Как една лепенка тиксо отприщва скандала на века "Уотъргейт"

Неуспялата "кражба с взлом" вдига завесата над шумна държавна афера
16 юни 2022 19:30, Елка Василева
21
Как една лепенка тиксо отприщва скандала на века "Уотъргейт"
Снимка: архив, БГНЕС

Бдителен нощен пазач, заинтригуван на 17 юни 1972 г. от парче тиксо на врата в сградата, където е централата на Демократическата партия във Вашингтон, вика полицията и без да знае, взривява скандала "Уотъргейт", а с него и президентството на Ричард Никсън.

Защото неуспялата "кражба с взлом", която е открил, вдига завесата над шумна държавна афера – петима души са натоварени от свързани с Белия дом държавни служители да поставят микрофони и да снимат документи за вътрешно ползване в търсене на компромат срещу опонентите на Никсън, пише Франс прес.

Две години по-късно – за пръв път в историята на САЩ, президентът републиканец, обвинен в опит да потули аферата, е принуден да подаде оставка, за да избегне унизителен импийчмънт.

"Намерих тиксо на вратата"

През нощта срещу 17 юни 24-годишният пазач Франк Уилс прави редовната си обиколка из коридорите на "Уотъргейт", луксозен сграден комплекс в столицата, и забелязва ивица тиксо на ключалката на врата в мазето, която пречи да бъде заключена.

Отначало не се разтревожва. Сваля тиксото, слага си го в джоба и продължава обиколката си.

На връщане обаче отново вижда тиксо на същото място. Този път започва да подозира обир. Франк Уилс – който играе сам себе си няколко секунди в самото начало на "Цялото президентско войнство"  (All the President's Men), филм по случая с Робърт Редфорд и Дъстин Хофман – тутакси вика полиция.

"Намерих тиксо на вратата, извиках полицията за оглед", написва той в книгата регистър на "Уотъргейт", която се пази в Националния архив на САЩ.

Полицаи пристигат "след минута, минута и половина", разказва един от тях, Джон Барет, в предаване на телевизия Ей Би Си Нюз през 2017 г.

Двамата с колегата му Пол Лийпър са с цивилни, дори с пораздърпани дрехи.

Това безспорно им е от полза. Алфред Болдуин, оставен да охранява петимата вечерни посетители, изглежда не ги забелязва веднага. Вниманието му сигурно е било отвлечено от филма на ужасите, излъчван по телевизията, докато той трябва да е нащрек – "Attack of the puppet people" ("Нападението на куклите").

"Беше вперил очи в телевизора – уверява Джон Барет. – Докато Болдуин се накани да предупреди (петимата си съучастници), стана твърде късно и те, щат не щат, хукнаха да се крият като плъхове."

Адреналин и вдигнати ръце

Влезли вътре, полицаите намират тиксо на няколко врати. И схващат, че става нещо нередно.

"Адреналинът ни се вдигна изведнъж", казва Пол Лийпър, също пред Ей Би Си.

Двамата виждат офиси, в които всичко е обърнато с главата надолу, и решават, че взломаджиите още са там. Започват да претърсват мястото – стая по стая.

Внезапно Джон Барет забелязва една ръка.

"Изплаших се – признава той. – Викнах нещо като "Излезте с вдигнати ръце или ще ви пръсна главите"."

"Десет ръце се вдигнаха и те излязоха", добавя той.

От другата страна на улицата Алфред Болдуин е долепил ухо до своето уоки токи.

"Чух едва доловим шепот: "Хванаха ни", разказва той.

Писалки със сълзотворен газ

Десетте ръце са на Джеймс Маккорд, Вирхилио Гонзалез, Франк Стърджис, Еухенио Мартинез и Бърнард Баркър; те са арестувани на място.

По думите на Джон Барет полицаите бързо си дават сметка, че не става дума за нещо "обичайно".

Не стига, че странните апаши са с костюми и вратовръзки, но "там имаше микрофони, писалки със сълзотворен газ, много, много филмови ленти, ключарски инструменти, хиляди долари в банкноти по сто", обяснява той.

На 18 юни 1972 г. вестник "Вашингтон пост" публикува първата си статия по темата. Тя носи подписа на Алфред И. Луис, журналистът, в чийто ресор е полицията. Но в списъка на другите, работили по текст, отдолу са написани имената на Боб Удуърд и Карл Бърнстийн.

Двамата млади репортери поемат случая, проучват подробностите и в крайна сметка донасят на своя вестник престижната награда "Пулицър", помитайки междувременно Ричард Никсън и президентското му управление.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Алах преди 1 година
При Никсън живота беше най лек.Всеки имаше по 5 деца а аз 3 отгледах спокоино без лишения.Сега моите деца имат само по едно дете заради мизерията която ни натресоха демократите.
20
0
 
11
 
! Отговори
Ммда преди 1 година
Тиксото е едно от най-важните изобретения на човечеството !
19
2
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Никсьн, един от виновниците за това в Китаı да има таıни ʌаборатории за вируси.Изобшто идеıа си нıамате... справка посештениıата му в Китаı при Мао.
18
5
 
4
 
! Отговори
Видял.... преди 1 година
...два пъти тиксото за няколко минути, после полицията долетяла за минута.....а накрая един мармот..... Вярваме, вярваме, в мармоти вярваме ;)
17
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До15. Аз съм чел " чичо томовата колиба". И там се говори за робство . А съм чел и за каубойците.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До15. И така не е. През 1750г. са заделени амиши от Швейцария. Други от Холандия - бури . От Бавария и от много други страни . А този период за робовладелството е по късно . Когато трябва много работна ръка . В Пенсилвания са предимно хора с професии. И затова и днес САЩ е лидер по патенти след нея е Германия
15
2
 
13
 
! Отговори
До 14 Румен преди 1 година
Абе румба, зъмни прочети малко исторя..... фащ е изроденото отроче на 13 мисля бяха бивши британски колонии на континента. Тия "свободните" дето ги наричаш са били робовладелци и единствената причина да не искат да са под управлението на имперска британия е нежеланието им да плащат новите наложени данъци от английската корона. Така започва войната за независимост и се пръква ФАЩ, който още дълго време си е една робовладелска страна та чак до 70те на миналия век където все още са линчували черни.
14
8
 
5
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 12. Много фантазия за криминалното население в САЩ имаш. САЩ е създадена от свободни и интелигентни хора дошли от Европа. От Англия, Шотландия , Германия Швейцария , Нидерландия. Италия и много други националности Дори цяла територия е населена от французи. Предимно частници с пъргав ум. Само два гласа в първия парламент не стигат за да се приеме немския език за основен , а се приема английски
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никсън е основната личност в студената война.Още от комисията Чейс е върл антикомунист и изгражда следвоенната доктрина на Сащ.Два пъти като вице президент и с два мандата на президент.Влиянието му е огромно относно външната политика.Изключителен ерудит е Никсън, в екипа му в който може да се видят лица като Буш старши,Ръмсфелт и Рейгън на практика осигуряват на Америка лидерство в света.Подценяван от глупаците и свален от тях,все пак той е основния президент донесъл победата в студената война.
12
0
 
12
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Имате грешка. Прочетете внимателно за какъв скоч тейп става дума, защото е било действително тиксо на вратите, за да не могат да се затварят и улеснят нашествениците, но това е било направено от "инсайдър", който никога не е бил заловен. Оберът е прав, че работата е била нагласена много хитро. САЩ са държава създадена от елитни криминални, *** и цвета на мафиозите. По тези причини щатите са НЕПОКЛАТИМИ.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият скандал Киропарапет ще го бие по простотия.
10
4
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен --- Убиха брат му и методично изтрепаха ВСИЧКИ мъже в родата. Кенеди е бил секс-маниак и не е прощавал на жените. След изнасилването на Мерлин Монро, същата споделя какво я е сполетяло в Овалния офис и ... скоропостижно се спомина. Е, дойде ред и на изнасилвача да го отстрелят, но НЕ заради нея, а поради факта, че се уплаши то Хрушчов и изпрати журналистка от Дъ Ню Йорк Таймз да организира среща с Фидел зад гърба на правителството. Журналистката пък се оказа човек на ЦРУ и шах-мат.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5. И кой точно те е ли ензирал? Какъв магнетофонен запис може да се постави на ключалка? Какво значи tape според теб?
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Америка има все такива грозници за президенти? Само Кенеди имаше някакъв фасон, *** те взеха, че го убиха.
7
2
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен --- Напротив! Потомствените престъпници са направили така, че да държат целия свят в ръцете си, което означава, че въобще не са глупави и наивни, за каквито ги смята "патриотичната младеж" джасаща разни небивалици из форумите в БеГе. Относно Скоч Тейпа, колегата по-долу е прав в съобщението. Не обърнах внимание на сленга.
6
4
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Гафът е бил скроен много тарикатски и с цел да му подлеят вода. В случая, че уж негови хора ще компрометират опоненти, но някой е подсказал на охраната в аванс, да си отварят очите и рапортуват немедлено, ако забележат нещо и... те са забелязали "нещото". Т.нар. "тиксо" (scotch tape) на приглушената нощна светлина във фасилитито може да се види само, ако някой ти е казал, че има нещо поставено. Президентът е бил set-up.
5
1
 
5
 
! Отговори
Лицензиран Преводач преди 1 година
"Лепенка тиксо" е "мегнетофонен запис" в оригиналния текст на английски, *** ти проста джурналяшка! Аз даже не съм чел текста в оригинал, но веднага се сещам какво е било, според кашите които си надробила!
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо не става от американците ,те са потомствени престъпници !
3
10
 
5
 
! Отговори
за Бандеровския гъз преди 1 година
няма ли да ни сведете нещо днес - как побеждава и громи Русия, липсват ми 5-те минути здрав смях на ден
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никсън си е пример за корумпиран президент :))