Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт

Байдън се опасява от "радикална" стъпка в тази посока
4 май 2022 11:16, Елка Василева
72
Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че ако Върховният съд в страната отмени ключово решение за абортите, това ще е „радикална“ стъпка.

Байдън коментира темата след като в медиите изтече информация за това, че в инстанцията има достатъчно гласове за отмяна.  

Става дума за историческото решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което абортите бяха легализирани в цяла Америка преди около половин век.

Байдън каза още, че законодателите ще трябва да приемат мерки, които да защитават правото на аборт, но не е ясно как точно това ще стане при минимално мнозинство на съпартийците му.   

В понеделник вечерта местно време в медиите се появи информация за чернова на мнение на Върховния съд, което би трансформирало условията за аборт. Черновата показва, че мнозинството от върховните съдии подкрепят отмяна на Роу срещу Уейд – нещо, което би могло да се случи официално по-късно тази година, когато съдът разглежда закон в Мисисипи, който би забранил абортите след 15 седмици от зачеването.  

Изтеклата информация доведе до остри критики от либерални политици, които поискаха разследване, докато някои десни кръгове настояха Върховният съд да направи документа официален веднага, преди да настъпят промени в мнението на съдии.

От самата институция обявиха, че изтеклият документ е автентичен, но не е финален и допълниха, че се започва разследване за това как е попаднал в публичното пространство.   

Както в понеделник вечер, така и във вторник през деня пред сградата на Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят активисти и от двете страни. Някои носеха плакати, на които пишеше: „Най-трудното решение за една жена не е вашето,“ а други с посланието „Бъдещето е против абортите.“  

Според допитване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си Нюз от миналата седмица мнозинството от американците смятат, че Върховният съд трябва да запази действието на „Роу срещу Уейд“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След, като ти взимат пари да ти правят бебе в епруветка, какъв е проблема да ти направят аборт?! И двете неща не са естественни, но едното е доста по-доходонсно.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиони двоики по света биха дали едната си ръка само и само да имат и едно дете тука някой защитават правото на аборт
28
8
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До До 30/ СКАПАН БЕЗБОЖЕН ИНТЕРЕСЧИЙСКИ ПУТИНОФИЛ МАРКСИСТ! АБОРТА Е УБИЙСТВО И ТОЗИ ФАКТ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ПРИ НИКАКВИ ДОВОДИ!
27
11
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪВ ЕДИН ФИЛМ ЕДНА ЖЕНА УМРЯ ОТ МЪКА , ЗАЩОТО СИ ИЗГУБИ БЕБЕТО! ИЗГУБИ ДАНИ! АБОРТА СИ Е УБИЙСТВО И САМО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛОЖЕНИЯ ТРЯБВА ДА Е РАЗРЕШЕН! ПРИ МАЛФОРМАЦИЯ НА ПЛОДА, ПРИ КРЪВОСМЕШЕНИЕ И ДРУГИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ! СЪЖАЛЯВАМ НО АЗ СЪМ ЗАЩИТНИК НА ЖИВОТА! НЯМА КАК ДА ПОДКРЕПЯ АБОРТА ЕЙ ТАКА!
26
3
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Така де така и аз попитах кой ще го гледа след това? След като го дадеш за осиновяване!? Ти ли? Или ...? Ааа да държавата ще го гледа т.е. аз и ти и т.н.? Еми на тоз етап обаче аз чужди деца не искам да гледам! Та пак да кажа, ти ако искаш да си гледаш детето и със закон и без закон ще си го гледаш! Но ако не искаш по-добре да имаш правото на аборт! Щото алтернативата е по-зле!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е невероятно тъ.па държава ...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ни занимават с глупости. Ако една жена е решила да направи аборт ще го направи. В случая говорят просто за отказване на легален аборт от медицинско лице. Нека не намесваме някакъв изкуствен морал. Освен това не разглеждате проблема от една много важна плоскост, а тя е тази на политиците-педофили. Ясно ми е защо толкова им се иска да се сдобият с нежелани от майките си деца.
23
9
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПО ПРИНЦИП АБОРТА СИ Е УБИЙСТВО!
22
3
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
"Именно марксистките въведоха феминизма в Източна Европа. Съзнаваш го или не, ти си марксист/ка."Намери ги тези лоши марксити и им се скарай, може и да ги натупаш, нали си мъж.
21
4
 
6
 
! Отговори
Дедо Ставри преди 1 година
До До СтавриВсеки има право на избор бе. В кой век живеете??? В средновековието. Ужас.
20
3
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Именно марксистките въведоха феминизма в Източна Европа. Съзнаваш го или не, ти си марксист/ка.
19
5
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа това с аборта в най-добрия случай трябва да го решат 2-*** души! НЕ трябва да се намесват още 50 човека да им дават акъл! Отделно, че в повечето случай мъжете правят детето и отиват да правят други деца на други жени! Та по-голямата тежест винаги пада в/у жената! Така, че мисля тя има по-тежката дума за аборта! Отделно, че тези които искат си ги раждат, но тези които не искат какво кой ще ги гледа тез деца, аз ли!? Та по-добре е да имаш право на аборт, отколкото алтернативата!!!
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената няма право да си убие детето, защото то не е нейна собственост, а е човешко същество с полагащите му се права. Проблемът на жените е, че разглеждат собствените си арогантност и разюзданост като форма на прогрес и напредничавост. Проблемът на мъжете е, че сме прекалено снизходителни с тях. Време е някой да постави жените на мястото им. И те ще са доволни - обичат твърдата ръка, колкото и да го отричат.
17
3
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
"Не се прави, такива червени мозъци сте ми ясни до болка."Така е, време е да свалим този Тодор Живков, да спре вече да ни тормози. П.П. Пак те подсещам за хапчетата. Накрая ще заколиш някой непознат на улицата, защото ти се е привидял Тодор Живков.
16
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Не се прави, такива червени мозъци сте ми ясни до болка.
15
2
 
4
 
! Отговори
Дедо Ставри преди 1 година
До А даноПожелава ти да изнасилят дъщеря ти и тя да забременее от мазен ромуланец, да видим дали ще отглеждаш детето.
14
5
 
4
 
! Отговори
жена преди 1 година
Я стига, бе лицемери! Имаше преди един коментар по подобен повод, че отношението на мъжете към абортите било като към нормалното раждане, дето всички мъже *** да се раждали деца само по естествен начин, а после какво говорят за родилите така жени, просто не мога да напиша във форума по обясними причини. Затова се спрете малко.
13
3
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
А на мен ми е жал, че изповядваш марксистката идеология. Сигурно си мечтаеш да се върне СССР и другаря Радев да е новия Тодор Живков, нали?
12
5
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
"От легализацията на абортите в България до сега сте убили 6 милиона бебета. Същински холокост, за който никой не е чувал."Жал ми е за теб, че не си се родил през Средновековието, където ти е мястото и щеше да се чувстваш по-добре. Но никой от нас не си избира къде и в кое време да се роди, сори.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абортът е марксистко изобретение. Всеки, подкрепящ абортите, е марксист.