21 години след терористичните атаки в САЩ

На 11 септември бяха сринати кулите близнаци
71
21 години след терористичните атаки в САЩ
Снимка: Pixabay

В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година.

Навършиха се 21 години от нападенията с отвлечени пътнически самолети. Близо 3000 души загинаха при атаките в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.

Американският президент Джо Байдън ще се включи в церемония по полагане на венец в Пентагона, след което ще изнесе реч в памет на жертвите на нападението, предаде БНР.

Първата дама Джил Байдън ще говори на възпоменателна церемония в Шанксвил, Пенсилвания, а вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията на Националния мемориал за 11ти септември.

В Ню Йорк на церемонията на мястото, където бяха кулите – близнаци ще бъдат традиционно прочетени имената на загиналите и ще бъде запазено мълчание в моментите, в които самолети се врязаха в кулите, Пентагона, един от самолетите се разби в Шанксвил и в момента, в който кулите се срутиха. Отделно в Ню Йорк в Манхатън ще бъдат издигнати кули от светлина - символ на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от около 95 километра. Като част от отбелязването на годишнината сгради като Емпайър Стейт Билдинг ще светят в синьо.

Близо един на всеки четири американци е роден след атаките и 21 години по-късно не всички американци имат ярък спомен за непосредствената атмосфера след случилото се. Също така не всички споделят възгледите за този ден, изпълнен с трагедия. Според допитване на групата More in Common и YouGov. Като цяло 73 процента от американците казват, че чувството на единство характеризира периода малко след атаките, но при разбивка по възраст по-младите посочват, че същия този период се характеризира с грубото отношение към американците с мюсюлманско потекло и протести против войната. Според допитването 63 процента от милениълите споделят това мнение.

През 2001година в отговор на атентатите Съединените щати и съюзниците започнаха войната в Афганистан след като талибаните отказаха да изпълнят искането на САЩ да екстрадират лидера на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен. В крайна сметка Бин Ладен беше убит, а последният американски войник напусна Кабул миналата година като така бе поставен край на войната там, която бе най-дългата водена от САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: САЩтероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
доктор преди 1 година
Когато машина с тегло от над 100 тона и скорост 890 км/ч се спре внезапно в твърда повърхност, от относително меките човешки тела не остава много... Ония дето разби самолета си в склон на пиринеите... Там най-голямото парче което намериха беше един палец... И самолета беше пулверизиран - само части от перките дето са от титан намериха...
48
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
Много хора, тук много познания се изляха... Прав беше Айнщайн лека му пръст на човека.. Казваше че интелекта на земята е константа, само населението се увеличава...
47
0
 
0
 
! Отговори
не знам преди 1 година
Като казвам Буш е наивник имам предвид не е социопат участвал в такава схема и нямам доказателства за такава схема.
46
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
има толкова много книги и филми за това събитие,че човек наистина требе да е с..ПОЛОВИН мозъчна гънка за да повярва,че това било "Атака на терористи" !!!!..За мен най-точна е "дисекцията" на Джуди Ууд..-Това е било изпробване на практика на ново оръжие,непознато до сега в историята..Линка не е на този лаптоп,за това ще го дам малко по-късно,като ровна в другия..Но така или иначе,горещо ви препоръчвам видеото й../има и книга /..
45
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
байрака на снимката да не би да е оня от Луната?..И тоя така са вее..
44
0
 
12
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Коозар, дошъл директно от колибата си родното село някъде в дивите степи, с едномесечен курс на едномоторна "Чесна" успява да управлява пътнически Боинг 747 и ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ да извърши сложна маневра по смяна на курса над пълен с небостъргачи район на града и да уцели точно Световния Търговски Център.... Уникално . НО ОЩЕ ПО УНИКАЛЕН е събратът му по вяра и съученик в летателните курссове, който Уцелва СЪСЕДНАТА КУЛА БЛИЗНАК в абсолютен синхрон В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО МИНУТИ ...... Изумителнооооо
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък крилото в сградата на Пентагона, в което се удари един самолет, беше точно тогава в ремонт. Дупка в сградата, без тела на жертви, само колесник и друг метал. Другия самолет, в полето и той не се намери. Дупка в земята, без тела. Колесници не си спомням да се виждаха.
42
8
 
2
 
! Отговори
Махмуд Абдул Рауф преди 1 година
Алах Акбар!
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 г.И какво?Ислямът завладя тотално ЕС.Бакдън се махна от Афганистан,а оттам ни заливат емигранти.Ама не жени и деца,а младежи...Сащ нехае,политиката на Буш е заличена,а в Белия дом властват болни мозъци.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 * началото на края на свободата на държавите
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези самолети. Вече и децата знаят, че краварите си бутнаха кулите сами. Жалко за хубавите сгради! А събитието положи началото на края на държавите по света.
38
1
 
17
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Едва ли има две мнения че САЩ търсеха външен враг и си го създадоха. Който изкажеше съмнение го наричаха спонсор на тероризма. Когато кажем същото за другаря-джудже Путин ни наричат фашисти хаххаха. Открийте разликите. Прав беше Никола Николов. И Москва и Вашингтон се управляват от две враждуващи еврейски фамилии които си разпределят света използвайки нас- "гоите". Кой разбрал , разбрал.
37
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аглосаксонския режим винаги е имал нужда от външен враг. Дълги години това бяха "комунистите". Правеха "революции" по света с милиарди долари, въоръжаваха се, за да не ги победят "комунистите". В един момент "комунистическата заплаха" изчезна. Трябваше спешно нов враг. И след "комунистите", последваха "терористите". Но как да накараш стотици милиони да повярват в това колко са лоши "терористите" (едни хора дето само чакат да видят тълпа хора и да се взривят .. така за кеф)? Правиш атентат.
36
4
 
20
 
! Отговори
Ал Кайда преди 1 година
Честито, ще повторим.
35
2
 
12
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 1 година
Кога ще си признаят самоубийство?! Колко сатанински може да се управлява този свят..
34
3
 
27
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Искам само да попитам какво Ви изниква в съзнанието, когато се споменават следните изрази и думи: куклус клан, ядрени бомбардировки, убийство на президента, избиване на коренното население, намеса в управлението на чужди държави, износ на демонкрация с бомби, Майдан, оранжева революция, ограбване на Африка, налагане на интереси със сила? Когато всички толкова много те "обичат" рано или късно ще си го получиш без значение колко медии ще купиш и как ще изопачиш нещата. Медиите не съживяват мъртви.
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Норад 2 е изключен за 2 часа за да може целия театър да се разиграе. Радари, изтребители... Никой не вярва на тия измишльотини на ЦРУ, както никой не вярва на Путин и КГБ сега. Садам имаше толкова ядрени оръжия колкото и Украйна се готвеше да атакува Русия. Лъжи които да оправдаят престъпните воини мАсква и вашингтон.
32
1
 
11
 
! Отговори
Игор Конашенков СССР преди 1 година
Сграда Номер 7 , падна в 5:27 СЛЕДОБЕД = 17 : 27 СЛЕД ОБЯД !!!!!!
31
2
 
11
 
! Отговори
Продажници преди 1 година
Съгалсен съм , в България продажниците да ги ринеш лопати ,предатели ,предатели ,предатели .Например Киро и Асен .Мазен ГЕЙ и мазен Пловдивски имигрант завърнал се да краде и изпълнява заповедите на американците как елегантно ни го пробутаха ама то всички са такива продажници и аз избегах ,народа е виновен ,защото 90% от останалите в БГ са продажници и майките си ще продадат ,типичен пример:Кирето имигранта мазен измамнилк ,ама толкова мазен ,че чак лой тече от него
30
3
 
15
 
! Отговори
Игор Конашенков СССР преди 1 година
Сграда Номер 7 от Световния Търговки Комплекс (общо 16 билдинга) намираща се на 684 метра от двете кули....ПАДНА 6 ЧАСА и 30 Минути СЛЕД ВТОРАТА КУЛА (9:46 сутринта-ударена, падна в 10:56 ч.)..Първата кула, въпреки че бе ударена първа в 9:02ч. , падна след втората кула, в 11:27 ч......УНИКУУУУММММММ .