бяха там и що годе ги бяха опитомили но САЩ забъркаха *** края на 80 те, въоръжиха муджахедините а от тях се пръкнаха края на 90 те талибаните Какви 300х си обучил, нищо не си обучил, а сега подари всичкото оръжия на главорезите. .
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дончо и той се изказа неподготвен, бил доставял модерни танкове и хеликоптери на по 30 години. Смях в залата. Трябва в таз Америка възрастово ограничение да сложат за президентите.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЕЛТА Е САСИПВАНЕТО НА ЕС НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО
43
0
 
4
 
! Отговори
Сащ преди 2 години
дано повече - изберьт да отидат в - сащ за постоянно , при своят любимец - баиден
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Будната кома
41
0
 
17
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Защото се намесиха. Можеше да оставят афганистан да си се оправя с талибаните на времето. Но те се намесиха. Намесиха се в Сърбия, намесиха се в Ирак, намесиха се и в Сирия. Когато се намесиш във вътрешните работи на една държава трябва да си довършиш работата до край. За 20 години можеше да израсте поколение на добри и демократично мислещи граждани. Но САЩ не искаха това. Искаха хаос и получиха хаос. Само че го отнасят другите.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпращаме бате Бойко да се оправя с талибаните....Той каза, че е единствен, който може всичко. Да се оправят и да затварят границите, че достатъчно мигранти вече работят нелегално в складовете в София. Има цял цех за охранителни ролетки и работещите там са мигранти, не знаещи български. С какъв статут са, не се знае!
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо "плю.ем" на САЩ? Защото спокойно решиха да се махнат от държава, в която нямат реални гео-политически интереси??? Защо всички "плю..валници" не отидат да защитават берачите на "хаш.iша" - за своя сметка??? Ако една държава (включително БГ) не иска да се оправи самостоятелно - това си е проблен на народа (но не на чуждия)!!!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кенеди го убиха за дреболии.Бакдън е национален позор!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива са всичките ви васални армии.Видят ли гърба ви и се предават.Правете си изводите.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дончо пак обра точките, Русия щяла да копира хеликоптерите... Липсва му едно червено топче на носа, една перука на плешива глава и широки ***, браво бай Дончо!
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, видяхме и копията на дедо бай Дън в България, така наречените партии на протеста и джендърството.
34
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БАЙДЪН ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ СА АБСОЛЮТНИ НЕКАДЪРНИЦИ И ,ЧЕ ЗА 20 ГОДИНИ НЕ СА СВЪРШИЛИ НИЩО В АФГАНИСТАН! И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ГО ПОТВЪРЖДАВА! ОЩЕ ДОРИ НЕ СЕ БЕШЕ ИЗТЕГЛИЛ ФАЩ И ТАЛИБАНИТЕ ПРЕВЗЕХА АФГАНИСТАН! ФАЩ Е ЕДНО ПЪЛНО ПОСМЕШИЩЕ АКО НЕ МУ Е ЯСНО НА НЯКОЙ ОЩЕ!
33
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всъщност нещата вървят отлично за Господаря на Байдън-Сорос,който реално управлява САЩ в момента.ЕС беше узрял за решението да връща мигранти,а сегашното положение връща всичко обратно.И нашествието продължава.Докато се стигне до истината,че разрушаването на техния свят не трябва да предизвиква разрушаване на нашия-ще бъде късно!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става ясно, защо ще им копират зарязаната им техника щом не върши работа.