Как републиканците се подготвят да спечелят изборите за Доналд Тръмп?

Лиз Чейни е човекът, който ще се опита да се изправи срещу него
28 авг 2022 22:18, Нели Христова
38
Как републиканците се подготвят да спечелят изборите за Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Ако имате нужда от илюстрация на дълготрайните политически последици от бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. – и фалшивите твърдения на Доналд Тръмп за легитимността на изборите през 2020 г., които го предшестваха – погледнете историята на Лиз Чейни.

Трикратната конгресменка от Уайоминг, най-слабо населеният щат в Америка, в който живеят най-твърдите републиканци, беше победена на първичните избори на партията.

Чейни, която спечели 73% от гласовете на последните първични избори преди две години, е дъщеря на Дик Чейни, бивш вицепрезидент. Самата Чейни каза, че вероятно щеше да бъде спряна да се върне в Конгреса, ако беше подкрепила фантастичната версия на Тръмп за събитията. "Пътят беше чист. Но щеше да е необходимо да се съглася с лъжата на президента Тръмп за изборите през 2020 г. Щеше да е необходимо да дам възможност на продължаващите му усилия да разбие нашата демократична система и да атакува основите на нашата република. Това беше път, който не можех и не бих поела", каза Чейни по време на отстъпителната си реч.

Вместо това тя стана лице на изслушванията в Конгреса за събитията от 6 януари, като заместник-председател на избирателната комисия на Камарата на представителите. "Тази вечер казвам това на моите колеги републиканци, които защитават незащитимото", каза тя по време на първото изслушване, което беше излъчено по телевизията в праймтайма в началото на юни. "Ще дойде ден, когато Доналд Тръмп си отиде, но вашето безчестие ще остане."

Сега тя е човекът, около когото движението "Никога Тръмп" може да се обедини.

Чейни не беше единствената, която загуби след изслушванията на 6 януари. В края на юни републиканският говорител на Камарата на щатите в Аризона, Ръсти Бауърс, каза пред комисията, че знае, че Тръмп и хората около него се опитват да продължат усилията той да анулира изборите през 2020 г. в неговия щат, който отбеляза малка победа за Джо Байдън. "Принцип на моята вяра е, че конституцията е божествено вдъхновена, че това е моето най-основополагащо убеждение", каза Бауърс, който е мормон. "Да направя това, защото някой току-що ме помоли, е чуждо на самото ми същество. Няма да го направя."

Бауърс гласува за Тръмп на изборите през 2020 г.

По-рано този месец Бауърс загуби собствените си първични избори от кандидат, подкрепен от Тръмп, Дейвид Фарнсуърт, който подкрепи лъжите на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати. Това се случи, след като Бауърс беше официално порицан от Републиканската партия на Аризона за това, че "демонстрира, че не е годен да служи на платформата на Републиканската партия на Аризона и волята на избирателите на Републиканската партия в Аризона". В изключително необичайна намеса в оспорвани първични избори, местни партийни служители призоваха избирателите "да го изгонят завинаги от поста".

В същия ден на изслушванията, на които Бауърс говори, Джорджия Шей Мос, която е била част от избирателната комисия, свидетелства, че след като е била посочена от Тръмп и неговите съюзници като част от техните неоснователни твърдения, животът й е бил хвърлен в хаос.

"Това преобърна живота ми с главата надолу. Вече не давам визитката си, не искам никой да знае името ми", каза тя пред комисията, цитирана от The Independent. "Никъде не ходя с майка ми. Изобщо не ходя до магазин за хранителни стоки. Изобщо не съм била никъде. Качих няколко килограма. Това повлия значително на живота ми. По всякакъв начин. Всичко заради лъжи", каза Мос, борейки се със сълзите по време на свидетелските си показания.

Скорошен анализ на The Washington Post установи, че в 41 щата, които тази година са провели конкурси за номиниране за позиции – щатски или национални – които включват служба с някаква форма на власт над изборите, повече от половината победители са от Републиканската партия  – около 250 кандидати в 469 състезания – поне отчасти са приели фалшивите твърдения на Тръмп за президентските избори през 2020 г. Ако този анализ се сведе до шестте бойни полета, които в крайна сметка решиха изборите – Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Пенсилвания и Уисконсин, чиито резултати бяха обект на яростно осъждане от Тръмп – най-малко 54 победители от 87 състезания (т.е. , повече от 62% от номинираните) са подкрепили лъжите на Тръмп.

Според The Washington Post "преброяването обхваща служби с пряк надзор върху сертифицирането на изборите, като например държавни секретари, както и Камарата на представителите и Сената на САЩ, които имат властта да финализират – или да оспорват – преброяването на избирателната колегия всеки Четири години. Вице-губернаторите и главните прокурори също са включени, като всеки играе роля в оформянето на изборния закон, разследването на предполагаеми измами или завеждането на съдебни дела, за да повлияе на изборните резултати."

Например по-рано този месец в Аризона републиканците номинираха Кари Лейк за губернатор и Марк Финчем за държавен секретар. И двамата кандидати подкрепиха фалшивото твърдение на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати. Финчем преди това беше въвел няколко резолюции, в ролята си на щатски законодател, които се опитваха да премахнат резултатите от изборите през 2020 г. в три големи окръга на Аризона.

Въпреки че не всички от онези, които преминават през първичните избори, ще спечелят срещу своите съперници от Демократическата партия на междинните избори през ноември, моделът със сигурност ще породи опасения относно това как да се гарантира почтеността на президентските избори през 2024 г. Друга индикация за посоката, по която Републиканската партия е поела, идва от 10-те републиканци в Камарата на представителите, които гласуваха за импийчмънт на Тръмп заради поведението му във връзка със събитията от 6 януари. Четирима избраха да се пенсионират, вместо потенциално да загубят от подкрепяните от Тръмп съперници в републиканските първични избори. От останалите шестима Чейни беше четвъртият победен в тези партийни първични избори – оставяйки само двама все още в състезание преди изборите през ноември.

Освен въпроса за кандидатите, скорошно проучване на три групи за изборна реформа предполага, че 13 щата вече са одобрили закони, които биха могли да помогнат за улесняване на по-партизанския контрол върху изборната администрация или да засилят потенциала за извършване на промени в отделните изборни процеси.

Какво трябва да се направи? През юли двупартийна група от 16 американски сенатори се обединиха, за да въведат законодателство за реформиране на Закона за преброяването на изборите от 1887 г. Този статут, за който мнозина в Конгреса са съгласни, че е остарял, създаде процеса, който управлява начина, по който щатите предават своите резултати от президентски избори на Конгреса, а след това как Конгресът преброява тези гласове и обявява победител. Това е и актът, който даде възможност на Тръмп да се опита да оспори резултатите от президентските избори през 2020 г.

Сегашният закон гласи, че са необходими само един член на Камарата и един член на Сената, за да предизвикат набор от избиратели на всеки щат. Новият акт – Законът за реформата на преброяването на изборите и Закона за подобряване на прехода на президента от 2022 г. – ще увеличи това, така че ще се изисква една пета от членовете на всяка от двете камари на Конгреса.

Новият законопроект също така ще въведе мерки, "насочени към гарантиране, че Конгресът може да идентифицира един единствен, окончателен списък от избиратели от всеки щат". Това следва показанията, дадени от Бауърс по време на изслушванията в комисията на 6 януари, че е било предложено той да изпрати алтернативен списък от републикански избиратели в Конгреса като част от по-големите усилия за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. Новият законопроект също така ще създаде съдебен процес с ускорено преразглеждане – първо от състав от трима съдии, след това от Върховния съд на САЩ – по определени въпроси, свързани със спорни избиратели.

И накрая, предложеният акт, който ще изисква 60 гласа, за да премине през Сената, също така ще потвърди, че "конституционната роля на вицепрезидента, като председател на съвместното заседание на Конгреса, е единствено министерска". Това следва въпроса, който възникна през 2020 г. дали Майк Пенс може да откаже да удостовери изборния резултат.

Вторият предложен закон, Законът за повишена сигурност и защита на изборите, след това ще увеличи наказателните санкции срещу осъдените за сплашване или заплашване на кандидати, гласоподаватели или избирателни служители и също така ще законодателства за по-добро запазване на изборните записи.

Предложенията бяха събрани след месеци на срещи, но няма гаранция, че те ще преминат през Конгреса – въпреки че водещият републиканец в Сената, Мич Макконъл, остави вратата отворена поне малко, когато става въпрос за по-тясната концепция за реформа на преброяването на изборите ( за разлика от по-широката реформа на гласуването, за която настояват демократите и Белият дом). Макконъл нарече предложенията около закона от 1887 г. "заслужаващи обсъждане".

Що се отнася до Лиз Чейни? Тя очевидно планира да стартира политическо движение – предложените имена включват "Голямата задача" – с основната цел да попречи на Тръмп да спечели Белия дом през 2024 г. Тръмп все още не е обявил, че определено ще се кандидатира след две години – въпреки че го намекна. "Ще се уверя, че хората в цялата страна разбират залога на това, пред което сме изправени, и разбират степента, до която сега имаме една политическа партия с мнозинство – моята партия – която наистина се е превърнала в култ на личността", каза Чейни – за която се спекулира, че самата тя може да обмисля кандидатура за Белия дом – каза пред NBC през последните дни.

Каквато и форма да приеме това политическо движение, ясно е, че това е нещо, за което със сигурност ще чуем много в дългосрочен план за президентските избори през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократите си вкараха автогол с Байдън има голям отлив и разочарование от тази партия. Кошмара на изкуфелите либерали и демократи Тръмп ще се завърне с още по голяма сила. Инфлацията, гладът, високите цени на горива и храни ще накара американците да отидат до урните. Защо нашите медии не отразяват голямата подкрепа към Тръмп наскоро имаше голяма демонстрация в много градове против управлението на Байдън. На плакатите имаше само едно име Тръмп подкрепа ще става интересно.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е обратното на истината. Всъщност не републиканците печелят изборите за Тръмп, а Тръмп печели изборите за тях. Всеки кандидат-конгресмен ендорснат от Тръмп му е в кърпа вързана победата.
27
0
 
5
 
! Отговори
The Black Pope преди 1 година
Тея статии са за хора , без образование , без знания на чужд език . Това ако го прочете човек над 40 години в България и ще си каже , ей тоя Тръмп наистина е някво зло . Нищо неподозиращ ,че 75% от твърденията са очевидна лъжа тук са очевадна лъжа .
26
1
 
5
 
! Отговори
БайХ преди 1 година
ВИЖДАМЕ КАК АВТОРА НИ ВТЪЛПЯВА ЧЕ ИЗБОРИТЕ СА БИЛИ ЧЕСТНИ,НО УВИ ИМАШ МНОГО РЕПОРТАЖИ НА ИЗХВЪРЛЕНИ БЮЛЕТИНИ НА РЕПУБЛИКАНЦИ В КОФИТЕ ЗА ***,ТЪЙ ЧЕ АЙДЕ МАЛКО ПО-МАЛКО С ЛЪЖИТЕ
25
1
 
9
 
! Отговори
ул. Козяк преди 1 година
Осигурихме грантове за днес.бг и тази статия доказва че парите са усвоени според предназначението им!
24
2
 
15
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Това е една фалшива статия ,от типа на раздухваните у нас вътрешно партийни борби в наши партии с цел печелене на дивиденти!Голямата задача на Републиканците е печелене на сенатските избори ,унизително изритване на Байдън от Белия дом и разследване на личните им пристрастия и печалби от био лабораториите и войната в Украйна!Щетите за САЩ от войната са колосални и необосновани!
23
1
 
11
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Междудругото, прави ми впечатлени едностранноста на този сайт. Вие отхвърляте твърдо някои твърдения, подкеряйпи твърдо други. Един журналист трябва да е обективен и да не застава твърдо зад никоя теза, а да провери вероятностите и да остави читателят сам да прецени коя е неговата истина. А вие се мъчите да налагете истини. Това си е чиста проба пропаганда. Разочарован съм напоследък от dnes.bg
22
10
 
2
 
! Отговори
Димби Провадия преди 1 година
Всичко е готово !!! 1. имат междинни избори след 2 месеца , които не са решаващи , тоест , не са официални а нещо като тест в средата на мандата . Всички знаят , че Бай-Издън има ееееедва 20% доверие от горна и долна камара + сенаторите . 2. Ще бъде премахнат прездевременно , но - все още не се знае как точно , че има и много лоши сценарии 3. Путин си поставя пак Тръмп и така става червен от Владивосток до Лос Анжелис , тоест , всичко ще се нормализира и по старо му , по традиция .
21
0
 
17
 
! Отговори
Mar A Lago преди 1 година
Нелито е преписала Нео Марксиската пропаганда от MSNBC.
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вица на Мечо Още е нов не давай много Ако ти искаш на друг да ги дам И той да не свърши нищо Много се лъжеш
19
0
 
22
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
шоросите газ пикаят Тръмп да не ги отвее пак.. тоя път ще им трябва 2 месеца да не обявяват резултатите, че да могат да натъманят
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи." - Нямам си идоли и плюя еднакво по Тръмп, Байдън, Путин, Ши, Макрон, Кирил, Джонсън, Зеленски, Шолц и компания - плюя на Вас еднакво защото такава е божията воля, а аз съм просто един добър християнин, който като види лицемер в костюм си го слага на гегата.
17
2
 
20
 
! Отговори
Байдънта ковидарката преди 1 година
Лиз Чейни е човекът, който ще се опита да се изправи срещу него, хахахаха, малко ли шутове й би Президент Тръмп в сураття на тая урродлива предателска отреппка? Ще й се изссере в празната крратуна и ще я прати ЗАВИНАГИ където й е мястото- в политическото минало.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 - да споко, целия свят стиска палци на САЩ и всички са се запътили да спасяват Тайван и Украйна. Ако САЩ влезе във директен конфликт с Русия - супер ще гледаме цирк и която и нация да загуби все ще е кеф за поне 40% от света, но ако САЩ си мислят, че едва ли не цяла Европа ще се вдигне срещу Русия ще има да чакат, особено пък си представям как 35% от западно европейците, откровени имигранти, застават до фашагите и викат "слава Украине", хахаха.
15
14
 
8
 
! Отговори
Ротшилдови преди 1 година
Тръмпович стане ли президент ще иве мааамето на руснаците. Русоробите мислят, че ще им прави евала. Тоз не е мека мара като Байдъня и ще ги ескалира набърже. :)
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ролята на Тръмп като миротворец е силно стилизирана и преувеличена. Наистина дръпна част от войските в Сомалия обратно, но реално те са на 100км разстояние в Джибути. Уж се изтегли от по-голямата част от Сирия, но истината е, че войските на САЩ все още са там, но в североизтока където и до ден днешен крадат 80% от сирийския БВП. Нито е помирител, нито спасител. Обикновен шарлатанин като батко си Байдън. АмериканецО има свободата да избере измежду две живи мумии работещи за един и същ кукловод.
13
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой мупука Сащ са бита карта.Въоръжен Маймунарник и невъзвръщаеми кредити
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е вторият президент при който Америка не започна война
11
2
 
20
 
! Отговори
Кой, Кой ? преди 1 година
Все още не мога да го проумея, как президент на най-могъщата страна беше избран човек с Деменция ? Та той не знае къде се намира, забравя децата и внуците си. Той бай Байдън сигурно забравя и каква позиция заема в Белият дом. Сигурни се мисли за Сенатор и Секретар....
10
2
 
15
 
! Отговори
Сао оигоуени преди 1 година
Тръмпеца ще спечели, бизнеса ще тръгне, ЕС ще потъне. тва е бъдещето, другото са някви алабалистики.