Путин и Байдън разговаряха близо два часа

Основна тема е била нарастващото напрежение между Москва и Киев
7 дек 2021 21:46, Нели Христова
65
Путин и Байдън разговаряха близо два часа
Снимка: БГНЕС

Виртуална среща между лидерите на две от държавите-суперсили. Малко над два часа видеоконферентен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин. Основна тема е била нарастващото напрежение между Москва и Киев.

С дружелюбни поздрави започна видеоразговорът между двамата лидери.

Владимир Путин, президент на Русия: Здравейте, господин президент!

Джо Байдън, президент на САЩ: Добър ден! Радвам се да се видим отново. Последния път на срещата на Г20 не успяхме. Но се надявам следващия път да се срещнем на живо!

Преди срещата от Кремъл коментираха, че не очакват пробив в отношенията с Вашингтон.

Източници от Белия дом очакваха Байдън да отправи предупреждение към Путин, че евентуални военни действия срещу Украйна, няма да бъдат оставени без последствия.

Според източници от американското разузнаване Русия планира в началото на следващата година да започне настъпление срещу Украйна със 175 000 войници. Киев твърди, че Русия вече е струпала около 100 хиляди войници по общата им граница. Москва категорично отхвърля всякакви намерения за инвазия.

Позицията на Путин за разговора беше да настоява за уверението на Съединените щати, че няма да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, и че НАТО няма да се разширява на Изток.

Преди срещата Байдън е координирал с европейски лидери позицията на Вашингтон спрямо Русия. Германия, Великобритания, Италия и Франция са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

Сред възможните санкции, които могат да бъдат наложени на Русия, са ограничаване на конвертирането на руската рубла и дори блокиране на достъпа на Русия до системата за финансови плащания SWIFT.

Със сдържани реакции в Москва и Киев проследиха срещата.

"По някакъв начин трябва да намалят риска от "гореща война". Но не смятам, че ще излезе нещо смислено от срещата", твърди Владимир Булатов, жител на Москва.

"Обикновено на такива срещи не се вземат големи решения", заяви Руслан Лапук, жител на Киев.

Разговорът между Путин и Байдън се проведе по защитен видеоканал, специално създаден за комуникация между лидерите на двете държави. Използва се за първи път, независимо, че изграден отдавна.

Днешният разговор е вторият между Байдън и Путин тази година. Първата им среща беше на 16 юни в Женева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.