Китай иска да свали сателитите на Starlink и да унищожи системата им

Помощта на Мъск за Украйна привлече вниманието на Пекин
22 юни 2022 23:00, Анисия Иванова
59
Китай иска да свали сателитите на Starlink и да унищожи системата им
Снимка: БГНЕС

Няколко дни след като Владимир Путин нареди на руската армия да нахлуе в Украйна, Илон Мъск решава да подкрепи Киев. Едва 48 часа по-късно компанията на Мъск за ракети и сателити SpaceX изпраща доставка от комплекти за сателитно оборудване Starlink, за да подсили интернет мрежата на страната срещу силите на Путин, пише Financial Times.  

Мъск получи похвалите на Запада, но не и на Китай. Пазарът в страната в ключов за растежа на неговата бизнес империя и носи 25% от приходите на Tesla.

Сега най-богатият човек на Земята е поставен под все по-голям натиск от служителите по националната сигурност и данните в Китай. Те го заплашват, че ще блокират достъпа му до най-големия потребителски пазар на фона на нарастващото напрежение със САЩ и намаляващата му преднина пред местните китайски конкуренти.  

Блейн Курцио, основател и специалист по космически технологии в изследователската компания Orbital Gateway, казва, че “действията на Мъск предизвикаха големи трусове в Китай“, защото SpaceX и Starlink се смятат за критични елементи от „американския космически военнопромишлен комплекс“. Starlink разполага с над 2000 сателита в ниска околоземна орбита и Мъск планира да изстреля още хиляди бройки. С увеличаването на своето изкуствено съзвездие и ожесточаване на космическата надпревара между САЩ и Китай, експертите предупреждават, че милиардерът трудно ще успее да балансира с конкуриращите се интереси на двете съперничащи си суперсили.

Военните стратези на Пекин се опасяват от сценарии, при който хиляди сателити на Мъск бъдат изстреляни в орбита и започнат да наблюдават Китай или дори по-лошо – да подкрепят Тайван, остров, върху който Китай има претенции.

Дрю Томпсън, бивш служител на американското министерство на отбраната, казва, че дарението на Мъск след нахлуването на Русия в Украйна е увеличило „информираността на Китай за ползите и ефикасността“ на сателитите в ниска околоземна орбита за подобряване на комуникационните системи по време на война. Tesla, SpaceX и Мъск не отговориха на искания за коментар.

Мъск смята, че SpaceX, която е оценявана на около 100 млрд. долара, ще похарчи до 30 млрд. за разширяване на мрежата Starlink.

SpaceX държи водеща позиция в прохождащия пазар на космически търговски дейности, за който се смята, че ще достигне стойност от 40 млрд. долара годишно до 2030-та година. Компанията е важна част от развиващата се бизнес империя на Мъск и все по-голям трън в очите на Пекин. Китайските дипломати се оплакаха в ООН през декември, защото сателит на компанията принуди Китайската космическа станция да промени позицията си, за да избегне сблъсък. Обвиненията предизвикаха вълна от обиди срещу Мъск в социалните мрежи.  

Критиките се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна. Миналият месец China Military Online, официалният вестник на Китайската освободителна армия, нападна SpaceX заради дълбоките ѝ връзки с американската армия, включително заради договорите, подписани с нея. Те се оплакаха и от способността на Starlink да „разшири възможностите на бойните способности на американската армия“.

„Има голяма вероятност Starlink да бъде използвана от обсебените от хегемонията Съединени американски щати, които искат да хвърлят света в... хаос и бедствия,“ се казва още в публикацията.

Изследователската група на PLA от Пекинския институт по проследяване и телекомуникации отиде по-далеч. През април анализаторите на института казаха, че специалистите по планиране на отбраната в Пекин трябва да подготвят „меки и твърди методи за разрушаване“, за да свалят сателитите на Starlink и да унищожат операционната им система.

Заплахите идват, когато китайски частни стартиращи фирми и държавни групи, включително GalaxySpace и China Aerospace Science and Technology Corporationь бързат да разгърнат свои собствени съзвездия от спътници в ниска околоземна орбита, за да се конкурират със Starlink.

Декстър Робъртс, американско-китайски експерт и старши сътрудник от Атлантическия съвет, каза, че свързаните с държавата военни изследователи са показали „много ясно“, че Starlink „представлява заплаха за Китай“.

„Тяхната загриженост почти сигурно се споделя от китайското правителство и военни“, каза той.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
рашите и китай искат да са номер 1...като убиват и рушат...за раша смъртта на жени и деца в Украйна било"жизнено важно",за китай...островче незабележимо като Тайван,то като китайско селце...ама "жизнено важно"за оцеляването на КНР...тотална лудост е обзела политиците хора...водят ни към трета СВ,Китай има ли решение как ще спаси живота на Планетата ни...а путин?...искат си селцата!...лудост е,хора събудете се!!!
49
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименномер 1 в кое?нелепо и безбожво е да заплашваш Света ни с унищожение защото...Тайван иска да живее като Свободна Държава...островче някакво..."богатите"китайци,това е нелепо,уважение към Китайският Народ,управляват ги ид.о.и,ок номер 1...ама по какво...китайските граждани бягат в САЩ!и твойте деца мечтаят,ако не си ги пратил вече с платеното ти от путин и китай,хора ...побъркваме се сите,обричаме децата си на...деца без бъдеще...за... номера...успех!
48
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 52 от славянин Ало славянина, китайските комунисти начело с председателя Си трябва да издигнат паметник на Ричард Никсън и Хенри Кисинджър на площад Тянанмън и китайците в редичка по двама да минават и да им целуват заддниците, щото ако не бяха те китайците още щяха да ходят със сини дочени дрехи и да живеят в землянки.
47
6
 
14
 
! Отговори
до 52 от славянин преди 1 година
Днес съотношението на глобалните сили и интереси е съвсем различно от това по времето на студената война - тогава Китай не беше днешния Китай тогавашна Индия не беше днешна Индия, тогавашна Бразилия не беше днешна Бразилия, тогава нямаш и БРИКС като днес, а и тогавашните САЩ не бяха като днешните сащ!
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 АнонименНещо си изостанал в времето и пространството ! Китай е номер едно отдавна бе
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 АнонименБрей, че анализатор ! Китай е номер едно икономика в света , скоро и космическа а и военна. Компът на който пишеш също е направен в Китай а не в САЩ. В момента Европа и САЩ са в криза но Китай е в възход
44
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай уверено тръгна по пътя на СССР да се репчи на САЩ и уверено мога да ви кажа че ще завърши зле както СССР. Що се отнася до демократичен Тайван, може да има обединение но след като Китай скъса окончателно с комунизма и поеме по пътя на демокрацията. Комунизма проповядван от главока Мао Цзе Дун и разпалената от него гражданска война беше причината Тайван под управлението на Чан Кай Ши да се отдели от Китай.
43
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай има още много хляб да изядат, за да предизвикат САЩ, но е факт, че те са втората сила в света.
42
10
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Хахаха, казваш САЩ нищо не произвеждат.
41
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дръпнатите знаят ли какво би последвало ако свалят само един сателит? Чак сега разбраха, какво представляват сателитите. Китайци, сър!
40
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай наистина има уникална демография - след 40 години ще са наполовина.
39
12
 
40
 
! Отговори
Китай е империя преди 1 година
на 5000 години с уникална култура и демография. А САЩ какво са? Въобще от позицията на ккви точно западните посраняци си позволяват да обясняват на кого как да живее. И то не само на Китай. В Тайланд се мъчат краля да свалят. В Пакистан свалиха президента им. И тн. Месят се навсякъде.
38
10
 
34
 
! Отговори
Мааачкай бай Си преди 1 година
Мачкай джендърите!! Мира не им давай!!
37
4
 
7
 
! Отговори
За 300$ на месец преди 1 година
в Китай получавате такова жилище. атолкова за човешките права. https://youtu.be/yKawBcZuep8
36
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КИТАЙ СИ Е КИТАЙ.КАКВОТО СИ ПОИСКА ТОВА МОЖЕ ДА НАПРАВИ.А СКОРО ЩЕ ПОИСКА МНОГО НЕЩА. ТАКА ЧЕ *** ЗА ВАС СЕ ОЧЕРТАВА ТЪМНА КАРТИНКА.
35
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от стоките в сащ са произведени в китай и реално сащ не произвеждат нищо, освен филми и виртуални услуги от рода на фейсбук. Между другото, повечето ай ти специалисти също са китайци или от други страни, различни от сащ.
34
6
 
20
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
СВАЛЯЙТЕ ДЖЕНДЪРМАНСКИТЕ КОТЛИ НА ЗЕМЯТА. ВТОРИЧНИТЕ СУРОВИНИ НЯМАТ МЯСТО ПРИ ТЕХНИКАТА ОТ КИТАЙ.
33
3
 
4
 
! Отговори
31 въпросния преди 1 година
недоразумението дончУ белината е история НЕ запомнена, освен от главоболи като теб.
32
13
 
6
 
! Отговори
Абе каскет какво преди 1 година
ти е "ясно"...продължавай да вегетираш около рушкияПародиен център.
31
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Китай искат да се конкурират,а Мъск им пречи,та затова вряскат.Ами който изпревари той ще натовари.И какво ги интересува,че Мъск помогнал на Украйна която продължава да я нападана,а рашките унищожиха връзките й с интернет?Уж неутрални,ама друг път!