Отново треска за злато в Калифорния, но ще е рентабилно ли?

В Съединените щати все още има 63 000 тона златни залежи
11 фев 2022 09:48, Елка Василева
31
Отново треска за злато в Калифорния, но ще е рентабилно ли?
Снимка: архив, БГНЕС

В земята на американския щат Калифорния все още има много златни залежи и мнозина смятат, че извличането им е доста добра идея. Може да изглежда лудост, имайки предвид, че са изминали 170 години от златната треска, която промени из основи американския Запад. Някои компании обаче купуват стари мини и се опитват отново да ги отворят - предимно в град Грас Вали в северната част на щата.

Една от тези мини, която се намира в окръг Невада, е била затворена през 1956 година и то не защото златото е свършило, а по политико-икономически причини. През 1944 година споразумението от Бретън Уудс създава нова международна парична система, целяща да даде стабилност на обменните курсове. Част от тези усилия е и решението да се фиксира цената на златото на 35 долара за унция от 28 грама. Тази промяна прави добива на ценния метал нерентабилен.

В момента ситуацията е различна. Цената на златото вече не е фиксирана и то поскъпва в резултат на икономическата несигурност заради пандемията от COVID-19, пише американското дигитално издание "Ъндарк".

Решението на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да не вдига (досега - бел. ред.) основната лихва намали печалбата от държавните облигации и депозитните сметки, правейки златото по-привлекателна инвестиция.

На фона на повишаващата се инфлация и подновената икономическа несигурност заради варианта Омикрон търсенето на благородния метал продължава да е силно въпреки някои неотдавнашни спадове. През 2020 година близо 43 процента от златото, което се потребява в света, е отишло в листвани на борсата фондове и в централни банки.

Междувременно технологиите за добив на метала се усъвършенстваха. Така мините отново влизат в експлоатация на места, където този сектор изглеждаше замрял (не само в САЩ, но и в Канада и Северна Ирландия).

В САЩ все още има 63 000 тона златни залежи, което е една трета от извлеченото до този момент, смятат експерти. Проблемът е, че днес е по-трудно да се добива благородният метал, отколкото в миналото, тъй като е много надълбоко. Компаниите трябва да решат как да процедират със стотиците тонове отпадъци в горните слоеве, които в много случаи съдържат тежки метали - арсен, живак, олово и други токсични вещества. Жителите на Грас Вали продължават да се борят с щетите, нанесени при предишното усилено търсене на злато.

Листваната на борсата компания за минни проучвания "Райз голд" (Rise Gold) се ангажира да смекчи донякъде влиянието върху околната среда от новите й операции в рудниците, използвайки техника, наречена паста за запълване на минни шахти. Тя включва инжектиране на смесица от вода, минни отпадъци и свързващ компонент (честo цимент) в минните тунели и помага да се намали количеството на надземните рудни отпадъци.

Този подход има известна научна обоснованост, но е само частично решение и има немалка несигурност около дълготрайното му влияние. И макар "Райз голд" да има сериозна подкрепа за проекта в окръг Невада, където се намира Грас Вали, то някои от местните жители все още са скептично настроени, отбелязва изданието.

Предвид всички тези предизвикателства остават съмнения за икономическата целесъобразност на цялата операция по търсене на злато. Някои икономисти се питат какъв е смисълът да се добива метал, който в крайна сметка отива в банковите хранилища. Голяма част от стойността на златото зависи от това какви ще са разходите за извличането му от земните недра, казва икономистът Дирк Баур. Затова и компаниите трябва много добре да пресметнат печалбата, разходите и цялостната рентабилност на подобно начинание, преди да се поддадат на новата златна треска.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
ddd преди 2 години
До Анонимен28Външното ядро е от втечнено злато //..==абе пич ти физика учил ли си изобщо, как ще генерира матнитно поле като няма магнитни свойства. Не споря дали е злато или не , защото какво е са само догадки, но да ми кажеш, че генерира магнитно поле е безумие.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
външното земно ядро е от втечнено злато и чрез въртенето на земята генерира магнитното и поле
23
1
 
1
 
! Отговори
Ли, но$ преди 2 години
Боже ох Е, ли но рентабилно пък, що или,, а
22
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В САЩ има много повече злато ,но не е изследвано навсякъде. Територията е огромна.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно, говори се, че 3 поколения българи биха могли да не работят и да са осигурени (подобно на Дубай). Дънди има мини само в България и Южна Африка. Смятайте какво е да извозват руда на другия край на света.. и не е само златото - платина, паладий и др. ценни метали. Нашите политици до момента са за каторга или разстрел.. Не искам повече да сме роби и чистачи по света, а вие?!?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според вече покойния геолог професор Вълко Гергелчев България е най богатата страна на злато в Европа спрямо размера на територията, тоест има най голяма концентрация и има прогнозни златни залежи за минимум 13 000 тона които към днешна дата имат пазарна стойност 754 милиарда долара. Само за последната една година Канадците от Дънди са изкопали 9642 кг. злато на стойност 560 милиона долара. Това е нов рекорд и надхвърля всички предишни прогнози. А те копаят вече 20 години!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не пишете за грабежите на Челопеч от Дънди Прешъс?Много ме интересува златото в Калифорния!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната куха празна статия, преведена от някой жълт западен вестник. Какви злата, какви 5 лева.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много яко , ще пълнят стотици тонове опасни отпадъци в старите галерии , но "нема да се плашиш копеуе". После що от чешмите им буквално тече огнена вода .
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"листвани на борсата фондове и в централни банки"... ОМГ
15
1
 
2
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Издигнете ме да стана владетел на България ! Ще останете впечатляващо доволни ! Българската нация никой не я обича, поробена е от векове !
14
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
*** май май не си е изпила кафето сабахлем.
13
1
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
За Калифорния не знам ама разораха поречието на Струма в последните 1-2 години.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти и в река Огоста ще намериш злато но то няма никакво значение
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ще копаят. Когато човек се завръща към лопатата, нищо хубаво не можем да кажем в полза на развитието. Де цифровизация, де технологии.
10
2
 
3
 
! Отговори
ДжурналистЪ преди 2 години
ли рентабилно е ще треска златото кали-форния но? А?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трескаво копаят нашето злато в Челопеч и това е рентабилно.
8
2
 
5
 
! Отговори
Позорът България преди 2 години
Президента да каже защо в България се Екзекутират хора със знанието на институциите! В Международният Наказателен Съд в Хага са постъпили сигнали за извършване на Геноцид в България от служители на МВР и ДАНС в симбиоза с престъпници!
7
3
 
3
 
! Отговори
Тотален Фашизъм преди 2 години
Военният Президент за каже защо в България се Екзекутират хора със знанието на институциите! В Международният Наказателен Съд в Хага са постъпили сигнали за извършване на Геноцид в България от служители на МВР и ДАНС в симбиоза с престъпници!
6
2
 
12
 
! Отговори
Хи-хи-хи преди 2 години
Елчето пак пращи от грамотност. Пръска със семантичен конструкт.