Какви са залозите за Джо Байдън в Украйна?

Кризата е решаваща за президенството му
8 фев 2022 21:30, Нели Христова
138
Какви са залозите за Джо Байдън в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Строителството на посолството на Съветския съюз във Вашингтон през 80-те години на миналия век имаше обрати в сюжета, достойни за шпионски роман. ФБР пробива тунел под сградата, за да подслушва руснаците, но операцията им е предадена от двоен агент.

Днес има по-малко интриги между САЩ и Русия, но напрежението все пак се върна. Справянето с това напрежение ще бъде критичен тест за лидерските способности на президента Джо Байдън и неговата външнополитическа визия за обединяване на западните демокрации за противопоставяне на автократичните режими.

"Ръцете далеч от Украйна" е неговото послание, откакто американците бяха разтревожени от натрупването на руска армия по нейните граници. Това послание беше скандирано от няколко десетки протестиращи, които се събраха наскоро пред посолството - масивен квадратен блок на сграда с редици дълги тесни прозорци.

"Мисля, че САЩ трябва да изпращат повече смъртоносни оръжия в Украйна", казва Ейхор Самокиш. "Това би било силен сигнал към Путин."

През последните години руският президент получава смесени сигнали от Вашингтон.

Сюжетните обрати, предизвикани от безкрайното възхищение на Доналд Тръмп към Путин, усложниха политиката на САЩ. Докато бившият американски президент хвалеше Кремъл и пренебрегваше НАТО, ФБР се бореше с руската намеса в изборите.

Байдън обеща да се противопостави на агресивните действия на Русия "по начин, много различен неговия предшественик". Но това, което той искаше, е "стабилна, предсказуема" връзка, за да се съсредоточи върху справянето със стратегическото предизвикателство, представено от Китай.

Така че той беше хванат неподготвен, когато Путин избра този момент, за да се изправи срещу НАТО за разширяването му след Студената война до границите на Русия. Но оттогава Байдън пое предизвикателството с цялата неотложност на криза от Студената война.

Администрацията му е ангажирана с безмилостен дипломатически стремеж да изгради единен отговор с Европа, който заплашва със сериозни икономически санкции за всяка инвазия в Украйна и укрепва нейната отбрана.

Той направи всичко възможно да включва съюзници на всяка стъпка - крайъгълен камък на неговия външнополитически подход, но също така отразява поуките, извлечени след хаоса от военното изтегляне на Америка от Афганистан, което обезпокои съюзниците.

Този провал също привлече вниманието на Кремъл.

"Мисля, че това може да е повлияло на изчисленията на Путин, той може да погледне САЩ и да види, че сме в упадък", казва бившият посланик Даниел Фрид, един от архитектите на американската политика след падането на Съветския съюз.

"Но винаги е имало разлика между защитата на Европа и защитата на слаба позиция в Афганистан. Това е като Виетнам. Провалът и катастрофата във Виетнам не означаваха, че нашата защита на Западна Европа ще се разпадне. Не стана. Така че Мисля, че Путин може да е прекалил с това.

Все пак Кремъл е този, който движи събитията. Агресивната тактика на Путин предизвиква реакции от Европа и Съединените щати и ги кара да гадаят за намеренията му.

"Трябва да мислим за Владимир Путин като играч на покер", казва Ами Бера, депутат от Демократическата партия, който наскоро се присъедини към едно от двупартийните солидарни обиколки на Конгреса в Украйна. "Не знаете каква ръка държи: това блъф ли е?"

Откровеният Джо Байдън не е майстор на блъфа, но има карти за игра. Каква ръка има той?

Той успя да изгради ниво на единство отвъд Атлантика, което Кремъл може би не е очаквал, поради достатъчно силен отговор, за да даде причина на Путин да спре. В това американският президент беше подпомогнат от руския лидер, чието продължаващо натрупване на военни сили и искания за намаляване на присъствието на НАТО в Източна Европа се оказаха ефективни обединяващи викове.

Западният военен съюз, отпуснат в края на Студената война, беше подмладен от възраждането на първоначалната си мисия - да защитава Европа.

Но в рамките на Европейския съюз има разногласия по въпроса докъде да се стигне с потенциалните санкции срещу Русия и какво точно би ги задействало. И ако Русия предприеме агресивни действия освен пълномащабна военна инвазия, единният отговор ще стане по-труден за поддържане.

Силата на ръката на Байдън се тества не само от потенциални военни действия.

Администрацията му предложи на Москва преговори за европейска сигурност, които са далеч от това, което иска Русия. Но е трудно да си представим, че Путин отдръпва силите си без поне някаква отстъпка по основното си искане НАТО да забрани на Украйна да се присъедини към алианса.

За администрацията на Байдън политиката на НАТО за "отворени врати" - правото на членство на всяка европейска държава, която отговаря на условията - е червена линия.

Но Украйна не отговаря на условията и вероятно няма да го направи за известно време. Във Вашингтон се шушука за възможни компромиси. Томас Греъм – който ръководи диалога на Белия дом с Москва, когато Джордж Буш е президент – предложи мораториум или пауза върху членството на Украйна

"Това не е изоставяне на Украйна", казва той. "Това е усилие да се опитаме да извадим Украйна от прицелите на интензивна геополитическа конкуренция."

Привържениците на Тръмп в Конгреса също поставиха под съмнение благоразумието да се подкрепя членството на Украйна в НАТО с риск от продължителен конфликт с Русия. И сенаторът демократ Дик Дърбин намекна за решение по подобен начин, подчертавайки, че това е решение на президента на Украйна Владимир Зеленски

"Ако Байдън реши, че бъдещото членство, ако трябва да има такова, в НАТО за Украйна и въпросът за руската окупация на Украйна са две неща, които трябва да поставим на масата, мисля, че можем да се придвижим към решение на този проблем“, тнаскоро каза той пред NBC.

Външнополитическият истеблишмънт на Вашингтон, от друга страна, вижда всякакво приспособяване към исканията на Путин за Украйна като отказ от победата от Студената война.

Когато се бори с автокрацията, Байдън "трябва да го има предвид", казва Даниел Фрайд.

"Трябва да сте готови да се справите с Путин като агресивен диктатор, тиранин и да действате съответно на действията му. Но не си мислете, че това ще бъде уредено в рамките на няколко седмици. По-добре се пригответе за нещо по-дълго."

Президентът Байдън е наясно, че Китай - който той описва като основното автократично предизвикателство пред демокрацията - следи внимателно как той справя с Русия. Все по-често лидерите на двете страни намират обща кауза пред лицето на западния натиск - нито едно изображение не улавя това по-добре от тяхната снимка от Олимпийските игри в Пекин.

Президентът Байдън обяви този вид идеологическа конфронтация като същност на своята външнополитическа визия.

Кризата в Украйна е решаващ тест за това дали той може да я издържи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Байдън е куче което много лае, но... не хапе! Байдън ще скимти много!
101
1
 
14
 
! Отговори
боцмана преди 2 години
За оня ***, дето беше написал, че Си Дзи бил пренебрегвал Путин... ха, ха, ха, ха... мишко дребна, ти видя ли и чу ли, че когато Си лично посрещна Путин го поздрави на руски. Хайде след това инфо върви и мечтая.
100
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще нападне на 23 фев - деня на червената армия. Отиде при китаеца за да му иска разрешение. А китаеца се държа с Путин като с васал.
99
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Америка никога не е изглеждала толкова жалко.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А азз не вярвам някой да дойде да ме пази заради сините ми очи. Те не са и сини. Тези който така са пазени вече знаят цената. Авганистан, Виетнам, Ирак и Иран с цветна революция, За Африка не ги знам.
97
0
 
13
 
! Отговори
Ток и жици преди 2 години
Идеологически конфронтации няма от 20 години.Има търговски войни за пазари и зони на влияние.Явно всички средства са позволени.Включително и "идеологическата" дъвка.
96
1
 
24
 
! Отговори
джо преди 2 години
Отново половин километър статия и нищо конкретно.Вероятно се плаща на дума. В цялата ситуация потърпевши са Украинците.
95
0
 
13
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Въпроса е,дали изобщо е включен в залозите?Хамстерия,ке падне!
94
1
 
31
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако приемем, че Байдън действително управлява САЩ, то трябва да отбележим, че дементния старец няма никакъв шанс срещу Путин. Естествено, нещата са много по-различни, президентът е само лице и кукла на конци, от него не зависи НИЩО.
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Залогът на байДжо и син в Украйна е украинската Газотранспортна система-ГТС.
92
1
 
18
 
! Отговори
поп Вечерко преди 2 години
Залог за датата на която ще почине има ли?
91
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите останаха без никакви аргументи в защита на агресора Русия и го удариха на куха пропаганда.
90
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Какви са залозите ЗА Джо Байдън в Украйна" - Никакви, САЩ са прозрачни от над 20 години и цял свят наблюдава дъртака под лупа, въпреки, че САЩ всеячески се опитва да насочи прожектора към Русия. Украйна се хвана да танцува с лъжливото овчарче от Белия Дом и сега и да вика няма кой да помогне. Германия им изпратиха 3000 каски от България можем да им пратим бонус един каскет, че бил приятел на Брендо. Депутатите си ги пазим в случай, че се наложи отново да се хвърлят *** през Шипка.
89
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия, Молдова, Беларус, Казахстан
88
2
 
36
 
! Отговори
ОФ преди 2 години
Все по-често президентът на РФ Владимир Путин и председателят на КНР Си Джинпин намират общ език и общи каузи пред лицето на колективно западния натиск и агресия. През последните години, най-голямата опастност за Пиндостан представлява Китай, а грешната политика на Вашингтон, насочена към сдържане, очерняне и демонизиране на Русия, води до сближаването на Москва и Пекин.
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй нямате спирка! Ами ще ви кажа какви са залозите при изестен американски букмейкър. При избухване на конфликт коефициентите за бомбандировка от страна на Сащ са - Уганда - 1.2. На второ място е Уругвай с 1.6, Украйна 2,5.Т.е. вероятността да си спомни къде е Европа и кой е Путин е малко вероятна.
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиндостан се е хванал за обявената от самия него победа в така наречената студена война, като бебе за биберон, като удавник за сламка. Пиндостан забравя, че светът е движение напред, динамика, развитие, диалектика.
85
4
 
24
 
! Отговори
Alf преди 2 години
Кавказките наемници ше режат главици на хамериканските спецове . Развой като в виетнам
84
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да мислим за Владимир Путин като за играч на покер"___________________ Може ли главата на елементарен, първосигнален гринго да роди по-умна мисъл? После не питайте защо Путин от години ги държи в позиция "шах-мат".
83
7
 
1
 
! Отговори
107 в дупе ли си преди 2 години
правен.....много широко?