САЩ подготвя забрана за внасяне на руски петрол

Премахват търговския статут на Русия на "най-облагодетелствана нация"
8 апр 2022 14:03, Йоана Цонева
48
САЩ подготвя забрана за внасяне на руски петрол
Снимка: БГНЕС

В четвъртък Конгресът на САЩ гласува за налагане на допълнителни икономически санкции на Русия заради инвазията в Украйна, като прие една мярка за премахване на търговския ѝ статут на "най-облагодетелствана нация" и друга за забрана на вноса на петрол.

Сенатът гласува със 100:0 гласа в полза на мярката за премахване на статута на постоянни нормални търговски отношения (ПНТР) както за Русия, така и за нейния близък съюзник Беларус. Малко след това той подкрепи мярката за енергетиката, също със 100:0 гласа, предаде "Ройтерс".

Одобрението на Сената изпрати законодателството в Камарата на представителите, която бързо прие търговската мярка с 420 на 3 гласа, а енергийното законодателство - с 413 на 9 гласа.

Президентът Джо Байдън подкрепя мерките и ще ги подпише като закон, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Още по темата
Законопроектът за търговията отваря пътя на администрацията на Байдън да повиши митата върху вноса от Русия и Беларус. Мярката в областта на енергетиката въвежда в сила предишната заповед на Байдън, с която се забранява вносът на руски петрол, природен газ и въглища.

"С този пакет се цели да се приложат всички инструменти за икономически натиск върху руския президент и неговите приближени олигарси. Путиновата Русия не заслужава да бъде част от икономическия ред, който съществува от края на Втората световна война насам", заяви в изявление сенатор Рон Уайдън, председател на сенатската комисия по финанси.

Камарата на представителите прие и двата законопроекта по-рано тази година, но те забуксуваха в Сената, тъй като републиканците и демократите спореха кога да гласуват по енергийната мярка и формулировката на разпоредба в търговския законопроект, която потвърждава действието на закона "Магнитски", позволяващ санкции заради нарушения на човешките права.

Според законодателството на САЩ Конгресът трябва да одобри промяната в търговския статут на Русия и Беларус.

По силата на компромис, изработен късно в сряда, сенаторите се съгласиха да разгледат както търговския, така и енергийния законопроект. Камарата на представителите трябваше да одобри измененията и на двете мерки поради техническите промени, направени в Сената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
25
 
! Отговори
Николай Стоянов преди 2 години
Ако можеха да минат без руски петрол, щяха да са забранили вноса още 2014г. В момента такава забрана е малко безсмислена - забраняват нещо, което и бездруго няма да могат да купят - когато Владимир Владимирович каза, че или ще плащат в рубли, или няма да получат благинки - не се шегуваше.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толко санкции натресоха на руснаците, а още са им "Най-облагодетелствана нация" за търговия?! Върха на лицемерието американско!
23
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ им даде шанс на Раша, даже се държаха много добре с тех, ама комунистическите олигарси се помислиха за велики :)) Путин е тумор за руснаците, дърпа ги назад в развитието им :)
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На дядо Джо май не само не му се управлява втори мандат, но и този не му се иска да изкара до края. Впрочем не вярвам, че ще влязат реално тези мерки, поне не по начина, по който се обясняват.
21
2
 
28
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Един немощен старец,ще хвърли света в трета атомна война.ЗЕЛЕНски,този клоун,той е виновен за трагедията в собствената му родина.Давайки задникът си,територията на Украйна,заприлича на барутен погреб. Дедо Байдане,какво търсиш по носа на Русия.Естествено е президента на РФ,командващ руската армия да вземе ответни мерки.
20
2
 
25
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Старчето из.ку.ка! Гледах кадрите на мероприятието организирано в Белия дом за снижението разходите на американците за медицинско обслужване по СNN, на което присъстваше и Обама. Горкото старче, пълен 110% игнор от абсолютно всички присъстващи, всички се бяха струпали само около Обама! Кой всъщност управлява Щатите?????
19
2
 
28
 
! Отговори
Эрдо преди 2 години
Май ще се окаже, че за руснаците приказката "мъжко дупе веднъж сеебе" е по-валидна. Май се подготвиха добре на всички фронтове, преди да кажат "Хоп!". Предстои да видим. Но поне до тук стоят добре.
18
0
 
12
 
! Отговори
Танче преди 2 години
сериозно ли си вярваш на глупостта която си написала. 7 млн барела сащ - 70 млн китай.
17
2
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Това наистина е интересна новина и трябва да следим какво ще стане.Според вненията на експерти от целия свят шистовият петрол добиван в САЩ е тип "сладък" петрол и преработката му е свързана с най-различни затруднения!Затова САЩ купуват "тежък" петрол основно от Русия,а също от Венецуела и други страни и го смесват със"сладкия" петрол в опредлени пропорции.Сега остава да видим дали са намерили решение на проблема,след като в последните 50-60 г и повече са работили само със смесен петрол!
16
1
 
22
 
! Отговори
краварско мучене преди 2 години
нищо от направеното не свърши работа. Безсилна злоба ли се усеща вече?
15
0
 
21
 
! Отговори
Тарас преди 2 години
До Таня: тоя скеч вече нали го играхме? Принца на Дубай не вдигна телефона на Байдън. ОПЕК се ослушват за вдигане на добива на петрол. Остава Байдън да им е направил предложение, на което не могат да откажат... Ама като се замисля Иран... Леко ме съмнява... А някой знае ли как са цените на горивата в Щатите тия дни? Още ли има опашки?
14
0
 
16
 
! Отговори
Анализирай това преди 2 години
Премахват търговския статут на Русия на "най-облагодетелствана нация" - ??? при толкова ( >8000 ) санкции това има ли значение изобщо?
13
1
 
20
 
! Отговори
бг половица преди 2 години
"Слушай ме какво ти говоря! - Не ме гледай каво правя!"
12
1
 
24
 
! Отговори
Докато подготвя преди 2 години
купува колкото може руски петрол. Това как се обяснява?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не го спрат като миналия път с 43% нагоре. Американците са като Хитър Петър.
10
1
 
24
 
! Отговори
Щях да кажа преди 2 години
кво от това, ние живеем в България. После се сетих за кирчо и кокорчо.... и разбрах че живеем в ада на козяците
9
2
 
21
 
! Отговори
Тарас преди 2 години
Сътрудниците на Путин съобщават, че след като научил тази новина той се скрил в кабинета си и не може да спре да плаче.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те САЩ си смучат директно от Близкия Изток. За какво водиха войни в Кувейт, Ирак, Сирия.... за да сложат капака на кладенците
7
24
 
4
 
! Отговори
Таня преди 2 години
САЩ участва в търговията с руски петрол в качеството си на най-голям посредник и препродавач. Без американската логистика и клиенти, руския петрол е обречен. Това парче от пазара ще се заеме моментално от Саудитска Арабия и Иран, които от своя страна не купуват почти нищо от Русия. Брилянтен ход за париране на плана на Путин за натиск чрез суровини. САЩ винаги са били силни финансисти и икономисти, а парите всички ги обичат.
6
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме им на руснаците и русофилите, те си имат любовта към Путин, пари не им требват.