В САЩ махнаха статуя на генерал от Конфедерацията заради расовите вълнения

Една година продължи съдебна битка за съдбата на паметника
9 сеп 2021 07:58, Елка Василева
67
В САЩ махнаха статуя на генерал от Конфедерацията заради расовите вълнения
Кадър: YouTube

Най-известната статуя на командващия конфедеративните сили по време на гражданската война в САЩ Робърт Лий беше свалена от постамента си в град Ричмънд, щата Вирджиния, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало след продължила една година съдебна битка за съдбата на момумента, който беше и във фокуса на протести срещу расизма.

Статуята с височина от 6,4 метра беше свалена с помощта на кран от 12,2-метровия си гранитен пиедестал и поставена на земята. Представители на градските власти казаха, че сега паметникът, който представя Робърт Лий с униформа на кон, ще бъде преместен на сигурно място - в склад, който е собственост на щата, докато се вземе решение за бъдещето му.

От 1890 г. монументът се издигаше в Ричмънд - някогашната столица на робовладелската Конфедерация - група от южни американски щати, които се сражават срещу силите на Съюза в Гражданската война през 1861-1865 г.

Паметниците на лидерите на Конфедерацията станаха мишена на протестното движение срещу расизма в САЩ. Защитниците на тези монументи пък казват, че те отдават почит на смелостта на онези, които са се сражавали за Юга.

През последните шест години в САЩ са били премахнати над 300 символа на Конфедерацията и на движението на белите супремасисти, а остават около 2000, според активистка група.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
16
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
До 29 Забавно е как ми слагаш думи в устата. Аборти, хомосексуалисти, НПО-та, феминистки... Пълен бълбоч ти е в главата. Аз съм просто човек от смесен брак. Имам роднини на 5 континента. Имам роднини от азиатски, европейски, африкански и латино-американски произход и от дете винаги съм гледал със съчувствие на всички, които се опитват да ме припишат към една или друга раса. Спал съм с жени от почти всяка раса и континент и отдавна знам, че света е създаден за да се наслаждавам на различното.
35
5
 
9
 
! Отговори
българина преди 2 години
добра новина за света, проблеми за сащ спокойствие за останалите.
34
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
провилно,всички поджбни статуии трябва да станат на малки камъчета
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статуите и другите човешки изображения са забранени в исляма и юдеизма.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ни плашат с талибаните в Афганистан?
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия съвсем полудяха! Ще пренаписват историята си!?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планетата на маймуните в действие.После, защо имотите в България и Европа скачат до небето всички бели се прибират в Европа.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма враг който да ти направи толкова зло, колкото самия ти можеш да си причиниш. На САЩ не са нужни врагове . Щом махат паметници и зачеркват хора от собствената си история , значи скоро можем да четем чисто новата и преработена версия на историята на Америка в която континента е открит от Африканеца Коколомумбо а първите европейци са пристигнали като чистачи на палубата на африканския кораб от великата страна Уаканда .
28
5
 
12
 
! Отговори
Ти пък преди 2 години
САЩ претърпяха колосално поражение в Афганистан. Да се разпадат на щати и конфедерации.
27
0
 
24
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Черен расизъм в действие. Нека САЩ рухват, вътрешните им талибани ще им сменят знамето и историята.
26
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам някоя Империя да се е разпадала отвътреФренската империя се разпада с победата над Наполеон 1 при Ватерло на Третата френска империя с Френско Пруската война Римската империя се разпада при сражения с варварски племена Съветската империя с войната в Афганистан и тн.Няма разпаднала се система от само себе си
25
7
 
6
 
! Отговори
На преди 2 години
Кание Уест по-добре. И да махат всички статуи на бели мъже.
24
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да слагат статуя на Ленин и да приемат комунизма :)))
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново в държавата на меките китки.
22
0
 
22
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
А кой сега ще води съдебните дела за чер_ната дискриминац_ия ?!?!?!
21
6
 
11
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Между другото процента бели от 2000 до 2010 в САЩ е паднал от 80 на 72. Очаква се до 30 години да са едно от малцинствата на континента и да са предимно хора живеещи в провинцията. В Ню Йорк самоопределящите се като бели са 65% като на всички е ясно, че има няколко милиона цветнощожи, които дори не са регистрирани. Това с расите отдавна е отживелица на запад и се говори само в източна Европа където населението ще е преобладаващо бяло още 50г. И тук вече всеки четвърти е от смесен произход.
20
0
 
29
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Началото на края за белите американци
19
1
 
6
 
! Отговори
Компромис преди 2 години
До генерала-статуя на Обама.Например,де.Човека си е жив
18
0
 
23
 
! Отговори
Държавник преди 2 години
Май е време и държавата да си махнат ! Това не е държава - там африканците са повече от всичките други националности, отишли да се правят на американци ! Няма такава националност !
17
2
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Белчо и Сивушка. Казват, че след потопа част от тракийско-българските племена тръгват към Азия, но нарочно не оставят паметници след себе си, защото били институции без стойност, които те заземяват и те карат да забравиш, че всичко е преходно. Външните олтари са считани за липса на прозрение и се е гледало с насмешка на тях защото са създадени чрез посредствеността на ума. Слушал съм ги тия лекции за материалното преди години от Ваклуш Толев.