Войната в Украйна - манна небесна за американските търговци на оръжие

Продажбите ще скочат, но по-късно през 2022 г. и след това
4 апр 2022 20:05, Елка Василева
144
Войната в Украйна - манна небесна за американските търговци на оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Хилядите ракети, дронове и боеприпаси, изпратени от САЩ в Украйна, не попълниха директно сметките на американските търговци на оръжие, но се очаква в дългосрочен план те да спечелят от конфликта, тъй като западните страни са загрижени да подсилят отбраната си срещу Русия, пише Франс прес.

Вашингтон подобно на някои свои съюзници бръкна в запасите си, за да достави на украинската армия свои ракети "Стингър" и "Джавлин" - оръжия, които отдавна са платени на производителите си "Локхийд-Мартин" и "Рейтиън текнолъджис".

Още по темата
Следователно не би трябвало финансовите отчети на тези компании за първото тримесечие, които ще бъдат обявени през идните седмици, да се надуят особено много.

Тези запаси обаче ще трябва да се попълват.

Пентагонът смята да отдели 3,5 милиарда долара за тази цел, които са предвидени в закон, приет в средата на март, съобщи пред АФП говорителка на министерството на отбраната на САЩ.

"Джавлин" сега се произвеждат от съвместно предприятие на "Локхийд" и "Рейтиън". Ракетите "Стингър" на "Рейтиън" бяха спрени от производство, преди Пентагонът да направи поръчка за 340 милиона долара през лятото на миналата година.

"Ще проучим варианти за по-бързо възстановяване на американските запаси и запълване на изчерпаните резерви на съюзници и партньори", каза говорителката. "Ще бъде необходимо време за подновяване на индустриалната база - при основните доставчици и подизпълнителите, за да се позволи съживяване на производството."

Печалбите, които компаниите може да получат от тези ракети, известни с простата си употреба, не би трябвало да са прекомерни, смятат няколко запитани от АФП експерти от отбранителния сектор.

Според Колин Скарола, от компанията за инвестиционни проучвания CFRA, "ако 1000 (ракети) "Стингър" и 1000 "Джавлин" се изпращат в Източна Европа всеки месец през идната година, това може да донесе между 1 и 2 милиарда долара приходи" за "Рейтиън" и "Локхийд". Сума, която не е пренебрежима, но трябва да бъде съотнесена към данните за техните продажби за миналата година, съответно от 64 и 67 милиарда.

"Рейтиън текнолъджис" без съмнение печели много повече, когато продаде една отбранителна система "Пейтриът" на Саудитска Арабия, отколкото произвеждайки ракети Стингър", отбелязва Джордан Коен, специалист по продажбите на оръжия от аналитичния център Институт "Катон". "Не е сигурно, че те ще искат да посветят много ресурси на това."

Най-големите предприятия от отбранителния сектор в САЩ - "Локхийд", "Рейтиън" и "Нортроп Груман" - не отговориха на запитвания на АФП. От "Дженерал дайнамикс" подчертаха, че не са променяли прогнозите си от януари, а "Боинг" просто отбеляза, че е работа на правителствата да вземат решенията си за бюджета.

Конкуренция между големите сили

По време на публикуването на резултатите на техните компании в края на януари някои ръководители допускаха, че ситуацията е благоприятна за дейността им.

Грег Хейс, главният изпълнителен директор на "Рейтиън", призна, че нарастването на напрежението в Азия, Близкия изток и Източна Европа без съмнение ще допринесе за международните продажби, "не незабавно", но "по-късно през 2022 г. и след това".

Неговият колега от "Локхийд-Мартин", Джеймс Тайклет спомена за "подновяване на конкуренцията между големите сили", която може да доведе до нарастване на американския бюджет за отбрана.

"Войната в Украйна разбърка картите на геополитическия ред така, както не бяхме виждали от 30 години", отбелязва Бъркет Хюи от компанията за финансови услуги "Морнингстар". "Хората разбират, че светът е много по-малко сигурен и че вероятно ще има нужда от увеличаване на инвестициите в отбраната, което може да облагодетелства предприятията от сектора."

Същата позиция поддържа и Ерик Хигинботъм, от Центъра за международни изследвания към Масачузетския технологичен институт, според когото западните правителства, както вече става от няколко години в Азия, "ще се опитват по-малко да намалят разходите си" в тази сфера.

В САЩ Байдън предложи увеличаване на бюджета за отбрана с 4 на сто - число, което трябва да се съотнесе към инфлацията. Но бюджетът най-малкото не намалява.

Германия, след като дълго време изоставаше, що се отнася до военните си разходи, обяви в края на февруари, че деблокира пакет на стойност 100 милиарда евро за модернизация на своята армия.

В този контекст "страните вероятно ще се опитат и да подобрят оперативната съвместимост (на своята техника) с тази на САЩ, които в крайна сметка са опората на НАТО", добавя Хигинботъм.

Така Германия реши в средата на март да закупи изтребители Ф-35 от "Локхийд-Мартин", поставяйки началото на продължаващ няколко години процес, предшестващ доставката им, която е моментът, когато производителите получават основната част от приходите.

Тази "Ф-35-икация" на армиите извън САЩ е добра новина за американските предприятия, а американските военни със сигурност виждат в нея практическа полза, отбелязва Ерик Гомес, специалист по отбранителната политика в Института "Катон".

"Но това прави по-трудно за САЩ да обмислят отдръпване от Европа", в момент, когато администрацията на Байдън "повтаря редовно, че неин приоритет (в сферата на отбраната) е Китай", добавя той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
13
 
19
 
! Отговори
Няма връзка преди 2 години
Значи САЩ предизвикват конфликти, за да могат да си продадат оръжието. Бедна държава като България финансира САЩ, като предплаща милиарди за самолети, които не се знае кога и дали ще получим. С какво точно ни помага НАТО? Ако Турция ни нападне, НАТО няма да се намеси, защото и тя е страна-членка.
96
8
 
27
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Страхотен бизнес,палиш войни и после им продаваш оръжие,факта е на лице...
95
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личният живот на комедийните артисти е нерадостен и обикновено е поредица от трагедии, които им липсват на сцената. Проблема им е, че мислят, че са постоянно на сцена и в представление и искат аплаузи. И тук са използвани от кукловодите.
94
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98Ти не ги мисли руснаците. Имат и ресурс, имат и земя. Европа какво има - легализирана трева, коли, лалета, вино...България трябва да вземе неутрална позиция, защото не виждам какво ще става тук. Ще се отглежда храна при нас, ще се използва земята ни, но нищо няма да видим. Аз като се огледам - ТЕЦ-ове, болници, училища, Ел. и ВиК инсталация само се подържат построении от гадните комунисти. За 30 години и един парк не се направи, само се реновират и ремонтират.
93
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес полския премиер Матеуш Моравецки направо заяви че санкциите На запада наложени на Русия не работят."ДОКАЗАТЕЛСТВО Е ОБМЕННИЯТ КУРС НА РУБЛАТА КОЙТО СЕ ВРЪЩА НА НОВОТО ПРЕДИ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА.ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ НЕ ДОВЕДОХА ДО ЖЕЛАНИЯ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ЕФЕКТ. РУБЛАТА СЕ ВЪРНА НА ПРЕДВОЕННОТО НИВО ДЕМОНСТРИРАЙКИ УДИВИТЕЛНА ЖИЗНЕНОСТ.ОСВЕН ТОВА ИМА СЕРИОЗНИ ОСНОВАНИЯ ДА СЕ СМЯТА ЧЕ РУБЛАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УКРЕПВА КАТО БАВНО И МЕТОДИЧНО ЩЕ ОБЕЗЦЕНЯВА ДОЛАРА И ЕВРОТО"
92
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Двама се карат , трети печели.
91
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз смятам, че Европа е достатъчно богата да се справи с една извънредна ситуация. Да, ще се лиши от някои по-луксозни придобивки, но ще се справи. А този, който е решил да я изнудва, ще яде газ и петрол в сурово състояние и народът му ще изпука от глад.
90
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xoxo: "Европа пак е залята от бежанци,цените растат и няма да спрат докато Украйна продължава да иска оръжие,вместо да седнат да преговарят.Ш.и.т.ня.та за нас,обикновените хора тепърва започва" - Абсолютно вярно.
89
14
 
15
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Не знам дали схващате,че вече само някакви *** списват глупости за боеве и армии?Европа пак е залята от бежанци,цените растат и няма да спрат докато Украйна продължава да иска оръжие,вместо да седнат да преговарят.Ш.и.т.ня.та за нас,обикновените хора тепърва започва.
88
4
 
6
 
! Отговори
Дам преди 2 години
Сега цяла европа се въоражава, но не знам дали това е добре или зле.
87
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как европейските политици да носят вина за алчността на Путин. Този, който започна да хвърля бомби и ракети по мирни хора е Путин, не европейските лидери. Тяхната грешка беше само в това, че го мислеха за нормален търговски партньор.
86
14
 
8
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Не знам това дето го пишете дали е вярно но виждам, че 40 дни прехвалената много милионна велика мурзилска армия, подпомагана от десетки хиляди чеченски, сирийски и всякаква арабска пасмина ислямски главорези, които са въоръжени до зъби със самолети и ракети, се гърчат под ударите на няколко хиляди украински донски казака, въоръжени само с кураж и бутилки ***. Затова Импексовата БСП.дирастия водена от Крадеф и Краднелия, не искат да им помогнем военно, за да не обърнем хода на войната...
85
7
 
10
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
# 98 И на кой му дреме какво ще има по рафтовете в Русия когато ние сме тези,който ще пострадаме икономически от цялата простотия на европейските политици??
84
5
 
18
 
! Отговори
боцко преди 2 години
разбрахте ли краварите си продават оръжието те направиха войната
83
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още малко и ще изглежда сякаш определени стрнаи имат финансови и политически облаги войната в Украйна да се проточи максимално дълго :)))))))
82
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да, цените в Европа ще растат, да, а пък рафтовете в Русия ще се опразнят до там, че хората ще се избиват помежду си за филийка хляб. Ха да видим кой ще се справи по-добре със ситуацията.
81
1
 
22
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Да си дойдем на думата..Нищо,нека продължава ЕC да налива оръжие в Украйна,края няма да дойде,но цените в супера и навсякъде ще растат.И нека познаем кой си пълни гушата.
80
12
 
5
 
! Отговори
До ДАНС преди 2 години
Арестувайте копейкин-овците и вся остальная маргинальная сво-лочь + футболни ултраси за държавна измяна на предстоящата им сбирщина и пропутинската тролщина ще спре.
79
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин си въобразява, че води война срещу САЩ, вече е загубил катастрофално с тази "военна операция". Колко трябва да си неадекватен, че с всяко свое действие да облагодетелстваш своя най-голям противник? Това само мозък на литър водка може да го измисли.
78
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До юлиян "Най-накрая се доближавате до истинската причина за войната.Военно промишленият ком-плекс на НАТО има най-голяма нужда от нея.Това е истинският подстрекател" Значи Путин работи за НАТО? Шах и мат. :))))