Рекорден ръст от 7% на потребителските цени в САЩ

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 г.
13 яну 2022 15:23, Елка Василева
31
Рекорден ръст от 7% на потребителските цени в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Потребителските цени в САЩ са се покачили със 7% през последната година. Това се посочва в доклад на Министерството на труда и покачването им продължава.

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 г., предаде БНР.

Темпът на покачване на инфлацията "далеч изпреварва ръста на заплатите на повечето американци и притиска покупателната способност на домакинствата", коментира финансовият анализатор Грег Макбрайд за тв канал АБС. Основният темп на инфлация се е забавил на месечна база за втори пореден месец, но основните потребителски цени продължават да се покачват с бързи темпове и не показват признаци на забавяне, посочи анализаторът.

Така нареченият основен индекс, или мярка за всички елементи, с изключение на по-нестабилните хранителни и енергийни индекси, са се покачили с 5,5% през последната година – най-голямата промяна за 12 месеца от февруари 1991 г.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлацията представлява заплаха за възстановяването на пазара на труда, където наемането на работа е спряло през последните месеци, а безработицата остава по висока от преди пандемията. ФЕД е готов да повиши лихвените проценти по-бързо от първоначално планираното, за да отговори на покачващите се цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
18
 
! Отговори
Тарзан от БГ преди 2 години
На голия не можеш да му бръкнеш в джоба.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали това е целта на пландемията. Конспирации, а?
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва глобална финансова криза. Трябва моментално да си затворим икономиката, че хората няма да умрат от глад достатъчно бързо!