Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?

Белият дом насърчава и Киев да преговаря
Обновена: 7 ное 2022 10:56 | 7 ное 2022 10:50, Нели Христова
231
Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?
Снимка: БГНЕС

Американски издания в последните дни пишат, че администрацията на Джо Байдън опитва да намери изход от войната в Украйна.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, е разговарял с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, предаде Ройтерс.

Още по темата

Вестник "Вашингтон пост" пък писа на свой ред, че неофициално Белият дом насърчава Киев за преговори с Москва.

"Уолстрийт джърнъл" цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че "хората твърдят много неща".

В петък Джейк Съливан каза по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и твърда" след междинните избори за Конгрес на 8 ноември.

"Ние признаваме острата нужда за подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна в този критичен момент, в който Русия и руските сили засипват с дъжд от ракети и ирански дронове гражданската инфраструктура на тази страна", каза Съливан на пресконференция в украинското президенство.

Вестник "Вашингтон пост" писа, че администрацията на Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

"Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори", цитира вестникът неназован американски източник.

От изказванията на президента Зеленски обаче не лъха на мир. "Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там", заяви той. Украинският държавен глава предупреди също така, че според него Русия "струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу нашата инфраструктура, преди всичко енергийната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да има мир, разпада на Русия е неизбежен.
118
3
 
2
 
! Отговори
до където ми обясни преди 1 година
....... как стоят нещата ! Аз може и нищо да не разбирам ,ама се чудя защото специалисти лапат месечно заплати във милиони и те до сега не са знаели че ако Украйна изтласка Русия от границите си света ще изчезне ! Ами това еда се отвори вратата на изнудването--или Запада дава всичко на Путин или той унищожава света защото на него му е нужно Москва да управлява .Така ако ставаше света ще стане такъв че по добре да не си жив всеки срещу всеки поробваш другия щом нямая атом трепеш ги и освобождава
117
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то всъщност Украйна победи.
116
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво сега? Наиграха ли се САЩ и украинците или още им се играе? Още февруари месец беше ясно, кой ще победи в тази война, обаче трябваше икономиката на ЕС да се срути, за да признаят реалностите. И естествено най-големите русофоби спомогнаха с позицията си това да се случи. Честито! Защо ЕС не натисна Украйна да спазва Минските споразумения? Тогава нещата щяха да са различни. Ще воюваме с Русия хахаха Русия няма вече какво да губи. Ако бъде притисната в ъгъла - ядрена война. Какво не е ясно?
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия ползва методи за уреждане на междудържавни отношения от средновековието.Единствено с военна сила." - Всеки ползва това, което има. Запада е силен икономически, затова си играе на санкции. Русия има оръжия, затова си играе на война. През Средновековието обаче религията е играла голяма роля, така че уреждането на междудържавните отношения доста често се е уреждало по тази линия. Събудете се бе хора! Правилата при нас хората са подобни, като при живот_ните - правилата на джунглата.
114
7
 
2
 
! Отговори
Гаспада, преди 1 година
Не се правете на ударени, днес е 7, чичко Ленин, да гори в ада, преди повече от 100г. е обърнал света. "Молят Господа губы безмолвные: пуст живыми вернутся домой, пусть им жребы падет в дверь знакомою..." Това е белогвардейска песен, Прощание Славянки.
113
0
 
8
 
! Отговори
Путин изобщо преди 1 година
нищо не признава , него мирни договори харти РЕПАРАЦИИ ....кой ще плаща на Украйна разрушенията ? Войната ще свърши когато едните са на колене и си платят цялата сметка ! Ама имали ядрено оръжие ? Във Щатите сега ли научиха ?
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До икаво да каже Укра-- Ти май не си наясно, че след война е важно кой е победил, а не кой е бил прав преди войната. За съжаление винаги е било така и винаги ще бъде така. Какво ще каже Украйна няма значение, ако изгуби. Какво ще каже Русия също не би имало значение, ако загуби. Още февруари месец на всички реалисти ни беше ясно, кой ще победи в тази война, само разни фантазьори си мислеха, че можеш да победиш най-голямата ядрена сила във война. Ако Русия загуби, светът отива на кино. Това е.
111
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ползва методи за уреждане на междудържавни отношения от средновековието.Единствено с военна сила.Лъжа е , че тя в нападната.Крим е превзет от руснаците със сила.Никой бе е преговарял преди това .Войната в Украйна започна от Крим.А не от Донбас.
110
6
 
2
 
! Отговори
икаво да каже Укра-- преди 1 година
--*** ? Извинявайте че ви се опънахме ,а не се предадохме без бой ! Оставяме ви всичко което сте си харесали !Репараци че порутихте страната не щем ! Зеленски го сваляме и пътин да назначи някой ! А на Байдън ще кажем разбираме ви ,че парите свършиха ! анаперения наполеочо ще почне да гради нови планове за велика империя ! тъи като вече е сигурен че си има работа само със мутки !
109
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия нямаше ядрено оръжие, отдавна да я няма. Добре, че откраднаха как се прави от Американците.
108
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 130....Войната в Украйна ще я спре този който я започна.Русия я започна и навлезе в чужда територия.И след като я спре и се изтегли от чуждата територия, тогава ще има търсене за вина както на тия които са виновни Така и на тия които са я започнали.Няма , и не може да има до този момент вина в този който се защитава.В правото е на всяка страна да се защитава.Това не е вина.
107
2
 
13
 
! Отговори
Не е тайна преди 1 година
И краварите се страхуват от Русия, но не го огласяват, за да използват укрите до последния, после ще натиснат Зеленски да преговаря, като видят, че няма на къде.
106
2
 
14
 
! Отговори
ay преди 1 година
Много ще да е тайно, щом тук го пише :) Пък и нали Хамерика винаги спасява света....
105
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурд е това Украйна ще се бие до последния украинец, докато освободи Украйна. Всеки ден си връщат по 8-10 000 квадратни километра и избиват 500-1000 руски войника. Бат Бойко ще им да де оръжие може би ама по интересното е че приближените му компании все с руснаци вързани
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казвал съм го от самото начало запада има не малка вина и ключа за спиране на конфликта е в тях режима в украйна не по добър от руския въпреки че искат интеграция в нато и европа има фоклад на оон от 2015 в който се казва че са избити 6 хиляди след майдана
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре бе некъпаните няма време кога ще го побеждавате Путин тя войната ще свърши вие само се вмирисвате а нищо още не сте направили
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво толкова ,,тайно " има в тези преговори.Това са рутинни задължения в които страните притежателки на ядрено оръжие са длъжни да обсъждат.Защото интересът е за двете страни .По скоро Байдън е Предупредил Путин За риториката и предизвикателния тон с който се държи като една ядрена сила И че държи неадекватно Русия е неадекватната страна която трябва да бъде озъптена.Зсщото Тя не е само държавата на Путин Там има милиони граждани които не желаят да изгорят заради един мракобесен режим на ед
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Космонавт е в руски, американците казват астронавт, жалkaр
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава кокаине