Защо САЩ насочи санкциите и към дъщерите на Путин Катерина и Мария?

Според американските власти децата на президента укриват богатството му
7 апр 2022 14:45, Йоана Цонева
88
Защо САЩ насочи санкциите и към дъщерите на Путин Катерина и Мария?
Снимка: БГНЕС

Последният кръг от санкции на САЩ срещу Русия включва две нови цели - двете пълнолетни дъщери на руския президент Владимир Путин - Катерина и Мария, които според американските власти укриват богатството му.

Катерина Владимировна Тихонова е технологичен мениджър, чиято работа подкрепя руското правителство и отбранителната му индустрия, според подробности в пакета от санкции на САЩ, обявени в сряда, пише "Ройтерс".

Другата му дъщеря Мария Владимировна Воронцова ръководи програми, финансирани от правителството, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и се контролират лично от Путин, посочват Съединените щати.

"Имаме основания да смятаме, че Путин и много от неговите приближени, както и олигарсите, крият богатството си, укриват активите си с членове на семейството, които влагат активите и богатството си във финансовата система на САЩ, а също и в много други части на света", заяви пред репортери високопоставен служител на американската администрация.

"Смятаме, че много от активите на Путин са скрити при членове на семейството му, и затова се насочваме към тях", казва служителят, говорейки при условие за анонимност.

Ройтерс не успя веднага да се свърже с дъщерите на Путин, техните представители или Кремъл за коментар.

Санкциите, обявени в сряда, включват и дъщерята и съпругата на руския министър на външните работи Сергей Лавров. САЩ също така забраниха на американците да инвестират в Русия и се насочиха към руски финансови институции и служители на Кремъл в отговор на това, което президентът Джо Байдън осъди като руски "зверства" в Украйна.

Още по темата
Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни граждани и твърди, че снимките на трупове в Буча, северно от Киев, са инсценирани, за да оправдаят нови санкции срещу Москва.

Москва твърди, че участва в "специална военна операция", целяща демилитаризиране и "денацификация" на Украйна. Украйна и западните правителства отхвърлят това като фалшив претекст за руската инвазия.

Размерът на богатството на Путин е чувствителна тема в Русия. Миналата година Кремъл отрече, че той е собственик на разкошен дворец на Черно море, както твърди опозиционният политик Алексей Навални във видеоклип, който привлече огромна аудитория в YouTube.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви през февруари, че санкциите, въведени срещу самия Путин, са безсмислени.

"Путин е съвсем безразличен. Санкциите съдържат абсурдни твърдения за някои активи", каза Песков. "Президентът няма други активи освен тези, които е декларирал."

Американските законодатели обаче смятат друго.

"Путин и неговите олигарси укриват мръсните си пари в правови държави, като купуват имения, мегаяхти, произведения на изкуството и други активи с висока стойност", заяви преди няколко седмици американският сенатор Шелдън Уайтхаус, докато внасяше закон, който предлага парични награди за информация, която води до конфискация на активи, притежавани от санкционирани руски олигарси.

РОКЕНДРОЛ ТАНЦЬОР

Дъщерите на Путин, които според САЩ му помагат да укрива богатството си, никога не са потвърждавали публично, че руският лидер е техен баща, а той отказва да отговаря на въпроси за тях.

Разследване на Ройтерс от 2015 г. подробно описва връзките и влиянието на Катерина, акробатична рокендрол танцьорка, в следващото поколение на московския елит.

"29-годишната Катерина се представя за съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов, дългогодишен приятел на президента Путин", се казва в доклада. "Шамалов-старши е акционер в банка "Россия", която американски официални лица описват като личната банка на руския елит."

Като съпруг и съпруга Кирил и Катерина са имали корпоративни дялове на стойност около 2 млрд. долара, според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това е в допълнение към други имоти и активи.

Според разследването на Ройтерс по-голямата дъщеря на Путин - Мария, е учила биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Тя също така е силно ангажирана в работата по генетични изследвания, които Путин в миналото е определял като област, която "ще определи бъдещето на целия свят".

Според съобщения в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен.

През 2015 г. тя прави биомедицинска кариера, специализирана в областта на ендокринната система, като докторант в Изследователския център по ендокринология в Москва, и е съавтор на книга за "идиопатичното изоставане в растежа" при децата, се казва в доклада на Ройтерс.

Съпругът ѝ е работил за Газпромбанк - голям кредитор със силни връзки с елита около Путин, се отбелязва в доклада. Веднага не бяха предоставени оценки за техните активи и притежания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
По дебели може и да станат,но по красиви никога !!А красотата само ще спаси света /не аз сам го казал/!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
До АнонименПутин има само една боксониера в Обеля !! друго си няма човечеца !!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Do 61 Пишеш глупости, баш ти си пишеш за копейки др0гаре.На Джуджаро двете щерки са с по няколко млрд. джоб пара, а в ошфорките сигурно по 10. Обаче самия Джуджу няма пари за 1 трабант, абе като нашия Виденов с 2 думи. Добре, че работи като цар, та има безплатна кола и шофьор, жив да го ожалиш.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 - "Гражданска война" е термин, в който чужди сили подклаждат война в една страна между две фракции. Иситнска гражданска война в тоя свят не е имало от 200 години насам. Просот казвам, че сега всички роним сълзи за Украйна, но сме доста слепи за всичко останало ... И какво? ще свръши тая война, ще има 20 други, но ние ще си зяпаме и ще си казваме, какви велики 21-ви векаджии в Европа сме ...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 Ако правиш разлика между гражданска война и война с друга държава, ама май не правиш. Иначе си прав, не е ок да се стреля където и да било. Ама като гледам, сега се надигнахте да припомняте за Африка и Южна Азия, до сега и вие мълчахте като п...и. Кво можеш да нправиш като маймуните са се въоръжили и стрелят срещу всеки който не ги кефи. Като гледам в нета, африканците се оплакват че на тях не им се обръщало такова внимание като на украинците.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 - Стреля се и то как. Ама щото го захаросаха много и ... Нали, ако се стреля в Южна Азия е ок. Ирак? Ок е! Афганистан? Те там са свикнали. Йемен? За него даже не говорим...
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им вземат всичките пари и да г и дадат на болни деца, така поне ще има някаква полза. Щом си толкова т?п да си държиш парите в чужди банки и на всичко отгоре да водиш война с тях. Наистина не виждам никакъв смисъл от тази "военна операция". Или този който я измисли няма никаква представа от света в момента. В 21 век да се стрелят по улиците с танкове и калашници. От историята сме учили, че най добрите владетели са добри дипломати и постигат всичко без война.
59
0
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
Според Навални, Путин е най-богатият човек в света.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби, абе каква борса отваряш Троби?Дрогаря Пуссин забрани на кас99кетите да купуват валути на неприятелски държави, демек почти целия свят. Могат да си купят вони на СК или боливари на кг., по-желание както се казва. Така, че купуване на долари е противозаконно и трябва да вкарват в затвора за 15г., колкото е ако кажеш, че има война в Украйна. При това положение и 1000 рупли за долар на черно, си е добра сделка.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 - Освен когато е не успее и е колосален провал, псотигащ точно обратното - Ей Кастро, ей Колумбия и Мексико ...
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като при Божков - не можем набараме него, ще тормозим роднини и приятели ...
55
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 2 години
А защо не си стоят в Русия и са на запад. Да си одят на село и никой няма да ги санкционира.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е класическа тактика на Американците и техните обучени протежета , посегни на децата на противника , може да си спомним примерно борбата срещу Китай където се опитваха да използват дъщерята на шефа на хуавей. Принципно в много случай тази тактика е имала добър успех, затова е любима на ЦРУ.
53
2
 
2
 
! Отговори
Do 61 Пишеш глупости преди 2 години
Нещо знаеш ли за Монголия - бил ли си там, чел ли си, имаш ли приятели???Няма информация, че Путин е беден - напротив, богат е...Но зависи и какво разбираш под беден или богат!
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той джуджа има 2 дъщери,които незнайно защо са супер богати, при положение, че баща им се изкарва супер беден, нормална монголска ситуация :))))
51
2
 
0
 
! Отговори
ЩЕРЕВ преди 2 години
а аз се чудя децата на първите в Кремъл защо не се арестуват и така с белезници да ги застрелят в тилът.
50
1
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха, СМЕХ преди 2 години
Е...дъщерите на Путин не са у Забайкалието....понапънете си сиренцето у главата , за да познаете къде може да се отиде с толкова много безочетни робски пари от Русията...!
49
1
 
2
 
! Отговори
СПОКО ... преди 2 години
...Бай Дано всичко знае....редовно му се докладва ...!
48
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе не знам *** знам едно! Досега хората НЕ искат да живеят в русия! на запад никой не бяга да живее в северна корея или русия! После знам, че една от дъщерите на путин живееше в швейцария! Не живееше в "рая" на земята дето путинофилите си "мислят", че е русия! Е що така бре!? след като русия е рая на земята що така не щът ората да живеят там ми бегат все на запад бре!? я се напънете малко с мисленето (извинявам се ако не можете) и дайте некъв смислен отговор!
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно фриволни твърдения. Но пропагандата и очернянето на Путин не трябва да спира. То е като поточна линия. Ежесекундно се произвеждат фейк новини и докато балъ ците вярват така ще бъде.