Ново напрежение: САЩ въоръжава Тайван, Китай с ответни мерки при сделка

Щатите одобриха потенциална сделка за 1,1 млрд. долара
160
Ново напрежение: САЩ въоръжава Тайван, Китай с ответни мерки при сделка
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Тайван на оръжие за над 1,1 милиарда долара, включително на 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Пакетът с потенциални оръжейни продажби включва и логистична поддръжка от подизпълнител за програма за радарно наблюдение, посочи Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността към американското министерство на отбраната.

Благодарности от Тайван

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката.

Министерски говорител обяви, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Ответни мерки от Китай

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон.

По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения.

"Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията", каза той.

По-рано правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на американско оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван, включващо противокорабни ракети и ракети въздух-въздух. Преди да може да стане факт, тя ще трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ, но според хора от Демократическата и Републиканската партия, цитирани от Ройтерс, не се очаква да има съпротива срещу сделката./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: оръжияСАЩТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван иска сам да реши дали да се въоръжава за да се защитава и от кой да закупи оръжия. Но някак все САЩ ги въоражава всички тези бедни, репресирани държавици! Следвай парите! Демокрацията е само предлог и предтекст!
69
10
 
5
 
! Отговори
Феодален интелект преди 1 година
Китайските феодали са не по-малко жалки от кремълските. Примитивизма е в основата, и на едните и на другите...
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а не в насила наложена с война и икономически санкции американска демокрация" Бъркаш, това иска да им го наложи Китай. Тайван иска сам да реши дали да се въоръжава за да се защитава и от кой да закупи оръжия. Точно Русия налагат на който решат диктатура и няма искам, не искам, иначе спец операция. Справка Украйна, Беларус с марионетно правителство назначено от Кремъл. Ако кажат, че не искат,ще има спец операция и за тях. Както е имало за Унгария навремето и Чехословакия.
67
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
последни напъни на демократите преди изборите през ноември те повече няматда имат мнозинство в конгреса никакви поуки от историята в името на печалбатаса забравили за кореиските и виетнамските воини и последиците от тях
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За платените американофили, можете за по кратко да ни напичате чайнафили, китайцофил мно дълго! Копейкин да стане Китайкин, русароби чайнароби, чгари чайнари ( да не се бърка с любители на чай!)
65
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да защитавам правото на всяка суверенна държава да живее в такъв модел какъвто иска, а не в насила наложена с война и икономически санкции американска демокрация, пишете ме и китайцофил и русофил и талибанофил! Истинският либерал и демократ оставя всеки свободно да реши как ке живее!
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новия термин китайцофилчета, хахаха, уважих секцията с коментари пълните ми душата. От както спрях да ходя на дискотеки и почнах да седя във днес се забавлявам повече от всякога.
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали вчера писахте, че щатите си изчерпали оръжията и рaшляцитe се подмокряха от кеф. Сега пък сделка 1.1 милярда. Нищо, спокойно, щатите си фалират, а ЕС се разпада хаха
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76 Слабите държави винаги някой по силен ще си ги шляпа! Украйна за да се освободи от Путин се продаде на Байдън, на това ме викам свобода!
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Китай са сила и си пазарувам от китайското сайтче..." изключителноПроста." - изключително интелигентния европеец и американец си пазаруват от амазон където 80% от стоката лежаща по складовете е white label от китайското сайтче, а икономистите имат дързостта да наричат препродаването на китайска стока - "БВП". Миналата седмица си купих Samsung PCle 4.0 NVMe M2 SSD pro 1tb за 240лв, а тук нашите безнесмени го продават на 350-400лв. Да изключително съм ***, че не им пълня джобовете.
60
0
 
17
 
! Отговори
До Ясен преди 1 година
Не забравяй ели великия успех на САЩ в Афганистан!
59
0
 
21
 
! Отговори
Ясен преди 1 година
На ФАЩ не им стигат Сирия и Украйна, сега ще си заформят война и в Тихия океан.... браво!
58
1
 
19
 
! Отговори
Мъдрост за Тайван преди 1 година
Да си враг на САЩ може да е опасно( виж Русия), но да си приятел на САЩ е фатално ( виж Украйна и ЕС!)
57
5
 
3
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Тайван не трябва да има право на защита. Трябва щом някоя империя реши да заграби чужда държава, нападнатия да е задължен ввднага да се предава или е фашист.
56
4
 
0
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
Абе, к'во стана нали на Американците и в частност НАТО им беше свършило оръжието, даже май беше миналата седмица...? За въоръжаването на Тайван от Русия ли ще вземат оръжие?
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнес модели на САЩ - провокира война далече от вкъщи, използва местно население за пушечно месо ( с опция за миротворни натовски войски след това), продава си оръжието, използва васалите от ЕС за живо икономическо оръжие, продава си газа итн.
54
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи слабите държави да не се въоръжават за да могат диктаторските държави да си ги "шляпат" когато си поискат. Браво на Украйна, показа, че иска да се освобиди от робството на *** лер.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия едновременно искат Чайна и Раша да им го сложат, нямат ли малко акъл да не играят на два фронта по едно и също време?!? или искат да видят какво ще стане ако Чайна, Индия, Раша, Китай, Иран тръгнат към тях и съюзниците им едновременно?!?
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия където се набъркат,предизвикват война,целият свят ще пламне заради тези гадове!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно ли е да подгряват Индия за нещо допълнително отдругата страна.