МВФ: Украйна се нуждае от $5 млрд. месечно, за да оцелее

Подкрепата трябва да е под формата на безвъзмездни средства, заяви Георгиева
21 апр 2022 13:38, Анисия Иванова
61
МВФ: Украйна се нуждае от $5 млрд. месечно, за да оцелее
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че Украйна вероятно се нуждае от финансова помощ в размер на $5 милиарда месечно, за да поддържа икономиката си, предават световните медии.

Георгиева подчерта, че МВФ ще обсъди нуждите от финансиране с партньорските правителства на Украйна, предполагайки, че незабавната подкрепа ще трябва да бъде под формата на безвъзмездни средства.

Още по темата

Миналата седмица украинският министър на финансите Сергей Марченко призова за финансова подкрепа от десетки милиарди долари за покриване на фискалния дефицит на страната, като съобщи, че публичните разходи са надхвърлили приходите с $2,7 милиарда само през март и че Украйна очаква дефицитът да се увеличи до 5-7 милиарда долара на месец през април и май.

Според директора на МВФ ситуацията около финансирането е "неясна, но Министерството на финансите на САЩ ще направи оценка на нуждите на Украйна поне за следващите три месеца, пише Money.bg.

На специална пресконференция Кристалина Георгиева подчерта, че въпреки несигурността относно бъдещето на Украйна МВФ ще започне работа по бъдеща програма за заем от фонда, но е "несправедливо" да се очаква Украйна да приложи в момента мащабен пакет от реформи.

Тази седмица Международният валутен фонд прогнозира спад с 35% на брутния вътрешен продукт на Украйна тази година. Фондът предупреди, че инвазията е поставила правителството под "голям стрес", тъй като данъчните приходи намаляват рязко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и Петков...бих простил кражбите на...борисов...но позора които ни нанасят бсп...не,направете го с гроб бе...!!!Путин е мъртав...бсп...възраждане...умират от глад!!!спестете позара които опитват да ни нанесе бсп-то за пореден път обслужвайки...умиращи военнопрестъпници!!!
43
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До БългаркамитроХванала на путин...и българка...у лево моля,само нинова хвана ама им е до следващите избори...самолети има...Ф 35 охраняват небето ни и миговете ви спряха провокациите...още ще дойдат,пари...ама гладните българи постройха турски поток с данъците си,финансират убийствата на мирни в Украйна...позор с който трябва да живеят децата ни...и отказва ниновица да пратела...коя си ти бе тетко?крепостна на путин позоряща България от десетилетия!!!Петков има начини...дръж се като Лидер!!!
42
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Гандии е прав,човшки,божии,обаче путин убива...безсмислено,руши,воюва със жилищни на мирни,ок избива 45 мил. украйнци и...какво?ок заплаши Света ни с ядрените си...избива ни/няма начин,ще свърши като хитлер,САЩ имат грижата/остават само крепостните му нинова и костя и какво???нелепа,безсмислена жестокост над мирни...не я разбирам...нищо не печели,напротив,украйнците никога няма да простят на руснаците,света ни няма да прости на руснаците,Света ни се готви за 3-та световна...не ни е страх!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Америка отдавна е фалирала.Европа да купува оръжие от краварите и да снабдяваме Украйна.Зеленски в своите изявления иска оръжие и и пари.Никога не е поискал нищо за народа.А тези оръжия за какво му са ?Продава ги на страни в Африка.Много добре знаят,че тази война е изгубена кауза.
40
1
 
4
 
! Отговори
КЪДЕ ОТИВАТ? преди 2 години
Защо си мисля, че тези пари не остават в Украйна? Има една друга страна, която вече не може да се издържа сама. Тя продава самолети на чертежи, които никога не идват. И следват нови и нови подобни продажби на нейни клиенти, които теглят заеми от половин милиард всяка седмица. Сигурно тази страна има и други такива клиенти. Тези 5 милиарда месечно не са ли малко много за една страна като Украйна? Просто се чудя кой е по-банкрутиралия и кого поддържат на изкуствено дишане тези милиарди?
39
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Дали ще оцелее или не някаква Украйна не ме интересува , важно е ние тук как живеем !
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При избор между това ЕС да плаща по 5млрд$ на месец на Окрайна и Окрайна да падне... аз направо с две ръце гласувам Окрайна да падне. После Путин да ги издържа, щом има желание! Наа мен ми стига че нафтата е 3.50...
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги назначават от селски райони на важни позиции, защото те са готови на всичко да избият комплекса си за малоценност
36
0
 
3
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
За много неща съм готов да умра , но за нищо не съм готов да убия!!!
35
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 2 години
На мен ми стига милион да оцелея - на месец . Безвъзмездни дархения моля !
34
6
 
3
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Да войната не е по вина на Украйна а на руския грабитеслки корумпиран комунистически режим вършещ престъпления срещу човечеството, мира, истината и Бога, А Украйна върши което е добро и право и пред закона и пред Бога защитавайки живота,народа земята си. Така че всички трябва да са настаната на Украйна срещу лото на Русия и да помогната безвъзмездно и добросъвестно възможно най скоро на страдащия народ на Украйна дори и руският народ трябва да следва Бога и да отхрърли измамния режим на Путин
33
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха колко руски има запорирани в Свободният Свят г-жо сталинке?а на олигарси на путин,имущества...а военни репарации които ще се наложи на руснаците да плащат след 3-та световна...нейзбежно е...Украйно ще е една от най-красивите Страни в Света след 3-та световна бъдете сигурна!помагайте им и спрете да обслужвате...умрял!путин е мъртав, със първият снаряд изпратен срещу Украйна...умря...за Света ни!!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички искат да намажат от войната много на едро
31
2
 
17
 
! Отговори
БЕН преди 2 години
УКРАИНСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ ДА ДАВАТ ВОЛНИ ПОЖЕРТВОВАНИЯ ЗА РОДИНАТА СИ,АМА ДАВАТ ЛИ СИ ПАРИТЕ ТЕ.МНОГО БЪРЗО СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ НЯКОИ ПОЛИТИЦИ В УКРАЙНА И В РУСИЯ БЕЗ ДА ИМА ПРИЕМСТВЕНОСТ, КАКТО ЕВ ДРУГИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ.КОГАТО ВЪРХУШКАТА В НЯКОИ СТРАНИ ОТ СОЦ ЛАГЕРА СЕ ДОМОГНА ДО БЛАГАТА НА ДЪРЖАВА СИ СТАНА БЕЗРАЗБОРНО ОБГРАБВАНЕ.СЪЩО И КАТО ПРИ НАС.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да си ги изработят.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВФ ще фалира а Кристалина безработна.
28
1
 
26
 
! Отговори
666 преди 2 години
То и ние се нуждаем Кристалинче, ама.......
27
0
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Я!...Нашта Сталинка много сай развихрила бре!
26
28
 
3
 
! Отговори
СрТ преди 2 години
Ербапа от Кремъл ще снесе. Нефт и газ имал. Това, онова имал. Яко с рубли фрашкан бил. А сега шари пакостник дребен. Ще ти дигнат паметник в Сибир - примерен каторжник. За радост на децата и за да живее свободата.
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние като член на ЕС ще вземем по-малко за години не за месец.