10 г. затвор за мъж, участвал в щурма на Капитолия

Осъденият е бивш полицай от Ню Йорк
2 сеп 2022 09:58, Елка Василева
15
10 г. затвор за мъж, участвал в щурма на Капитолия
Снимка: архив, БГНЕС

Пенсиониран полицай от полицията в Ню Йорк беше осъден на 10 години затвор за нападението срещу сградата на Капитолия и използване на метален прът за знаме, за да нападне служител на реда, който се опитвал да удържи тълпа привърженици на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата до момента за общо около 250 души, които вече са наказани за поведението си по време на бунта на 6 януари 2021 г. Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в бунта, осъдени на по 7 години и 3 месеца затвор.

Уебстър, който е ветеран от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият подсъдим по дело за щурма на Капитолия, съден за нападение, и първият, представил доводи за самозащита. Съдебното жури отхвърли твърдението на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влязъл в схватка с полицай Ноа Ратбън пред сградата на Капитолия и му свалил противогаза.

Окръжният съдия Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години контролирано поведение извън затвора, като изтъкна, че „освен Ратбън жертва е била и демокрацията“.

Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че „е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил“. Уебстър е бил начело на групата, насочила се срещу полицейските барикади на площад „Кепитъл лоуър плаза“. Прокурорите сравниха атаката със средновековна битка, в която нападателите използвали срещу полицаите самоделни гранати и влезли в ръкопашен бой с тях.

Адвокатът на Уебстър каза, че клиентът му е бил повлечен от тълпата, но не е влязъл в Капитолия. Според защитника на подсъдимия множеството е било „ръководено от безскрупулни политици“ и други лица, разпространяващи лъжата, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от дотогавашния държавен глава.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
nito преди 1 година
sum lqva nito nqkoi na tebe ne6to ti pazi i kvo po dale4e
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен фарс! Това са полит прсъди. Марксизма победи и в САЩ!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що, в Киев аплодирахте такива неща
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният случай на американско варварство и неадекватна съдебна система. В САЩ реално всеки може да бъде осъден за всичко, тъй като нямат наказателен кодекс с определение на престъпленията и дори определение какво е престъпление..
9
0
 
3
 
! Отговори
До деветия преди 1 година
Може ли да обясниш на нас непросветените, какво точно е демокрация? За съжаление не всички са умни и красиви като теб!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Демократите, глупости, пишеш колкото да драскаш. Нямаш идея какво е демокрация.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация , свобода на словото , свобода да протестираш ......лицемери
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 ей ръшак, не говори по въпроси които са ти концуптуално невъзможни за осмисляне, а продължавай да лижеш паветата на червения площад, че изоставаш. Е, Асан те води с две дължини.
5
2
 
8
 
! Отговори
Демократите преди 1 година
Демократите не прощават на демокрацията! Свободата ли Санчо? Какво беше това?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан - Не, но само едн е нападнал с метален предмет охранител.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв Щурм, кви 5 лева, хора които влизат в Белия дом и пазят паметниците и гледат да не рушат нищо, щурмоваци ли са? Поемате западна лява пропаганда без въобще капка проверка на информацията. Демократите в Щатите се опитват да изкарат MAGA репулбиканците екстремисти, щото им чупи "либералния световен ред", тея миризливи сливи ги продавайте на някой друг.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил. -- Америкаската правна система излиза извън релси. Имаш престъпление, описано от закона, имаш наказание. Нямаш "ама какво означава това за политическите ми възгледи" ...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плашат Тръмп... Наближава...