Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини

Износът на технологии за Русия от САЩ е намалял със 70%
13 май 2022 21:00, Нели Христова
552
Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини
Снимка: БГНЕС

Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове, изпратени да се сражават в Украйна заради недостиг, причинен от санкциите, твърди министърът на търговията на САЩ, цитиран от The Times.

Износът на американски технологии за Русия е намалял с близо 70 процента от началото на санкциите в края на февруари, докато повече от 30 други страни приеха подобни забрани за износ, обясни Джина Раймондо пред Конгреса.

Миналата седмица Белият дом заяви, че две значими руски танкови фабрики, Корпорация Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, са преустановили дейността си с военни превозни средства поради липса на чужди компоненти.

"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо на изслушване в Сената.

Министерството на търговията наблюдава контрола върху износа, който е част от пакета от санкции на САЩ

"Нашият подход беше да отречем технологията на Русия, за осакатяване на способността им да продължат военна операция. И точно това правим", допълни тя.

Робин Патерсън, говорител на Министерството на търговията, каза, че украинските власти са споделили с Раймондо, че когато са отворили заловени руски танкове, са открили компоненти, предназначени за хладилници и търговски и промишлени машини. Полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии подлежат на експортен контрол на Русия.

Русия произвежда малко от собствените си компютърни чипове, основно разчитайки на внос от азиатски и западни компании. Установено е, че руските военни дронове, свалени над Украйна, са натоварени със западни компоненти, съобщиха следователи от групата за изследване на въоръжението на конфликти в Лондон.

Представител на Белия дом каза миналата седмица: "В резултат на прилагания до момента контрол върху износа, двата големи завода за танкове в Русия, корпорацията "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, спряха работата поради липса на чуждестранни компоненти."

Руските компании, които оперират с тежки машини, произведени от Caterpillar или John Deere, съобщават за спиране на производството или значителни прекъсвания. Boeing спря големи операции в Русия и прекрати целия износ на резервни части за руските авиокомпании, както и Airbus.

Говорител на Белия дом каза, че почти 1000 компании от частния сектор са напуснали Русия тази година в резултат на санкционен натиск, като докладите сочат, че повече от 200 000 руснаци, много от които са висококвалифицирани, са избягали от страната.

"Нашите безпрецедентни санкции вече нанасят огромен удар върху руската икономика и нашият контрол върху износа задуши достъпа на Русия до критични технологии и веригите за доставки, от които се нуждае, за да поддържа военните си амбиции", допълни той. "Предвижда се войната на Путин да унищожи последните 15 години икономически печалби в Русия. В резултат на нашия експортен контрол Русия се бори да попълни своите военни оръжия и оборудване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


552
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
437
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини" ... Ха-ха , а един мармот завиваше шоколада в станиол... "Бедни ми бедни рибарю ( рибарко Нелu) , що е то чип и има ли почва той у Вас ?!
436
1
 
12
 
! Отговори
Програмист rom памет преди 1 година
То затуй ли от време на време спират да сипват прах за пране в т 72 ?
435
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак изненадващо се оказа, че всички структуро-определящи производства са или в Украйна или в Русия. Цветни и черни метали, зърно, торове, суровини и енергия за промишлеността, без които нито една държава не може. Вече започвам да се питам, дали наистина Западът е толкова напреднал икономически, след като не може да функционира без "изостаналите" икономически региони. Може би ще се наложи да ядем смартфони, телевизори, коли, перални и хладилници. Може с тях да наторяваме и насажденията.
434
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се опитват да кажат в статията - вместо чипове с военна сертификация (температурен диапазон, удароустойчивост и т.н.), се ползват такива с индустриална (като в пералните например). В танковете според руснаците в момента има проблеми с компютърните визьори и разни спомагателни системи, за които няма електроника.
433
6
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
какво излиза от тази новина че който го може ,значи го може - взимаш части за трактори автомобили селскостопански пръскачки хладилници перални телевизори айфони майфони компютри и т.н сглобяваш и накрая се получава или танк или автомат Калашников!?
432
3
 
9
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Нещо съм скептичен, руснаците са параноици на тема "вътрешно производство" за всичко военно. Чиповете им са на ниво 90те, но колкото толкова, танка е голям, може да носи и електроника от 60те ако се наложи
431
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо няма да се учудя, ако украинците са изкопали Черно море, за да снабдяват нон-стоп света със стомана.
430
5
 
15
 
! Отговори
Фалшивите новини преди 1 година
Това са новините по нашите медии!!!
429
7
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Можете ли да докажете това, което твърдите? Ако не, значи публикувате fake news. А такива се докладват
428
8
 
9
 
! Отговори
ЕС+САЩ=цензура преди 1 година
До Анонименте превзеха територия по голяма от България, използват Окрайна като полигон и си взеха Изтока...пък ти се напъвай! Не е важно да застелеш мирните граждани с бомби а да превземеш каквото ти трябва с минимален ресурс - това правят руснаците мачкат *** без загуби хахахах а ти си вервай на подобни ментета статии и за милиардните загуби на техника и жива сила! Взеха си най-богатите райони на *** - Донбас, Луганск, Донецк и Крим с минимални загуби!
427
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нет аналог в мире.
426
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашки, като всичко ви върви по план, защо вече 3 месеца заубихте. Я разкажете, кога приключвате с украинците, за да ви се подиграваме после? И 10-годишна да ви стане войната, спроед русколизците пак ще е защото такъв е плана!
425
12
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
САЩ и Окрайна, постигат неописуем пробив в използването на ядрен синтез при обезпечаването на дълголетна работа и поддръжка на персонални вибратор1и, които работят 24 часа в Дирниците на всички Натовци! ВсекиЕвроджендераст и Натовец получава Вибратор за нон-стоп работа в ТунелитеОтзад!
424
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време като е нямало чипове са ги правили с релета и обикновенни транзистори. Пак е електроника.Не толкова умна, ама е вършила някаква работа.
423
11
 
7
 
! Отговори
жоазиньо преди 1 година
За сметка на това русофилите ползват естествени еко вибратори сделани в Аналдола. Турските тираджии знаят защо!
422
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само човек нямащ понятие от машиностроене, може да мисли/пише подобни глупости. Чипове от перални в управление на танкове - как изобщо им идва на акъла... Свързват новини за повредени танкове с такива за крадени перални. Малоумие и липса на респект към читателя. Утре ще пишат, че са намерили самолети с чипове от микровълнови печки. То бива пропаганда, ама това минава всякакви граници...
421
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Чипът си е чип, дали се плзва за хладилник или ракета има разлика само в програмирането му.
420
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом н.е.ли. казва, така е.
419
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност Русия не произвежда и никога не е произвеждала компютърни чипове, просто брандира чипове произведени в Тайван. Война се печели с икономика и технологии, каквито Русия няма.
418
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само фалшиви новини