Призив за евакуация от Донбас, нови санкции

Буча - между провокация и геноцид
Обновена: 7 апр 2022 07:03 | 7 апр 2022 07:00, Петя Славова
71
Призив за евакуация от Донбас, нови санкции
Снимка: БГНЕС

Военната офанзива на Русия в Източна Украйна вече се засилва. Напрежението е във въздуха и е видимо в дългите опашки от напускащи коли по магистралите, вижда се в безлюдните улици; и може да бъде чуто с нарастващите звуци на войната.

Руските войски сега контролират около 90% от Луганск и повече от половината от Донецк - старите индустриални центрове на Украйна.

В последните години, от 2014 г. насам, украинските сили водят война. Военните тук са едни от най-опитните в страната. Западни официални представители казват, че украинските сили, разположени в Донбас, са най-добре обучените и оборудвани части.

Експерти се страхуват, че тъй като руската офанзива настъпва от север, изток и юг, сегашните войски в Донбас може да бъдат обкръжени и ликвидирани, предава ВВС.

Призив за евакуация от Донбас; нови санкции; "Буча е геноцид": Ето и едни най-важните акценти от събитията в Украйна за последното денонощие, предава БГНЕС.

 Евакуирайте се "сега" - призив към жителите на Източна Украйна

Властите в Украйна призоваха жителите в източната част на страната да се евакуират "сега", защото ако останат, "рискуват смърт" на фона на опасения за руски настъпление в региона на Донбас. Москва вече обяви Донбас за своя основна цел. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, съобщи, че губернаторите на областите Луганск и Донецк, част от Донбас, и близкия град Харков "правят всичко, за да гарантират, че евакуацията ще се проведе по организиран начин".

Още по темата


Байдън: В Буча са извършени военни престъпления

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди убийството на украински цивилни граждани от страна на руската армия в град Буча, и ги определи като военни престъпления. „Хладнокръвно екзекутирани цивилни, хвърлени тела в масови гробове, и чувство за бруталност и нечовечност, което целият свят видя. Това не е нищо друго освен военно престъпление", каза Байдън и призова света да търси отговорност от убийците .

 Путин: Буча е провокация

Руският президент Владимир Путин обвини украинските власти, че стоят зад "груби и цинични провокации" със снимките и данните за масови убийства в Буча.

Отричането противоречи на доказателствата

Сателитните снимки от миналия месец са дали категорично опровержение на думите на Русия, която отрича геноцида в Буча. Това съобщи правителството на Германия. "Руските декларации", че изображенията на смъртни случаи на цивилни "са подставени или че те Русия не е отговорна за убийствата, според нас са несъстоятелни", каза говорителят на правителството Щефен Хебестрейт.

 Дъщерите на Путин също получиха санкции

Съединените щати обявиха санкции срещу две дъщери на Путин с мотива, че членовете на семейството крият богатството на руския президент. Щатите обявиха и санкции за "пълно блокиране" на най-големите публични и частни финансови институции в Русия, Сбербанк и Алфа банк. Всички нови американски инвестиции в Русия вече са забранени. ЕС също се стреми да добави дъщерите на Путин към санкционния списък на Съюза срещу Русия.

 Още санкции на Обединеното кралство

Великобритания наложи нови санкции на Русия, насочени към две банки и забрана на целия внос на руски петрол и въглища до края на годината.

Последните мерки на Обединеното кралство също забраняват всички нови британски инвестиции в Русия.

Четирима убити в Донецк

Четирима души загинаха при руски обстрел близо до хуманитарен разпределителен пункт в Донецкия регион на Източна Украйна, каза областният управител.

 "Дълга" война предстои

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не вижда признаци Путин да се е отказал от "амбицията си да контролира цяла Украйна".

 Орбан кани Путин, Зеленски

Унгарският премиер Виктор Орбан, един от малкото съюзници на Путин в Европа, съобщи, че е призовал руския лидер да обяви незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Той също така покани лидерите на Франция, Германия и Украйна да се срещнат с Путин в Будапеща.

 Отстраняване на Русия от орган на ООН

Общото събрание на ООН ще гласува в четвъртък за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека като наказание за войната в Украйна, съобщи председателството на асамблеята. Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски също призова Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, „за да не може да блокира решения относно собствената си агресия, собствената си война“.

 Дълг в долари, платен в рубли

Русия твърди, че е извършила плащания по външния дълг, деноминиран от долари в рубли, което усилва опасенията, че страната върви към фалит.

Министерството на финансите съобщи, че е било принудено да извърши плащането на стойност 649,2 милиона долара в рубли, след като банка посредник отказала да изпълни плащането. Не е ясно дали плащането е прието.

 "Геноцид": Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън каза, че предполагаемото клане в Буча "е геноцид" и че Великобритания също ще засили санкциите срещу Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин военнопрестъпник.

 Папата критикува "ужасяващи жестокости"

Папа Франциск каза по време на седмичната си аудиенция „последните новини за войната в Украйна вместо да донесат облекчение и надежда, свидетелстват за нови зверства, като клането в Буча“.

Конвой на Червения кръст

Конвой на Червения кръст пристига в южния украински град Запорожие, след като не успя да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол.

Седем автобуса с около 300 души, придружени от Международния комитет на Червения кръст, и най-малко 40 лични автомобила, пристигнаха в южния град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
няма справедливост преди 2 години
Няма справедливост и това е, трябва и на двете страни да се изпраща оръжие, не само на украйна, вижда се че рашките издишат, е как ще се самоизбиват тогава
54
1
 
6
 
! Отговори
Вече става ясно че преди 2 години
Русия няма да се предаде без бой !
53
4
 
6
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 2 години
Защо нашите медии дават едностранна и половинчата информация? Русия струпва войски в източната част и въпрос на време е да предприеме мащабно настъпление за овладяване на Донецка и Луганска област в административните им граници. След това ще разположи руски ракетни части по границата и това ще е края на както искате така го наричайте "военна операция" или "война". До 09.05 всичко ще е свършило за ужас на САЩ и Западните им съюзници.
52
2
 
4
 
! Отговори
АнонименС преди 2 години
Скоро ще гледаме как малкото зелено жуже клати голямото червено жуже на червения площад на 9 май!
51
3
 
12
 
! Отговори
Ванга 2 преди 2 години
Скоро в Донбас ще видиме пълната мощ на руската армия.
50
4
 
19
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
В ютюб има вече няколко видеота от Гърция-украинци от гръцки произход,които са успели да избягат най-накрая от Мариупол.Вижте тези хора какво казват,кой ги е държал насила в града и е отстрелвал зелените коридори.Тук яко са изкукали някои,вече и имената на улици ще сменят-какви герои,неонацистките Азов,които държат цивилните като жив щит?
49
3
 
5
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
# 55 Едно и също друг път..Цените едва започнаха да се качват в Европа,почакай малко и ще си гворим пак зимата.Колкото до САЩ,нека видим какво ще се случи на следващите избори.Ако не махнат Байдън преждевременно.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мерзанов айде стига глупости, едно и също за ЕС и САЩ, все се опитват да прецакат обикновените хора и тн глупости. Обикновените хора (каквото и да значи това) живеят много по-добре в ЕС и САЩ отколкото в Русия. Голяма част от обикновените и най-вече от необикновените хора в Русия, отдавна са предпочели да живеят в гадния ЕС вместо у тях си. Така, че стига с глупостите Мерзанов. Путин реши да промени реда, и го промени. Така че, свиквай.
47
11
 
5
 
! Отговори
сателет БГ преди 2 години
Ампутираните мозъци на русофилите с имплантиран *** още не вярват че от космоса може да се снима и документира истината.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъщерите и останалите му деца още ли се укриват в Швейцария? Що не се приберат в Русия?
45
6
 
23
 
! Отговори
Мерзанов преди 2 години
САЩ и ЕС умишлено съсипват икономиката на Европа, и ако на "лидерите" в Брюксел им е все тая, защото те си лапат милионите, то именно обикновените хора го отнасят най-много. Аз не искам да плащам цената за войната. Не искам тя да се удължава и страданията на украинския народ да продължават до безкрай, само и само за да кажат в Европа - победихме Русия. Искам на това да се сложи край - това е най-добре за всички. Удължаването на войната и санкциите за Европа НЕ помагат.
44
7
 
27
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Буча си е чиста инсценировка,разхвърляли са трупове по улицата за репортажа.В ютюб има видео на украинската полиция от влизането им в Буча и няма такива трупове по улиците.Имаше един в кола.Ако руснаците искаха да убиват цивилни,щяха да избомбят градовете до основи и да не си играят на обсади.
43
14
 
2
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
НЯМА НАЧИН---КРИМ ЩЕ Е УКРАИНСКИ! СИБИР ЩЕ ГО ОСВОБОДИ.....ХАХАХААА.....
42
16
 
3
 
! Отговори
ПРИ ДОНБАС... преди 2 години
И... Луганск, идва краят на Руската инвазия в Украйна----СЛЕДВА ВРЪЩАНЕТО И НА КРИМ.
41
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Донбас има 40 000 добре подготвена украинска армия.Очаква се голям сблъсък с руснаците в най скоро време.Украинците нямат шанс.
40
1
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
И ленчето кремтодорова ли?
39
3
 
11
 
! Отговори
Zlata преди 2 години
В мрежата има информация, че генерал-лейтенант Роджър л.Клотие е заловен в Мариупол. През 2020 г.той пое командването на НАТО за съюзническите сухопътни сили.Сухопътното командване на съюзниците (LANDCOM) е Постоянният щаб на Сухопътните войски на НАТО. Командирът на LANDCOM е главният съветник на Алианса за сухопътна война. Под ръководството на Върховния главнокомандващ на ОВС на НАТО в Европа той осигурява работата на щаба, отговарящ за провеждането на наземни операции. Базиран в Ширинир (Бука), Измир в Турция
38
4
 
14
 
! Отговори
Аз пък преди 2 години
Не се страхувам, даже ми е кеф."Експерти се страхуват, че тъй като руската офанзива настъпва от север, изток и юг, сегашните войски в Донбас може да бъдат обкръжени и ликвидирани, предава ВВС."Айде бе, приключвайте я тая операция, че идва новия КОВИД! ПЛАНдемия, другарки и другари, лейди и джентълмени!
37
4
 
23
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Защо във всички сайтове виждаме само украински войници? Къде са Руснаците...или то няма нужда от руска армия за да има жертви...
36
3
 
25
 
! Отговори
Въпрос с повишена... преди 2 години
трудност - Защо правителството на Украйна не призова и организира евакуацията на мирното население, когато Руснаците обявиха готовност за зелени коридори? Защо не призова украинските граждани да освободят бойното поле още в ден първи, а чака до 40 и някой си ден? Какви ги върши украинското правителство? Лови мними диверсанти в Киев, забранява опозиционни партии и телевизии... хората ***, а Зеленски си прави селфита, яко филмиран в ролята си на президент в "демократична" държава. Същински герой!