"Форд" плаща $1,7 млрд за катастрофа със загинало семейство

Обезщетението е заради производствен дефект
26
"Форд" плаща $1,7 млрд за катастрофа със загинало семейство
Снимка: БГНЕС

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) беше осъден да плати 1,7 милиарда долара обезщетения заради производствен дефект в един от неговите модели, довел до гибелта на семейна двойка в щата Джорджия през 2014 г., съобщават американски медии, цитирани от Франс прес.

При смъртни случаи след пътна катастрофа не е рядкост да се отсъждат обезщетения от над един милион долара, но в случая сумата е една от най-високите в историята. След решението на съда в окръг Гуинет, щата Джорджия, оповестено в петък, "Форд" съобщи вчера пред в. "Уолстрийт джърнъл", че възнамерява да го обжалва.

Пикапът ЕF-250 Super Duty на Мелвин и Вонсил Хил се преобърнал неколкократно след спукване на гума по пътя близо до Америкъс, щата Джорджия. Покривът на колата поддал и премазал двамата в купето.

След катастрофата двете деца на загиналите се обърнали към съда и обвинили "Форд" в дефект при концепцията на автомобила. По време на процеса, продължил три седмици, адвокатите на автомобилната компания представили различни проучвания за дизайна и безопасността, които според тях доказват, че покривът е бил достатъчно солиден, за да устои на такъв удар.

Съдебните заседатели обаче признали отговорността на "Форд", който според документите към делото е произвел около 5,2 милиона коли от този модел между 1999 и 2016 г., но едва през 2017 г. покривът им бил укрепен.

Сумата от 1,7 милиарда долара отговаря на т.нар. наказателни обезщетения, които предвиждат по-големи наказания от обезщетения за жертвата или жертвите и имат за цел да бъде санкционирано поведението на извършителя. Често те са пропорционални на финансовите възможности на визираното лице или компания.
В отделен процес същият съдебен състав осъди "Форд" и веригата за поддръжка на автомобили "Пеп бойс" (Pep Boys) за поставянето на неподходящи гуми да платят 24 милиона долара обезщетение на децата на семейство Хил.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хайде, хайдеНе очаквай от кола, модел след 2008 нещо, което всяка кола до този период може да ти даде. Нямат антикорозионна защита масово. Комфорта е масово тип "пейка в парка", залага се на евтинджос, и екстри, които никога няма да използваш, ама да има светлинки и копченца да се радват хората. Аз съм така с ХМ-а, още ме е яд че го продадох, няма друго такова добиче с душа в неговият клас.
18
1
 
3
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
В момента карам октавия суперб. Нова. Ами ... да ви кажа, че дъртото ми мондео комби 1996-та година бе с 12 класи /по десетобалната/ по класно като возия. 1.8 бензин, на пропан си го карах, е няма по комфортна кола! Малко по мършаво при ускорение, но след 1200 км преход ставаш и все едно не си шофирал.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Found on the road dead
16
0
 
8
 
! Отговори
Ихаааа! преди 1 година
Имат същата съдебна система като нашата ! Само дето там богаташите плащат милиарди , а у нас -стотинки ! Малка разлика в системите.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Статистик Ами, не. Нямам фикс енд рипеър вече 9 години, камо ли "дейли". Преди бях с Фолц Пасат, от Форда съм по-доволен, макар и на 1.6 Пълнят ви главите с автомонтьорски глупости.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха че то едно Рено е по-качествено от немските оня долу ги сравнява с американските
13
5
 
3
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Споко, тия пари ще бъдат възтановени от бъдещите копувачи. Т.е. съда наказва тях, не форд.
12
0
 
12
 
! Отговори
А в БГ... преди 1 година
на магистрала Тракия се обръща автомобил рено меган RX4, загиват хора. Петорна експертиза доказва, че причината е дефектен заден спирачен диск, който се чупи по време на движение. Колата е фабрично нова, в гаранция, на около 4000км. Вносителят е осъден на всички съдебни инстанции, но предпочита да фалира вместо да плати обещетение. Прэоизводителят рено, разбира се, "си пита ушите"...
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въпрос-защо на форда е голямо предното стъкло?отговор-за да видят по добре кой иди0тт го кара!
10
8
 
4
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
FORD = Fix Or Repair Daily
9
4
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
До Анонименако трябва да бъдем честни американските са с най-много ... японските и немските автомобили са по -здрави от американските . да не говорим че са и по-добри като цяло +
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога някоя японска марка ще плати подобно нещо?? Те са с най-много дефекти. Азиатчетата няма да дадат и 1 долар за вас.
7
3
 
2
 
! Отговори
Путин преди 1 година
ко дава?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само в Рушия, тук също. Всеки кара както си иска...Очакваме скоро Семерджийката на свобода...
5
4
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
а Боинг колко ще плати след като размаза 350 човека в 2 зверски катастрофи на модела 737 МАКС ...поредният че когато частният бизнес е оставен без надзор следват големи проблеми ...
4
8
 
6
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Купи си форд за да не бъдеш горд.Купи си Москвич за да бъдеш винаги пич.
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аха, Масквича нищо не плаща, защото в Рушия човешкия живот струва 0.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АхаТой си има таван
1
12
 
5
 
! Отговори
Аха преди 1 година
А "Москвич"по колко плаща ?