Доналд Тръмп използва пари на дарители за съдебните си такси

Това обаче не притеснява републиканците
24 сеп 2022 09:01, Нели Христова
10
Доналд Тръмп използва пари на дарители за съдебните си такси
Снимка: БГНЕС

Докато правните неволи на Доналд Тръмп нарастват, донорите и Републиканската партия са платили милиони долари за неговите правни такси.

Най-новото му правно главоболие доведе до това, че той и три от децата му бяха засегнати от дело за измама, в което се твърди, че са излъгали за стойността на имуществото "с милиарди".

Финансовите данни показват, че Тръмп вече е похарчил над 1 милион долара дарения за борба със случая през 2022 г.

Тръмп отрече каквото и да е нарушение.

Последното съдебно дело, обявено от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс, беше кулминацията на дългогодишно гражданско разследване, започнало през 2019 г.

Милиони долари, похарчени за борба с тези обвинения, идват от Комитета за политически действия на Тръмп "Спаси Америка" (PAC) – който взема дарения от поддръжници на Тръмп в цялата страна – показват документи на Федералната избирателна комисия (FEC).

"Спаси Америка" е платила повече от 1,12 милиона долара само тази година на адвокатски кантори, наети да защитават Тръмп в случая в Ню Йорк. Като така наречен "Лидерски PAC", той може да използва пари за плащане на разходи, които не могат да бъдат финансирани от комитетите на кампанията, като някои лични пътувания или някои лидерски разходи.

Уебсайтът на Съвместния комитет за набиране на средства на "Спаси Америка", който допринася както за "Спаси Америка", така и за втори PAC на Тръм - Make America Great Again, не споменава правни законопроекти, като казва само, че "бъдещето на нашата страна е заложено на карта и президентът Тръмп призовава всички патриоти да се присъединят към неговата битка за спасяване на Америка".

От похарчените 1,12 милиона долара повече от 942 000 долара са отишли ​​във фирмата на Алина Хаба, базирана в Ню Джърси адвокат, която е била и говорителка на Тръмп. Друг адвокат, базираният в Ню Йорк Алън Футерфас, е получил близо 185 000 долара през юли. Футерфас представлява децата на Тръмп - Дон Младши, Иванка и Ерик - в делото за измама в Ню Йорк.

Не е ясно колко от собствените си пари Тръмп е похарчил за съдебните си дела.

Един дарител твърди пред BBC, че идеята за финансиране на съдебните дела изобщо не го притеснява.

"Според мен той може да прави каквото си поиска с парите", казва Рим Солене, републиканец от Аризона. "Безспирните глупости и лудории, извършвани от демократите срещу човек, който вече не заема политическа длъжност, показват до каква степен демократите са готови да преследват политически опонент. Да не говорим, че това показва колко много демократите и други вътрешни хора във Вашингтон се страхуват от Тръмп."

Само през август Тръмп е похарчил повече от 3,8 милиона долара за адвокатски хонорари след претърсването на ФБР в имението му в Палм Бийч, Мар-а-Лаго, по-голямата част от които, около 3 милиона долара, са отишли ​​в близка фирма във Флорида.

По-малки суми са отищли при адвокати, участващи в други негови правни въпроси, включително разследване в Грузия дали той и неговите съюзници са се опитали незаконно да отменят резултатите от президентските избори през 2020 г.

Но няма индикации, че методът на бившия президент за уреждане на правните му сметки нарушава който и да е закон.

Ерин Хлопак, експерт по финансиране на кампанията в Campaign Legal Center, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, обяснява пред BBC, че правните разходи често попадат в "сива зона", където е оставено на Избирателната комисия да реши дали разходът е "личен" или дали ще съществува "независимо от статута на лицето като кандидат или длъжностно лице, в който случай парите могат да бъдат използвани".

"Това е истински проблем в закона за финансиране на кампаниите", казва г-жа Хлопак. "Видяхме това не само в контекста на съдебни разноски, но и в още по-явни лични употреби, като лично пътуване, хранене в скъпи ресторанти и престой в хотели."

В случая на Тръмп, добавя Хлопак, темата се усложнява от множеството правни проблеми, пред които той е изправен в момента.

"Резултатите от прилагането на един и същ стандарт вероятно биха били различни при обстоятелства, свързани с бизнес сделки, които нямат нищо общо със статута на бивш президент, за разлика от действията, които някой е предприел въз основа на статута си на длъжностно лице", казва тя.

В миналото Републиканският национален комитет (RNC) също помогна за плащането на някои от правните сметки на Тръмп, включително някои, свързани с разследването на главния прокурор на Ню Йорк.

В края на август обаче Politico съобщи, че RNC няма да плаща съдебни такси, свързани с претърсването на Мар-а-Лаго - и че напълно ще спре да плаща съдебни такси, ако Тръмп официално обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2024 г. .

Хлопак отбелязва, че RNC е свободен да използва средства, както намери за добре.

Въпреки че намекна за перспективата, Тръмп все още не е обявил, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
Тоз е най-голямата преди 1 година
С.виня на света може би след Путин и има маса народ които го харесват. Има логика- свинете харесват ***
8
3
 
1
 
! Отговори
Гневен Българин преди 1 година
Айде оранжевия крадльо в пандиза!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Някой неистово желае Тръмп да не се появи на изборите за президент. Някой неистово желае да има Трета Световна Война !
6
3
 
2
 
! Отговори
А демократите преди 1 година
по-точно олигархията им сами си плащат съдебните разноски?Не-е,но първи са се сетили да обвинят републиканците,трябва да ги изкарат виновни във всичко,че идват избори,а прогнозите са,че синилният старец и джендърските демократични НПО-та ще се провалят(много ясно,хората видяха че не стават за нищо).Крещящите за дискриминация във всичко маргинали дотегнаха на средния американец,той ще ги постави на мястото им,а Тръмпи ще дойде на бял кон да спаси Америка и да я направи отново велика.
5
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и къде е новината
4
0
 
2
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 1 година
И тука мирише на ройтерс!
3
1
 
4
 
! Отговори
ти да видиш! преди 1 година
В Грузия разследват Тръмп.... :)))))))) А вероятно в Ню Йорк ядат само йоркширски пудинг
2
3
 
2
 
! Отговори
хи-хи-хииии преди 1 година
Тарикат момче!
1
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Georgia, не е Грузия, а щата в САЩ.