САЩ отпуска нови 40 млрд. долара помощ за Украйна

Киев: Парите ще са предимно за оръжие, разузнаване и сигурност
21 май 2022 17:15, Анисия Иванова
160
САЩ отпуска нови 40 млрд. долара помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на обиколка из Азия, подписа днес закона за отпускането на нови 40 милиарда долара американска помощ за Украйна, предадоха Ройтерс и АП.

Половината от сумата е предназначена за украинските въоръжени сили, които защищават страната си от нашествието на Русия. Пакетът включва 8 милиарда в подкрепа на украинската икономика, 5 милиарда за покриване на недостига от храни по света заради срива на украинското земеделие и над един милиард за нуждите на украинските бежанци.

Законодателният акт, одобрен в двете камари на Конгреса с гласовете на двете партии, засилва ангажимента на САЩ да подкрепя Украйна, когато изходът от войната ѝ с Русия е неясен.

Според съобщението на Белия дом, по време на пребиваването си в Южна Корея, Байдън е подписал и закона за подобряване на достъпа до бебешки храни в САЩ.

Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското министерство на информацията обяви днес как ще бъдат изразходвани отпуснатите от САЩ 40 милиарда долара.

Според пост на Центъра в социалната мрежа "Телграм" шест милиарда са предвидени за оръжия, разузнавателна подкрепа, подготовка и друга помощ за сигурността на украинските въоръжени сили. Други 8,7 милиарда ще бъдат изразходвани за попълване на запасите за оръжия, които вече са предадени на Украйна; 3,9 милиарда - за финансиране на операциите на Европейското командване и в частност разузнавателна подкрепа; 11 милиарда - за оръжия, военна и защитна екипировка, които САЩ ще могат да доставят в ускорени темпове и без консултации с Конгреса във Вашингтон.

За Държавния депертамент са предназначени 13,8 милиарда долара, голяма част от които ще влязат във Фонда за икономическа помощ а други 4,4 милиарда ще отидат за доставка на храни за Украйна и други държави, се казва в съобщението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз дали се напикава всяка вечер?)))
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха давали на Сталин напечатани долари вместо вранглери, тръкове, снаражение и храни, надали СССР щеше да победи третия райх. Третия райх тръгна да завладява СССР не заради нещо друго, а за ресурсите му, но не успяха и загубиха.
39
2
 
12
 
! Отговори
Сащ са преди 1 година
Сега ясно се вижда кой е враг на мира и това не е русия.
38
1
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Честито на Лидерът-патриот Зеленски! Неговият дял и един процент да е, направо си уреди живота! Е, на гърба на украинския народ, ама какво толкова. Сега като напише и една книга, няма да излезе от американските телевизионни студиа в следващите години. Добре е да си на правилното място, в правилният момент, и с правилната ръка в зад.... да те управлява.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно е да дадеш някой долар, за тебе те умряха.
36
1
 
9
 
! Отговори
Защо бе... преди 1 година
Сащ унищожават икономиката и хората в Европа като подпалиха тази касапница в Украйна.
35
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това е лудост с тези пари войната и страданията ще продалжът дълго...
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази помощ задълженията на САЩ към България за самолетите се считат за платени. :)
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пари за къде по-напред? Укрите са свиканали да живеят в 5 звездни хотели и да карат тръкове за по 100 хиляди минимум. Знаете ли колко струва да напълниш резервоара на Рендж Роувър или S скласа на тия цени на руските горива, а?
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Памперс, отпусни на БГ 40 милиарда, може да се оправим тогава :)) Урките се предадоха, ние ви слушкаме, нема ли пари за нас или ще чекаме втечнения газ от САЩ :))
31
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 година
а пък Русия ще даде на България 40 млрд рубли да си укрепи икономиката. На всеки които е про путин лада 2105 и безплатен бензин. Ток и газ няма да се плащат. Здравеопазването ще е без пари. Всеки ще има по 3 любовници и 3 вили 2 на морето и една в планински курорт по избор.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата ще е истината. Газ, петрол, въглища, дърва ... Всичко идва от изостаналата Русия. Германия и дърва не може да им прати. Да си внасят от САЩ, да видим как точно ще стане тази работа.
29
1
 
7
 
! Отговори
да преди 1 година
и путин вече ще се уплаши и веднага ще се скрие зад урал! абе бай дончо, тя украйна вече я нема бе, за какво се харчиш?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подклажда огъня в Европа Много загрижени
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са. Украйна ще им излезе много по-скъпа.Това не е Афганистан или Сирия. Като минат 100 млрд ще започнат да се усещат, но няма да има изход.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето ги нашите милиарди за ф-ките хаха.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 Схемата вече е изработена ние с нашите данъци ще даваме на укрите за да си връщатт борчовете на хамериканците. :)
24
1
 
12
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Кажи ми един, американски приятен президент. Рептили, кукли на конци. Само Кенеди, ама го думнаха, че се опълчи на едни банкери с шапчици.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им сто милиарда, а оръжия откъде? Та вие ни бавите 100 години за едни 1000 годишни таралясници бе.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е превела парите преди войната.Няма място за тревоги как Украйна ще ги връща.