Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?

Белият дом насърчава и Киев да преговаря
Обновена: 7 ное 2022 10:56 | 7 ное 2022 10:50, Нели Христова
231
Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?
Снимка: БГНЕС

Американски издания в последните дни пишат, че администрацията на Джо Байдън опитва да намери изход от войната в Украйна.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, е разговарял с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, предаде Ройтерс.

Още по темата

Вестник "Вашингтон пост" пък писа на свой ред, че неофициално Белият дом насърчава Киев за преговори с Москва.

"Уолстрийт джърнъл" цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че "хората твърдят много неща".

В петък Джейк Съливан каза по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и твърда" след междинните избори за Конгрес на 8 ноември.

"Ние признаваме острата нужда за подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна в този критичен момент, в който Русия и руските сили засипват с дъжд от ракети и ирански дронове гражданската инфраструктура на тази страна", каза Съливан на пресконференция в украинското президенство.

Вестник "Вашингтон пост" писа, че администрацията на Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

"Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори", цитира вестникът неназован американски източник.

От изказванията на президента Зеленски обаче не лъха на мир. "Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там", заяви той. Украинският държавен глава предупреди също така, че според него Русия "струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу нашата инфраструктура, преди всичко енергийната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи дори и господарите ни от Вашингтон тайно искат мир, само нашите военолюбци натискат за война въпреки, че нямаме оръжия едно врабче да гръмнем
98
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Май май краварите ще узреят че при ядрена война Русия ще загуби мизерията си а те комфорта в който живеят !
97
3
 
10
 
! Отговори
Мирни преговори! преди 1 година
Това е най-умното нещо, което може да се направи.
96
3
 
5
 
! Отговори
Мирни преговори! преди 1 година
Това е най-умното нещо, което може да се направи.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз никога няма да забравя как ЕС демократите искаха да ме наваксат с експерменталката и даже бяха почнали да ме плашат, че ще ми забранят да излизам от вкъщи и нямя да ме пускат на работа.
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много народ се е надъхал и смята, че има разлика между РУСКИЯ ДИКТАТОР, АМЕРИКАНСКИ ДИКТАТОР и УРСОЛИТА. МИ НЯМА!!!
93
4
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Абе къде го четохте за тия "ПРЕГОВОРИ"....В ОПОРКАТА ЛИ..ХА,ХА,ХАААААААААА ??!
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Затова от нея бягат милиони руснаци" ..................................... Преди седмица израелската гражданка Ксения Собчак тайно избяга от Русия през Белорусия в Литва. Вчера, в навечерието на годишнина от Октомврийската революция, руската гражданка Ксения Собчак открито и официално се върна в Русия от Латвия. Колективнозападните медии мълчат като риби, когато руските граждани се връщат в РФ.
91
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята е доказала многократно, какво се случва с всички диктатори и агресори. Путинова Русия и кремълския диктатор няма да са изключение.
90
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има бой до откат по руските фашисти. -- И това кой го казва - субект който живее в страна участвала на страната на фашистка германия през 2та световна война, държава официално призната за загубила войната тоест доста фашизирана държавица... потомците на недотрепани нацисти драскат тука. Мислят че могат да заблудят някого... С вас е свършено незвисимо дали се пишете "демократи". Просто наци ...
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой търси преговори , победителя или победения ?
88
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметката ще я плаща Путинова Русия... Десетилетия... Затова от нея бягат милиони руснаци.
87
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Русия сядат на масата , а под масата се извършва ПЛАЩАНЕТО , ОТ ЕС !
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ''подаряват'' на Украйна ,... оръжие с НАШИТЕ , ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ !НаШ когИ ще ''подарят'' нещо , без да извлекат ПОЛЗА ЗА СЕБЕ СИ , ---НИКОГА !
85
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джон Перкинс, правивлно. На това му се вика пиндостанска демократизация. Плащаш милиарди за 8 скици на таралясници и преди да дочакаш първата реална бройка в метал, плащаш нови милиарди за нови скици.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва момента, в който всички стават от масата и някой трябва да плати сметката :)
83
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната продължава единствено, защото бункерния бандит в Кремъл си осигурява с нея време да живее... Няма никакви други цели и интереси по простата причина, че, ако хората в Донбас бяха приоритет нямаше да погуби заради тях 60 хиляди руски войници... Пpocто няма друг път за диктатора. Затова направи и мобилизация. Започна нещо, което не може да контролира и знае, че в крайна сметка е от губещата страна. Сега няма да бъде и на срещата на Г-20, което автоматично го изключва, като фактор в света.
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС няма думата , даже няма и армия . Пак опираме , квот каже САЩ !
81
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фронта Путин губи. Затова сега вече удря открито, целенасочено и с особена жестокост само граждански обекти. Навремето лъжеше, че войната не е срещу украинският народ, а сега направо признава че войната е срещу украинският народ.
80
10
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Абе Русия ше яде бой до откат ----ЩОТО ВСЕ ГОЛЕМ ГО ВАДИ...а иначе е гооола вода и суров петрол по гърба и гз.......